ja mam do obi daleko (25-30 km), więc mnie nie zabiorą, a poza tym nie wiadomo, czy w tym najbliższym też takie są. ja w obi jestem najwyżej raz w roku. jak tam byłam na początku października to takiego z mazami nie było. a takiego z mazami to właśnie chcę z różowymi. ale spotkać nie umiem.Agita pisze:Takiego z mazami, ale różowymi i dużo tych z b.dużymi kwiatami widziałam ostatnio w obi, może zaciągnij tam kiedyś rodziców..? ;)
Storczyki Storczykowej
- Storczykowa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Storczykowa
nie wiem czy będę mogła zrobić. na 100% zrobię jak zakwitnie, a wcześniej to nie wiem...bobi pisze:Ja także baaaardzo proszę o nowe zdjęcieAgita pisze:To zrób zdjęcie aktualne, pewnie że to zupełnie inne wrażenie jak już pąki są duże, a my będziemy chwalić i zazdrościć
ale pomarańczowy pąki zrzuca i boję się, że ten też pąki zrzuci... byłabym bardzo smutna, gdyby zrzucił. bardzo lubię tego Phalaenopsisa i do tego już tyle czekam na kwiaty...
- Storczykowa
mi zżółkły tylko pąki u pomarańczowego. może od szyby, bo stoi blisko niej, ale wiać to mu nie wieje, bo nie otwieram okien. tylko w jednym miejscu trochę jest okno nieszczelne i chłodno tam jest, ale mam nadzieję, że storczyki jakoś to przeżyją.
a dzisiaj porobiłam kilka fotek, niestety zapomniałam zrobić pędzikowi...

niestety żaden autobus tam nie dojeżdża. ja już nieraz jechałam sama gdzieś, ale tam nie, bo tam nie da się raczej dojechać. albo z rodzicami albo wcale. może na wiosnę uda się pojechać. ale i tak chyba szybciej będzie wystawa niż tam pojadę.Ja 20 km dojeżdżam codziennie do szkoły i jest to 20 min autobusem i daleko to nie jest. Nie masz pewnie 10 lat żebyś sama nie mogła pojechać do Obi. Nie w takie podróże się dawniej jeździło i rodzice do tej pory nie mają pojęcia
a dzisiaj porobiłam kilka fotek, niestety zapomniałam zrobić pędzikowi...

- Storczykowa
- Storczykowa
- BEATA55555
- 200p
- Od: 22 wrz 2008, o 17:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Storczykowa
Vandy powinny rosnąć bez podłoża. najlepszy jest dla nich szklany wazon, a jeśli chce się je uprawiać na wisząco, to można je wsadzić do koszyczka lub po prostu powiesić na haczyku i sobie będzie wisiała z luźnymi korzeniami. ja uprawiam w wazonach, bo to lepsze rozwiązanie do pokoju. przy uprawie wiszącej woda z korzeni może kapać na inne storczyki/parapet/podłogę. uprawa wisząca jest dobra do szklarni. Vandę co kilka dni trzeba wyciągać z wazonu i wkładać do wiaderka/miski z wodą przegotowaną/ze studni i moczyć kilka godzin (a przynajmniej ja tak robię).
- BEATA55555
- 200p
- Od: 22 wrz 2008, o 17:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- madzik
- Od: 27 gru 2007, o 09:12
Duśka - Vandy można uprawiać w podłożu lub bez - wolny wybór. Trzeba tylko wiedzieć w JAKIE podłoże ją wsadzić, żeby korzonki nie zaczęły zagniwać...Storczykowa pisze:Vandy powinny rosnąć bez podłoża. najlepszy jest dla nich szklany wazon, a jeśli chce się je uprawiać na wisząco, to można je wsadzić do koszyczka lub po prostu powiesić na haczyku i sobie będzie wisiała z luźnymi korzeniami.
Beata - o uprawie Vandy w podłożu i doniczce możesz poczytać na przykład TUTAJ
Piękną kwitnącą Vandę rosnącą w korze widziałam na wystawie w Krakowie. Niestety nie mam zdjęcia poglądowego jak to wyglądało - jedynie kwiaty