Tunel foliowy (konstrukcja,budowa,mocowania,problemy)

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
Zablokowany
jacula
200p
200p
Od: 28 lip 2010, o 18:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Namiot, tunel foliowy z niczego :D

Post »

Super ;:333 bardzo mi się podoba ten tunelik ;:215 mały i tani i prosty do wykonania tylko powiedz jak długo wytrzymuje przy większych wiatrach ?
rafus22
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 21 mar 2015, o 19:42
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Tunel foliowy (konstrukcja,budowa)

Post »

Witam wiec ponownie zmodyfikowałem mój tunel odnośnie wietrzenia oto nowe drzwi.....
Obrazek Obrazek
x-a-xi
---
Od: 1 lut 2015, o 20:35

Post »

Teraz na pewno będzie lepiej . Pomidory lubią wiaterek przez co mniej chorują , lepiej pylą i mają lepszą kondycje . Więc masz same plusy z "dziury w foliaczku" ;:63 ;:
Awatar użytkownika
Slawgos
500p
500p
Od: 14 kwie 2010, o 19:55

Post »

Tia... Pomidory nie lubią przeciągów i to jest fakt.
A w foliaku, czy nawet szklarni, od wiatru do przeciągu droga krótka przecież.
Czy ja dobrze widzę, że drzwi są w ścianie bocznej? Bo jeśli dobrze widzę, to raczej nie jest za dobrze.
x-a-xi
---
Od: 1 lut 2015, o 20:35

Post »

A dlaczego uważasz że drzwi boczne to jest żle mieć . każdy rodzaj wietrzenia jest dobry . Pomidory z tego co wiem właśnie lubią delikatny ruch powietrza który osusza rośliny z wilgoci , zapyla je . Nie mówimy tutaj o przeciągach wyrywające krzaki z podłoża ;:oj
Awatar użytkownika
Natalii88
50p
50p
Od: 17 lut 2014, o 21:33

Post »

Hej wszystkim :wit

Oboje macie rację, alfamixi i Slawgos. No przynajmniej po części :wink: Każdy podręcznik akademicki powie Wam, że pomidor - tu cytat - "...najlepiej uprawiać w miejscu osłoniętym..."* bo nie lubi dużych wiatrów. Powodów można wymieniać wiele; uszkodzenia roślin, przewracanie ich, zniekształcenia pokroju, obniżanie temperatury powietrza, otrząsanie owoców itd. Tak więc pomidory nie lubią przeciągów.

Z drugiej jednak strony delikatny ruch powietrza sprawia, że skład powietrza w tunelu sam się reguluje.
Taka ciekawostka :wink: Skład powietrza też jest ważny. Jeśli pomidor jest uprawiany na podłożach organicznych to problemu raczej nie ma, ale na podłożach syntetycznych i mineralnych bywa, że jest w powietrzu za mało CO2. Dlatego atmosferę w szklarni/tunelu wzbogaca się w CO2, co może podnieść ilość plonu handlowego o około 15%*.
Poza tym rzeczywiście lekki zefirek pomaga w zapylaniu. Dobra wymiana powietrza to mniej chorób, mniej poparzonych roślin - bo i to się czasem przecież zdarza - a i same rośliny są bardziej "elastyczne" i zahartowane.
Tak więc przeciągi - NIE, ale delikatne powiewy wiaterku - TAK ;:333

A co do drzwi z boku... Wydaje mi się, że łatwiej o przeciąg w tunelu, w którym drzwi/otwory wentylacyjne są na końcach niż np. z boku i na jednym z końców. Łatwiej wiaterkowi lecieć na przestrzał niż robić zakrętasy :D

Pozdrawiam
Natalii :wink:

* "Warzywnictwo". E. Kołota, M. Orłowski, A. Biesiada, 2007.
Cur in gremio haremus?
Cur poenam cordi parvo damus?
marcusson
50p
50p
Od: 21 maja 2015, o 15:41

Post »

Odgrzebuję temat ponieważ na wiosnę mam zamiar stawiać swój pierwszy tunel foliowy. Będę stawiał z rur winidurowych o podobnej konstrukcji jak Morango w swoim wątku http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=588 . I tak się zastanawiam czy jest sens montować drzwi. Nie będę wysadzał pomidorów wcześniej niż pod koniec maja. Tunel będzie stał pomiędzy budynkami a dodatkowo z jednej strony będzie jeszcze osłonięty rosnącym winogronem. No i niestety działka nie jest przy domu więc nie mógłbym być codziennie żeby otwierać i zamykać tunel. Co myślicie o moim pomyśle żeby nie montować w ogóle drzwi?
PatiLu
100p
100p
Od: 2 mar 2015, o 13:42

Post »

To z przodu nie byłoby wogle nic? Pomidorki nie lubią wietrzenia przy ziemi- nawet po otwarciu drzwi w tunelu zaleca się zastawienie ich czymś od ziemi, np deską.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
marcusson
50p
50p
Od: 21 maja 2015, o 15:41

Post »

Z obydwu stron nie bylo by nic a deski zawsze można jakieś wstawić chociaż u znajomych nigdy nie widziałem żadnych desek.
PatiLu
100p
100p
Od: 2 mar 2015, o 13:42

Post »

Ja bym raczej zamknęła jedną stronę folią, ale to takie moje zdanie laika :D na pewno ktoś coś jeszcze podpowie
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Według mnie, to drzwi powinny być, miedzy innymi dlatego, że w razie silnych wiatrów, opadów, a także są czasem silniejsze ochłodzenia nawet w czerwcu. Jeśli masz prąd, to można zrobić automatyczne otwieranie, gdy jest za gorąco. Hobby kosztuje jak bawić się, to na całego i stworzyć jak najlepsze warunki swoim warzywkom.
sqter1971
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 2 kwie 2013, o 10:04

Re: Tunel foliowy - pomysł i wykonanie.

Post »

Ta konstrukcja by wystarczyla prawie na dwa tunele. Można by spróbowac go zwodowac do góry nogami i nie rozwali się :)
zielistek
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 19 lut 2016, o 15:37

Post »

No naprawdę świetny ten tunel, widać że dużo pracy włożyłeś. U nas dopiero pierwszy dzień prac - gięcia profili, spawania, cięcia... , temp 2 stopnie na plusie, także nie jest łatwo. Zastanawiam się cały czas nad drzwiami. Wydaje mi się dobrym rozwiązaniem zrobić podwieszane takie jak rolety, ale nie za bardzo wiem jeszcze jak przymocować tą folię. Może być na zamek , ale wtedy muszę wszyć go w folię - nie wiadomo jak potem z trwałością, i na rzep - na klej przykleić...kurde, no lipa jakaś. :(
Wiedzieć, że wiemy, co wiemy, i że nie wiemy tego, czego nie wiemy ? oto prawdziwa wiedza.
zielistek
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 19 lut 2016, o 15:37

Post »

Przyszły mi do głowy kółka zaciskowe takie jak w plandekach...
Wiedzieć, że wiemy, co wiemy, i że nie wiemy tego, czego nie wiemy ? oto prawdziwa wiedza.
Awatar użytkownika
darbo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2011, o 13:33
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Zawsze na tunel folię daję w całości. Przody po prostu odpowiednio upinam, a potem mocuję do drewna w drzwiach. To drewno jest zamocowane na konstrukcji metalowej.
Jesienią zacząłem remont. Faktycznie, trochę zimno jest obecnie na prace.Twardym jednak trzeba być.
Pomyśl o drzwiach przesuwanych. Mi tak do głowy strzeliło i czekam obecnie jedynie na cieplejszy dzień. Wszystkie elementy czekają zrobione w garażu. Żeby folię założyć, to te 15 stopni musi być i słoneczko.
Pozdrawiam
Dariusz
Zablokowany

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”