Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Żeby posadzić pomidory, ziemia powinna mieć kilkanaście stopni. W dzień lepiej nie przekraczać 25°C w powietrzu, zaś w nocy, o 6 czy 8 stopni mniej. Odmiany późniejsze można posadzić z rozkwitniętym pierwszym gronem, ale bardzo wczesne, należy posadzić młodszą, żeby zdążyła się ukorzenić, zanim bardzo zwiększy zapotrzebowanie pokarmowe na rozwój owoców.
pozdrawiam Ludwik
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 lis 2011, o 21:02
A jaka musi być temp w folii żeby przenieść tam doniczki z pomidorami (bez wysadzania). W domu mam mało światła i wolałabym pomidorki wynieść jak najszybciej.
Pozdrawiam. Sławka
- ekopom
- -Moderator Forum-.
Dobrze będzie jeśli temperatura w nocy będzie powyżej 10 stopni, ale też należałoby zwrócić uwagę, aby gwałtownie nie obniżyć, przy przenoszeniu. W szklarni, w tej chwili także jest za mało światła. Ja bym wolał doświetlać w domu te kilka sadzonek, niż ogrzewać kilkanaście godzin, a i tak nie będą miały wystarczająco światła. Chodzi o obecny czas, już w marcu warunki świetlne będą wystarczające, a noc krótsza i mniej godzin do dogrzewania. Każda odmiana pomidorów nieco inaczej reaguje na brak światła, czy temperatury, niektóre nie wykształcą prawidłowo kwiatostanów, a nawet miałem przypadek, przy gwałtownym zmniejszeniu warunków świetlnych, stały się samokończące. Dopiero po czasie, jak dzień stał się dłuższy i jaśniejszy, zaczęły rosnąć prawidłowo. Był to dla nich szok doświetlanej rozsady i gwałtownie skrócenie czasu doświetlania.
pozdrawiam Ludwik
-
Dziękuję, posieję tak żeby wynieść sadzonki na przełomie marca i kwietnia. A jak coś będzie nie tak to wyciągnę wnioski na przyszły sezon
.

Pozdrawiam. Sławka
- ekopom
- -Moderator Forum-.
W produkcji towarowej odmiany VP-1 i 2. A mam jeszcze kilka odmian testowanych, które być może w następnych sezonach wejdą do rejestracji. Co do nawożenia, to głównym źródłem pokarmowym dla pomidorów jest obornik kurzy, taki kilkuletni. Obecnie też zakupiłem na następne lata, chyba jakieś prawie 100 ton.
pozdrawiam Ludwik
-
- 200p
- Od: 16 cze 2013, o 17:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ten obornik trzymasz pod "chmurką"?
- ekopom
- -Moderator Forum-.
Tak, mam go zmagazynowany na polu, nieco teraz się wypala, bo było mało opadów, ale dla mnie to najważniejszy jest potas i fosfor, azotu malinówki potrzebują małe ilości w stosunku do pomidorów czerwonych.
pozdrawiam Ludwik
-
Iluletni powinien być obornik? Kiedy i w jakiej formie można nim uraczyć pomidorki?
Pozdrawiam. Sławka
- ekopom
- -Moderator Forum-.
Jak nie miałem obornika przerobionego, to nawet dawałem świeży, tylko nie do upraw najwcześniejszych, bo świeży za dużo na samym początku uprawy zawiera azotu. Brak dobrego światła i do tego nadmiar azotu powoduje rozwój wegetatywny i zaburzenia zawiązywania gron kwiatowych. Jeszcze dużo zależy jaką mamy glebę, bo u mnie piasek i dlatego muszę co rok dodawać nową próchnicę w postaci dobrze rozłożonego obornika. Plusem przerobiony obornik do świeżego jest, że biorę go z fermy, a takie w czasie przerabianie go, myślę, że jakieś niepotrzebne antybiotyki, czy inne substancje w oborniku ulegają rozkładowi.
Ps. Następne posty nie związane z uprawą jesienną, proszę pisać choćby w wątku o oborniku lub odpowiednio do tematu w sekcji
Ps. Następne posty nie związane z uprawą jesienną, proszę pisać choćby w wątku o oborniku lub odpowiednio do tematu w sekcji
pozdrawiam Ludwik
Ludwiku ile należy dawać obornika granulowanego pod krzak.
-
- 1000p
- Od: 26 sty 2010, o 11:08
Doprawdy bardzo ekologiczne podejście.ekopom pisze:Tak, mam go zmagazynowany na polu, nieco teraz się wypala, bo było mało opadów, ale dla mnie to najważniejszy jest potas i fosfor, azotu malinówki potrzebują małe ilości w stosunku do pomidorów czerwonych.
Panie Ludwiku..mogę Pana czytać i czytać. W tym roku pierwszy raz zakładam tunel, będę w nim mieć różne warzywa, nie tylko pomidory - po prostu taki warzywniak, lubię mieć wszystko swoje. Pana pomidory po prostu przepiękne. Ślicznie dziękuje za czas poświęcony na forum.
Wiedzieć, że wiemy, co wiemy, i że nie wiemy tego, czego nie wiemy ? oto prawdziwa wiedza.
-
- 200p
- Od: 16 cze 2013, o 17:05
A w jaki sposób dodajesz ten obornik?ekopom pisze:... bo u mnie piasek i dlatego muszę co rok dodawać nową próchnicę w postaci dobrze rozłożonego obornika.
- ekopom
- -Moderator Forum-.
Można różnie, ja zaś w ten sposób i najlepiej jesienią.
pozdrawiam Ludwik
-
- 50p
- Od: 11 wrz 2007, o 12:27
Witam.
Czy mógłbym prosić o informację, w jaki sposób wykonuje się podlewanie rozsady pomidorów przy tak dużej ilości sadzonek? Przy kilkudziesięciu sztukach to jeszcze nie problem podlewać każdą osobno, ale przy kilkuset?
Pozdrawiam
Jarek
Czy mógłbym prosić o informację, w jaki sposób wykonuje się podlewanie rozsady pomidorów przy tak dużej ilości sadzonek? Przy kilkudziesięciu sztukach to jeszcze nie problem podlewać każdą osobno, ale przy kilkuset?
Pozdrawiam
Jarek