KORZENIE - system korzeniowy drzew i krzewów
- 
				cx
Witam.
Fakt ,mi również jakoś orzech nie pasuje na drzewo "podokienne"-obecnie mam lipę w takim charakterze,a w poprzednim mieszkaniu była akacja(robinia)-i te polecam.Korzenie -grube nie wychodza po za obrys korony myślę,że maks 1-2m wokół pnia,natomiast cienkie mogą mieć nieprawdopodobną długość-zależną od czynników zewnętrznych np pogoń za wodą czy składnikami odżywczymi.Wyrywałem w zeszłym roku siedmioletniego orzecha,niektóre korzenie miały ponad 4 metry~gr 1cm.
Hej.

Fakt ,mi również jakoś orzech nie pasuje na drzewo "podokienne"-obecnie mam lipę w takim charakterze,a w poprzednim mieszkaniu była akacja(robinia)-i te polecam.Korzenie -grube nie wychodza po za obrys korony myślę,że maks 1-2m wokół pnia,natomiast cienkie mogą mieć nieprawdopodobną długość-zależną od czynników zewnętrznych np pogoń za wodą czy składnikami odżywczymi.Wyrywałem w zeszłym roku siedmioletniego orzecha,niektóre korzenie miały ponad 4 metry~gr 1cm.
Hej.
- maryann
- Przyjaciel Forum - gold 
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Nie mam złych skojarzeń z orzechem koło domu, nawet pod takim się wychowałem; z korzeniami nie było problemu- bardziej z gałęziami co niszczyły dach a rynny były co jesień pełne liści.
Natomiast najbardziej nie lubię orzecha nad drogą czy choćby ścieżką bo orzechy spadają bez żadnego porządku i przykro się robi po rozjechaniu takiego...

Natomiast najbardziej nie lubię orzecha nad drogą czy choćby ścieżką bo orzechy spadają bez żadnego porządku i przykro się robi po rozjechaniu takiego...
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!

- kozula
- Od: 21 sie 2008, o 20:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Sentymenty muszą pójść na bok . Skubany zaowocował raz w życiu , orzechy wielkości laskowych . Jest jeden olbrzym  w centrum ogrodu który robi za ozdobnego i ścięty nie będzie nawet gdyby przestał owocować . Pięknie komponuje się z lipą , szczególnie na wiosnę . Na miejscu ściętego będzie rósł szczepiony .
Pozdrawiam . kozula

Pozdrawiam . kozula
Młody klon - jakie korzenie?
Mam kilka samosiejek klonu chyba zwyczajnego. Ok. 2 m wysokości, dość gęsto rosną. Chciałbym je trochę poprzesadzać. Ile taki klon może mieć lat i czy dużo trzeba by wykopać, żeby wyciągnąć go z korzeniami?

- grzesiek_z
- 200p 
- Od: 13 paź 2008, o 12:19
- Kontakt:
Możesz przesadzać spokojnie, przytnij korzenie ok 25 -30 cm od pnia, nie zaszkodzisz mu klony mało cierpią przy przesadzeniach. Proponowałbym jednak poczekać aż spadną liście. Jeśli chodzi o wiek to różnie w zależności o warunków glebowych i wilgotności w danym roku. przyrosty nie zawsze są jednakowe , ale ok 5-6 lat.

- grzesiek_z
- 200p 
- Od: 13 paź 2008, o 12:19
- Kontakt:
Korzenie jabłoni
Czy sadząc jabłonie powinienem się obawiać, że ich korzenie mogą być problemem dla wkopanych na głębokość ok. 1,5 rur kanalizacyjnych? Mam na myśli jabłonie zarówno nieskarlone jak i na podkładkach M26. Jak mocno rozwijają korzenie?

- Nalewka
- Przyjaciel Forum 
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jeśli dobrze pamiętam, korzenie jabłoni sięgają jakieś 70 - 1,50 metra wgłąb, zależnie od rodzaju podkładki, ale wcale nie jestem pewna tego, co napisałam   Może jakiś fachowiec potwierdzi albo poprawi?
 Może jakiś fachowiec potwierdzi albo poprawi?

Może jakiś fachowiec potwierdzi albo poprawi?
 Może jakiś fachowiec potwierdzi albo poprawi?"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."

- maryann
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
Myślę, że nie(mając doświadczenie w wykopywaniu jabłoni z korzeniami i tym, jak w moim sadku kładli rury wodociągowe). 
Niebezpieczeństwo jest inne- w momencie, gdy trzeba będzie dokopać się do takiej rury, która może zepsuć się z innego powodu. Jabłonka rosnąca nad nią będzie niezłą przeszkodą i może tego nie przetrzymać.

Niebezpieczeństwo jest inne- w momencie, gdy trzeba będzie dokopać się do takiej rury, która może zepsuć się z innego powodu. Jabłonka rosnąca nad nią będzie niezłą przeszkodą i może tego nie przetrzymać.
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!

- abeille
- 1000p 
- Od: 4 mar 2009, o 12:08
Potwierdzam, potwierdzam na całego. Wisterji i milina nie należy sadzić koło domu ani murka którego chciałoby się mieć w całości, bo podważy korzeniami. Co do złotokapu to nie wiem.

Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"

Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Proponuję tę stronkę, może będzie pomocna ( o przesadzaniu iglaków) http://www.poznan.pl/mim/public/wos/new ... l&parent=0
lub taka stronka http://forum.muratordom.pl/czym-wzmocni ... t70291.htm
pozdro

lub taka stronka http://forum.muratordom.pl/czym-wzmocni ... t70291.htm
pozdro