Ogród na wichrowym cz.10

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród na wichrowym cz.10

Post »

Elwi pisze:...
Mogłaby już ta wiosna przyjść naprawdę, w sobotę było tak przyjemnie :D Poza tym masz rację, że długa zima sprzyja coraz to nowym zamówieniom i jest niebezpieczna dla portfela ;:306
Oj, tak, niebiezpieczna. Ja już tyle roślin zamówiłam, że nie wiem gdzie to posadzę ;:124 Musze zaplanować nowe rabaty ;:218

-- So 06 lut 2016 18:29 --
ewelkacha88 pisze:Witam serdecznie :wit . Z niecierpliwością czekam na Twoją wiosnę ;:108 , chociaż zima także jest śliczna. Widzę, że wiosna w domu już jest tak więc zaraz będzie i ta w ogrodzie :wit . Pozdrawiam i miłego dnia życzę .
Oj, powoli ta wiosna wschodzi w gruncie, bo jednak zimno jeszcze. W domu mam za to krokusiki, hiacynty, prymulki, więc nastrój wiosenny. Pierwsze prace w ogrodzie też już zaliczone ;:333
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dorfi pisze:Moniu a jak podlewasz hiacynty w tych wazonach? Udaje ci się trafić z wodą do doniczki czy je z wazonów wyjmujesz na czas podlewania?
Wyjmuję na czas podlewania :D

-- So 06 lut 2016 18:37 --
Violka33 pisze:Moniczko cudne hiacynty,w moim ulubionym kolorze:)
Dziewczyny nie możecie wiosny się doczekać to obejrzyjcie dokładnie rabaty;).Ja dziś znalazłam kilka nosków wystawionych z ziemi-piwonia,rabarbar,krokusy,irysy,tulipany,narcyzy ;:202 jak przyjdzie spory mróz to ehh.
U mnie też powoli wszystko wychodzi z ziemi, ale naprawdę wolno. Na kwiaty trzeba jeszcze zaczekać, ale przecież mamy dopiero początek lutego :wink:
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

pela11 pisze:Moniczko ....wytłumacz mi proszę jaka jest różnica pomiędzy irysami kłączowymi a cebulowymi i czy te drugie się wykopuje ,czy nie ? Kłączowe nie bardzo u mnie kwitną .Dzięki piękne ;:180 ;:167
Ja nie wykopuję. Irysy kłączowe natomiast należy co kilka lat odmłodzić, żeby ładnie i obficie kwitły. Moje sa wciąż przesadzane, więc nie mają czasu, żeby się zestarzeć ;:306 Cebulowe są raczej miniaturkowe, ale za to śliczne. Mam też takie, kwitną wczesną wiosną ;:333 Kiedyś miałam jeszcze holenderskie cebulowe iryski, ale mi wymarzły kilka lat temu.
Kłączowe irysy należy sadzić bardzo płytko - tak, żeby bulwki kłącza mogły delikatnie wygrzewać się w słońcu. Ja sadzę kłącze przysypując ziemią dosłownie 1-2cm, więc jak deszcze co nieco wypłucze, to są posadzone w sam raz. Może Twoje za głęboko posadzone?
Irysy nie lubią też gliniastej ziemi, więc jeśli taką masz, to też mogą słabo kwitnąć.

-- So 06 lut 2016 18:44 --
Margo2 pisze:Moni, pamiętasz może o poidełkach? ;:173
Jak sprawdziłam ile mam roboty wiosną od razu zabrałam się do dzieła, bo inaczej bym nie zdążyła :D
Gosiu, poidełek już raczej nie będzie - tak mi powiedziano ;:222
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ach, jaki piękny był dzisiejszy dzień ;:138 Wczesne popołudnie wskazywało na 13'C, słychać było ożywione głosy ptaków i przyjemnie ogrzewało słoneczko ;:3 Pospacerowaliśmy po ogrodzie, omówiliśmy potrzeby ogrodu na ten sezon i stwierdziliśmy, że wiosna za krótka na zrobienie wszystkiego ;:306
Wczoraj przywieziono nam 3 wywrotki ziemi - trzeba ją najpierw rozgarnąć przed domem, żeby wyrównać teren - niby nie było tego widać, a jednak nie było równiutko. Teraz, mam nadzieję, będzie teren równiutki jak stół ;:333 Czeka mnie zakup dużej ilości trawy i siew, ale na to jeszcze czas. Pooglądałam dzisiaj rabaty - wszystkie cebulowe wyściubiają noski, ciemierniki mają bardzo dużo pąków i niebawem zakwitną, orliki, irysy i ostróżki już wychodzą z ziemi, więc można ogłosić, że mamy PRZEDWIOŚNIE ;:303 ;:303 ;:215
Moja dzisiejsza wiosna
Obrazek

Obrazek

i świeżo przycięte kanciki na rabatach przed ławeczką (mogłyby takie zostać przez cały sezon ;:224 )
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

i moje primule o pełnych kwiatach
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Moni ale porządek u Ciebie ;:108 Oznaki wiosny hurra ;:215 Primula cudny kolorek...
Awatar użytkownika
pela11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2015, o 00:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dzięki Moniczko za tak wyczerpującą odpowiedz na moje pytanie ,a było ono stąd że w Obi były właśnie irysy cebulowe .byłam więc zdziwiona że o tej porze bo wiem że te niskie kwitnące wiosną sadzi się jesienią .Musi więc były to holenderskie.Swoje kłączowe co nie kwitną przesadzę w sierpniu ,tak jak radzisz ,płyciutko .Dzięki ;:196
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Moniczko kanciki już zrobione, ;:oj ale jesteś pracuś. Perowskia świetnie wygląda, taka ażurowa na rabatach. Cebulowe się śpieszą, oby tylko mrozy im nie zaszkodziły. ;:218 Prymulki cudne, też zakupiłam dziś jedną dla przyjaciółki, bo miała chandrę. :)
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Ach ten Twój ogród ...pod linijkę :D Zawsze go podziwiam. Bo jest co ;:215
Awatar użytkownika
Fabi 12
1000p
1000p
Od: 18 sty 2010, o 21:20

Post »

Ach te kanciki ;:224
Nieźle trzeba się przy nich nagimnastykować ;:108
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Filemon24
1000p
1000p
Od: 1 sie 2014, o 14:59
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Nawet teraz ogród wygląda atrakcyjnie ;:167
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj. Dobrze, że doczytałam bo myślałam, że te kanciki tak trzymały się ładnie do tej pory a tu widzę już zrobione. Brawo. Efekt jest piorunujące. Bardzo pasują kanciki do Twojego ogrodu. Musisz mieć dużo pracy przy takiej ilości bylin i podziwiam Cię za to. Ogród nawet o tej porze pięknie wygląda a ta ławeczka jest tam idealna. Widzę, że i u Ciebie pierwsze oznaki nadchodzącej wiosny. Oby zima nie wróciła. Pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
klarag
500p
500p
Od: 13 lut 2014, o 23:36
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Mam pytanie co do Perowski- tniesz ją czy rośnie na żywioł?
Ogród pełen pięknych kwiatów i roślin- to marzenie, które zamierzam spełnić
A w planach był tylko trawnik...
Kasia
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

No szkoda. Będę szukała dalej.
Przedwiośnie w lutym. Kto by pomyślał ;:173
U mnie najbardziej widać wiosne wśród ptaków
Takie spiewy odchodzą jakby był już marzec albo kwiecień
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Annes 77 pisze:Moni ale porządek u Ciebie ;:108 Oznaki wiosny hurra ;:215 Primula cudny kolorek...
Piękne te prymulki, zwłaszcza, że jeszcze mają mnóstwo pąków do rozwinięcia :heja Od ubiegłego roku jestem zauroczona tymi prymulkami o pełnych kwiatach ;:215

pela11 pisze:Dzięki Moniczko za tak wyczerpującą odpowiedz na moje pytanie ,a było ono stąd że w Obi były właśnie irysy cebulowe .byłam więc zdziwiona że o tej porze bo wiem że te niskie kwitnące wiosną sadzi się jesienią .Musi więc były to holenderskie.Swoje kłączowe co nie kwitną przesadzę w sierpniu ,tak jak radzisz ,płyciutko .Dzięki ;:196
Eluniu, koniecznie przesadź te swoje irysy - prawdopodobnie potrzebują odmłodzenia i posadzenia płyciej ;:196
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

cyma2704 pisze:Moniczko kanciki już zrobione, ;:oj ale jesteś pracuś. Perowskia świetnie wygląda, taka ażurowa na rabatach. Cebulowe się śpieszą, oby tylko mrozy im nie zaszkodziły. ;:218 Prymulki cudne, też zakupiłam dziś jedną dla przyjaciółki, bo miała chandrę. :)
Soniu, kanciki dopiero zaczynamy, a trochę tego jest do zrobienia ;:224 Uwielbiam takie świeżo docięte ;:333
Ja lubię prymulki do donic na zewnątrz, na tarasie - bardzo polecam, bo kwitną wówczas długo i nie straszny im taka zmienna pogoda jak teraz. W domu nie umiem ich długo utrzymać, a na tarasie w dużych donicach spisują się wspaniale.

PEPSI pisze:Ach ten Twój ogród ...pod linijkę :D Zawsze go podziwiam. Bo jest co ;:215
;:168

Fabi 12 pisze:Ach te kanciki ;:224
Nieźle trzeba się przy nich nagimnastykować ;:108
Tak, to taka dłubanina, ale lubię ten efekt końcowy ;:333 Ważne, żeby mieć do tego dobre narzędzie do nacinania obrzeży - to dobrze wspomaga pracę.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”