Heliotrop - pielęgnacja cz.2

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
ODPOWIEDZ
kluska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 sty 2008, o 11:26

Re: Heliotrop - pielęgnacja cz.2

Post »

Heliotrop z wydawaniem nasion raczej nie ma problemów. Ja zbierałam swoje. Ale podejrzewam, że producent nasion ma ustawione maszyny do pakowania nasion na określoną gramaturę. Zresztą jeżeli Ci wszystkie wykiełkują to pewnie będzie ich ponad 100, gdzie to rozpikować, jak zazwyczaj i tak za dużo odmian wysiewamy i parapetów brakuje :roll: . Ja zazwyczaj ustalam sobie ile roślin tak naprawdę potrzebuję i wysiewam 50% więcej (mam na myśli te, które zaczynam produkować w domu, bo z astrami już nie mam takiego opanowania :)
Ja w zeszłym roku miałam tylko jednego :lol: skądś mi się przyplątał, bo nawet nie miałam zamiaru ich siać. Niestety zakwitł dopiero w lipcu i chyba czas oczekiwania na kwiaty tak mnie trochę do nich zniechęcał... Ale może jednak pójdę poszukać tych nasion sprzed trzech lat, może jeszcze coś wykiełkuje..
kluska - "ogrodnik" od czerwca 2006
Awatar użytkownika
Biotit
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 cze 2014, o 00:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ela, moje nasionka były i są z Vilmorinu, szczerze nie przypuszczałem, że takie ilości mi wykiełkują , wcześniej czytałem jakie są kłopoty z wschodami Heliotropu, więc jeszcze mam zapas nasion, chyba niepotrzebnie, podobnie jest z innymi nasionami kwiatków. ;:173
Moje wątki
Festina Lente
x - e-1
Konto usunięte na prośbę.
Od: 17 lut 2015, o 20:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Heliotropy też pozbieram ze swoich jak się tylko udadzą. ;:108 Pierwszy raz Heliotrop hoduję z nasion i szczerze mówiąc to miałam go tylko raz i to jedną sadzonkę, która mi padła. ;:oj Usunięto nie na temat./Iwona
Ruda675
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 24 sty 2016, o 20:35
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Moje heliotropy przesadziłam do większych pojemniczków...troszkę urosły ;:oj :heja ale w dalszym ciągu są malutkie ale teraz rosną osobno.
Czy mam je przykryć ?
pozdrawiam
Awatar użytkownika
Biotit
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zdecydowanie lepiej będzie jak je oświetlisz.
Moje wątki
Festina Lente
Awatar użytkownika
mymysteryy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 sie 2014, o 07:58

Post »

Elu u mnie Heliotropy zaczęły kiełkować 5 dni po posianiu ;:215 (trzymane w 30*C i wilgotności powietrza 85-90% - w piekarniku :wink:)
Trzymam kciuki za tak szybkie wschody i u Ciebie ;:333

Po 8 dniach od wysiewu są takiej wielkości

Obrazek
Awatar użytkownika
kama_80
1000p
1000p
Od: 30 wrz 2013, o 09:33

Post »

Po tygodniu na kaloryferze (nie zawsze ogrzewanym) mam 0szt. Z nasion się wyprztykałam.

Co do piekarnika. Pamiętam jak kiedyś moja mama tak kiełkowała coś tam. Światełko w piekarniku się przepaliło i może stary model kuchenki ale ciemny piekarnik mieliśmy już zawsze. Stąd też mam jakiegoś boja z tym kiełkowaniem. Może się podkuszę jak będę mieć więcej nasion w rzucie. Teraz to tyko heliotropy bym miała.
Pozdrawiam Jola
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
mymysteryy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja nie świecę światła w piekarniku ;:185. Włączam na parę sekund, temperatura się podnosi i dosyć długo utrzymuje się na tym samym poziomie. Tak ze 2-3 razy w ciągu dnia go włączam na tą chwileczkę. Jak mnie nie ma w domu, to tragedii nie ma, bo po całym dniu temperatura z tych 30* spada co najwyżej do 23* co też przecież nasionkom tak bardzo nie szkodzi. Tym sposobem kiełkowałam wszystkie moje roślinki w zeszłym roku i osobiście jestem bardzo z niego zadowolona. Dodam, że piekarnik mam z funkcją pary, więc jest bardzo szczelny, długo utrzymuje temperaturę i do tego wilgotność na wysokim poziomie.
x - e-1

Post »

kama_80 Może jeszcze potrzebują czasu? U mnie jaszcze nic, ale nie trzymam na kaloryferze tylko na parapecie podgrzanym od spodu kaloryferem.
Awatar użytkownika
mymysteryy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A może zależy od jakiego producenta nasiona? Ja miałam te, o których napisał Piotr (Vill...) i tak samo szybko mi wzeszły jak jemu. Ty Elu widzę masz inne. Dajcie im jeszcze czas ;:108.
Awatar użytkownika
Rzepka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 mar 2014, o 14:55

Post »

Ja naczytałam się na forum o długim okresie od wysiania do wschodów, ale na swój czekałam tylko cztery dni.
Skiełkował w niezbyt ciepłym miejscu, na parapecie w nieoogrzewanym pokoju, sądzę, że to sprawa jakości nasion, u mnie skiełkowały wszystkie, które wysiałam, nasionka z firmy Vil...n
Obrazek

Pozdrawiam Irena
x - e-1

Post »

;:138 I stał się cud! Poszukałam w domu ciepłego kaloryfera i postawiłam na nim pudełko z wysianym Heliotropem, minęły jakieś dwie godziny i :tan
wyskoczyły jak na komendę. :;230
Są maleńkie-ledwo widoczne, ale kilka już dojrzałam. No to już się nie martwię, że nie wzejdą.
Awatar użytkownika
mymysteryy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To u Ciebie jeszcze szybciej niż u nas ;:333 (dzisiaj chyba trzeci dzień od wysiania?). Oby teraz pięknie rosły :wit
Awatar użytkownika
Biotit
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moje zameldowały, że pojawiły się już pierwsze liście właściwe, czyli niebawem powinienem je przesadzać ?

ObrazekObrazek
Moje wątki
Festina Lente
Awatar użytkownika
ninkas
200p
200p
Od: 23 sty 2011, o 23:27

Post »

Bardzo dużo zależy od nasion. W zeszłym roku miałam nasiona firmy wspomnianej wyżej i nasiona firmy R...t. Kuweta podzielona została na pół, każde dostały pół kuwety. Jedne wzeszły bardzo ładnie, drugie jakieś 3 tyg. później kilka sztuk.
Alicja
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”