Glicynia(Wisteria) uprawa,pielęgnacja ,doświadczenia
- dwostr
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 mar 2008, o 15:38
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Wisteria - glicynia
Jeszcze mogą przyjść mrozy, ja się wstrzymam gdzieś do połowy marca (oczywiście wszystko zależy od przebiegu pogody),choć też już mnie korci.
Serdecznie pozdrawiam Danuta
- LadyK
- Od: 11 wrz 2015, o 14:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
W tym roku będzie jej trzeci sezon. Ja się zastanawiam czy jej jeszcze nie przesadzić póki nie jest duża bo tu gdzie rośnie ma za słabe podpory a nie dam rady zmienić. Co myślicie o przesadzaniu glicynii?
Pozdrawiam Katarzyna
"Kobieta ma zawsze coś do zrobienia w domu, głupia w nocy śpi, to się jej nazbiera"
"Kobieta ma zawsze coś do zrobienia w domu, głupia w nocy śpi, to się jej nazbiera"
- norbi007
- 200p
- Od: 15 sty 2016, o 00:28
Musimy pamiętać, że główne cięcie wykonuje się w sierpniu, przed wytworzeniem pąków. Żeby cała energia przeszła na te pozostawione po naszej ingerencji. Wiosną wykonujemy albo i nie (zależy jak przycięliśmy latem) tylko cięcie kosmetyczne. Z doświadczenia wiem, że trzeba przyciąć wiosną bo od sierpnia i tak nawypuszcza ile się da
Lady K - lepiej młodszą przesadzić niż potem starszą...
Elu zgodzę się z Dwostr - poczekał bym jeszcze do połowy marca przynajmniej ( te rośliny są dość opieszałe).
Wiosna juz coraz bliżej
u nas wczoraj było +8 stopni.

Lady K - lepiej młodszą przesadzić niż potem starszą...
Elu zgodzę się z Dwostr - poczekał bym jeszcze do połowy marca przynajmniej ( te rośliny są dość opieszałe).
Wiosna juz coraz bliżej

Kiedy w ogrodzie...
Norbert
Norbert
- LadyK
Wobec tego przesadzę póki jeszcze się da. Zamierzam trochę "przemeblować" ogród to dam ją pod solidniejszą podporę.
Pozdrawiam Katarzyna
-
- Od: 29 sty 2012, o 15:19
Pisałam, że dopiero w ubiegłym roku obficie zakwitła u mnie wisteria. Dziś pojechałam na rekonesans na działkę, dotarłam do wisterii, patrzę- ile długich gałęzi pochowało się w bliskim żywopłocie ! Na gałązkach już spore czerwonawe pączki. Zadarłam głowę do góry
i widzę: cała masa strąków wisi! Udało mi się sięgnąć do jednego . Ma piękny mysi aksamitny kolor. Szkoda, ze aparatu nie zabrałam

I tu i tam. Ni tu, ni tam... cz.2
Przyroda nie śpieszy się, a jednak ze wszystkim nadąża. Lao Tsy
Pozdrawiam....... Emilia
Pozdrawiam....... Emilia
- norbi007
- 200p
Emilio w środku tej fasoli szparagowej powinny być nasionka płaskie, brązowe (kilka sztuk) .Jak wiadomo rośliny z siewki kwitną bardzo późno, nawet po kilkunastu latach. Ale owocostany są bardzo ozdobne jak już roślina nie ma liści. 

Kiedy w ogrodzie...
Norbert
Norbert
-
- Od: 29 sty 2012, o 15:19
Norbi, chyba nie będę siała tych nasion, bo nie jestem cierpliwa
Wolę krzewy rozmnażać przez sadzonki - szybszy efekt. Ale te wiszące strąki fajnie wyglądały
Czy one spadną wiosną?

I tu i tam. Ni tu, ni tam... cz.2
Pozdrawiam....... Emilia
Pozdrawiam....... Emilia
- norbi007
- 200p
Emilio
u mnie wisiały jeszcze do maja, popękały w międzyczasie. Trzeba uważać na owoce, żeby dzieci się nie poczęstowały bo zawierają lektyny, które mogą zasiać spustoszenie w oraniźmie człowieka 

Kiedy w ogrodzie...
Norbert
Norbert
Witam. Wszystkim którzy czekają na kwitnienie swojej glicynii życzę cierpliwości. Ja się w końcu doczekałam po 5 latach.

Pozdrawiam Małgorzata
- norbi007
- 200p
Małgosiu
co to za odmiana? Jak ją dobrze przycięłaś w sierpniu to zaskoczy Ciebie i nas obfitym kwitnieniem w tym roku.
Dodam jeszcze, że 5 lat to średni czas oczekiwania
Znajoma czekała 11 lat i jej mąż wyciął w tamtym roku - mogli jeszcze poczekać.

Dodam jeszcze, że 5 lat to średni czas oczekiwania

Kiedy w ogrodzie...
Norbert
Norbert
- LadyK
Ja miałam pierwszą glicynię wiele lat i nie kwitła aż w końcu przymarzła, tym razem jak kupiłam to się upewniłam, że jest rozmnażana wegetatywnie co daje nadzieję na szybsze pojawienie się kwiatów. Kilkanaście lat to się czeka jak glicynia jest rozmnażana z nasion. Mozliwe, że ta pierwsza własnie taka była.
Pozdrawiam Katarzyna