Obsadzenie działki w celu osłony przed wiatrem

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
ODPOWIEDZ
tomus95
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 29 sty 2016, o 14:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Obsadzenie działki w celu osłony przed wiatrem

Post »

Witam wszystkich! :)
Problem taki,że chcę obsadzić 1 hektarową działkę w celu osłony przed wiatrem. Wyczytałem gdzieś, że aby skutecznie ochronić się przed wiatrem należy zacząć od niskich krzewów od zewnętrznej strony działki kończąc na wysokich drzewach od środka działki aby wiatr przelatywał nad działką. Potrzebuję pomocy w wyborze krzewów i drzew, będzie ich dużo bo planuje nasadzić na odległość kilku metrów od granicy. Myślałem o bardzo wielu odmianach takich jak :buk,sosna ,brzoza,grab,klon,jodły itd tak żeby była duża różnorodność. Problem mam z wyborem krzewów.
Liczę na Waszą pomoc odnośnie wyboru drzew i krzewów i bardziej dokładnymi informacjami na temat jak sadzić w jakich odległościach itd..
Z góry dziękuję i pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p
Od: 7 lut 2011, o 22:22

Re: Obsadzenie działki w celu osłony przed wiatrem

Post »

Jaką masz glebę , poziom wód gruntowych etc ?

Owszem mniejsze się sadzi wewnątrz wyższe zewnątrz ze względu na nieprzeszkadzanie sobie w przyszłości :wink:

Ja posadzony mam wiatrołap ze świerka. ( w większości )

Obrazek

Niektóre jako soliter ( o ile w tym bałaganie można nazwać )

Obrazek

słaba ziemia od południa to jałowiec siedzi sosna i róża rosa rugosa. Klon od lat niezmiennie a poniżej ze względu na niemożność marnowania ani cm :lol: świerk biały Conica

Obrazek

jodła wolniej rośnie to jest wewnątrz

Obrazek
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
tomus95
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Obrazek
gleba nie jest najgorsza ale do najlepszych nie należy większość działki przez cały rok jest sucha tylko cześć przy której płynie strumyk jest mokra przez cały rok.

Problem mam z tymi krzewami od zewnątrz działki , zależy mi żeby nie były zbyt drogie bo musiałbym je posadzić łącznie na długości 400m
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p

Post »

W jakiej częsci Polski mieszkasz ? Pytam się gdzie to łatwiej będzie ustalić skąd możesz pozyskać materiał na nasadzenia w niewygórowanej cenie. Nadleśnictwo czy wysoko towarowe szkółki. Masz dobrze, bo wymagają dużo . Dużo potrzebujesz to i taniej będzie.

Daj zdjęcia wizualnie jak ty tam masz, bo czasem wyobrażnia pomaga.
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 20:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Moim zdaniem bardzo ważne jest także zwrócenie uwagi na kierunki geograficzne i ruch słońca na niebie. Słyszałam, że najlepiej sadzić 3 rzędy roślin (tyle że chodziło chyba o tłumienie hałasu, jednak te tematy są powiązane ze sobą). Zbitej ściany bym jednak nie radziła, wiatr ją musi przecież obejść i zrobi to możliwą drogą, najpewniej górą. Może dobre są luźne nasadzenia tak że wiatr krąży pomiędzy roślinami i jego siła się wytraca. Najtańsze chyba są gatunki leśne świerk, sosna. Co do odległości sadzenia to najpierw wybierz co Ci się podoba. Drzewa potrzebują więcej miejsca niż krzewy, zależy też czy chcesz aby swobodnie rosły czy też będziesz je ciął jak typowe żywopłoty.
tomus95
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Mieszkam na południu miejscowość Rabka problem tam jest taki ze jest to w szczerym polu przyszłościowo będą tam domki do wynajęcia mam tez kilka zdjeć
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
tomus95
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Obrazek

tu jeszcze zdjęcie z góry może pozwoli coś wymyślić :)
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

Nie wiem za wiele o cyrkulacji powietrza przy zastosowaniu Twojej metody nasadzeń ale powiem szczerze,że
ze względów estetycznych nie wyobrażam sobie, że od środka patrzę jakieś drzewa na zewnątrz działki rosną jakieś ciekawe krzewy....
Tym nie mniej poradziłabym utworzenie szpaleru ze świerków lub żywotników a nawet sosny.
Nasadzić należałoby ich dość ściśle by utworzyły tę oczekiwana ściane nie przepuszczającą wiatru.
Można posadzić je podwójnie przy czym jeden szpaler byłby poprowadzony swobodnie - na jakąs tam wyobrażalna wysokość a ten drugi byłby systematycznie formowany cięty.
Jako wysokie proponuję sadzić najzwyklejsze żywotniki,co 50-60 cm
Rosną dość szybko i spełniają swoje zadanie
Krzewy liściaste będą chroniły działkę latem i jesienią,potem gubią liście...
Np.ligustry niestrzyżone rosną 2,5 na wysokość i. Strzyżone będą oczywiście mniejsze
Do wyboru jest cala masa...
Jeśli wpiszesz w nasza wyszukiwarkę wyraz "Żywopłot" zobaczysz wątki i posty ze zdjęciami jakie żywopłoty mają nasi forumowicze...
Dodam tylko,że ja nie lubię pstrokacizny i jeśli miałabym się zdecydować na taka ochronę działki
uwzględniłabym nasadzenia jednego rodzaju krzewów i jednego rodzaju drzew...

Żywotnik olbrzymi - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=35&t=65759
Żywotnki Brabant -
Żywotniki 'Spiralis' -

Lisciasty :
Lilaki
Liguster
Tawuły
Kolcowoje
Pęcherznica - u mnie co 70 cm ale dla Ciebuie byłoby to być może za rzadko http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 4#p4082084
tomus95
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

dzięki za podpowiedz ;) już wiem coś więcej jestem już jakoś nakierowany :) z tą ścianą drzew nie byłoby tak że na dużych drzewach bym skończył chodziło mi bardziej o stworzenie bariery ochronnej przed wiatrem na początek z tańszych gatunków a z biegiem czasu od środka działki nasadzać właśnie coś ozdobnego na co miło by było popatrzyć :)
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

Ja mam u siebie nawet kilka rodzajów żywopłocików :wink:
Bo odsłaniałam się tu od ulicy tu od sąsiadów a tam od drugich sąsiadów ale są to krótkie odcinki i niekoniecznie szczelne.
Ale mam z cisów, mam z berberysa ottawskiego ,mam kawalek z cyprysika Lawsonia ale ten u mnie rośnie kiepsko więc foto z sieci i z żywotnika olbrzymiego starego bardzo ale jest własnie w trakcie odmładzania
Rozumiem.że na początek potrzebujesz czegoś najtańszego więc polecam żywotnika olbrzymiego i np. krzew ligustra
tomus95
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

a polecicie coś jeszcze co lubi dużo wilgoci na tą jedną część działki ??
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p

Post »

Dąb błotny, brzoza , modrzew, leszczyna możesz kilka odmian jej posadzić jest w czym wybierać, olsza czarna, grab, buk.

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=8386

znalazłem dodatkowo ten temat. Teren podmokły/ okresowo nawet zalewany. Masz teren, rośliny tam w większości wymienione / i przeze mnie/ są stosunkowo tanie i możesz mieć w przyszłości pożytek. Chociażby w postaci własnych grzybów ( modrzew, brzoza ) lub też udostępnić pszczelarzom miejsce ( lipa i inne miododajne rośliny ).

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=33&t=31450

Zapraszam do lektury :wit
Reposit-11
Konto usunięte na prośbę.
Od: 2 lut 2013, o 19:20

Post »

Snieguliczka biała i różowa, na sucho i na mokro. U mnie rośnie do 2m.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”