No i moje heliotropy posiane, paczka Leg.... i paczka Vil...... Zobaczę które nasionka wcześniej wzejdą. Metody kaloryferowej nigdy nie stosowałam, więc cierpliwie poczekam. Pozdrawiam wszystkich.
Trzymacie nasionka heliotropu przed posianiem w lodówce ,tak pisze na opak.Pamiętam ,że robiłam tak i tak ,ale większej różnicy nie było.
Pozdrawiam Teresa
Witam serdecznie
Moje heliotropy przesadziłam do większych pojemniczków ale teraz to one już nic nie rosną mam wrażenie ze zamierają jaki to powód? a może za wcześnie przesadziłam?
Ruda675 - po przepikowaniu swoich heliotropów też parę mi padło a potem długo nic się nie działo, dopiero gdy przyszły słoneczne dni wyraźnie ruszyły. Widocznie potrzebują trochę czasu na zaaklimatyzowaniu się w nowym miejscu.
U mnie nadal 0. Zamówiłam na alle nasiona z vill i znowu dostałam z L. Co prawda sprzedawca przeprosił i kazał odesłać do wymiany, nawet jakiś gratis obiecał ale machnęłam ręką. Za dużo zachodu. Teraz te z L leżą w lodówce. Czy stratyfikacja szkodzi nasionom, których nie chcemy wysiać? Z rozmachu do lodówki wrzuciłam całą paczkę a raczej całej nie wysieję.
Kama80 czekaj cierpliwie. Nigdy nie wymrażałam nasion heliotropów pomimo zaleceń producenta. Akurat w przypadku heliotropów które u nas nie zimują w gruncie, a sadzi się kiedy nie ma przymrozków - trochę tego nie rozumiem , ale cóż może ktoś wytłumaczy przypadek heliotropów.
amarylis384 pisze:Heliotropy zarówno z Vil... jak i Leg... ładnie wzeszły i czasowo bez różnicy.
Amarylis, a jak długo ci wschodziły? Bo moje ani rusz i nie wiem czy to ja taka niecierpliwa czy one takie leniwe. W tamtym roku wylazły po 4 dniach a teraz nic
Pozdrawiam, Ania
"Najcenniejsze rzeczy w życiu nie nabywa się za pieniądze." Albert Einstein
Jeny30 Po tygodniu bez metody kaloryferowej heliotropy pokazały się, ale jeszcze ciągle pokazują się nowe. Spróbuj potrzymać swoje trochę na kaloryferze, może poskutkuje. Powodzenia