Wysiew nasion sezon 2015-2025.. ..

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
ODPOWIEDZ
bobinka102
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 15 lut 2015, o 12:37
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Terminarz wysiewu nasion 2015,2016

Post »

ojoj widzę że tu większość sieje nasionka w ilościach hurtowych, więc gdzie mi do Was, skoro planuję wysiać jedne może dwa kwiatki na balkon do skrzynek, ewentualnie mamie odstąpię sadzonki do ogródka. :)
jagusia111

Post »

Moje pierwiosnki wyniosle wysiewane w ubiegłym roku o tej porze kwitły już wczesną jesienią tego samego roku praktycznie do tych dużych styczniowych tegorocznych mrozów.
Aniakak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 sie 2013, o 08:57
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja mam ochotę posiać, szczypiorek i posadzić cebule na zieleninkę , posiałabym więcej nasion ale się boję że nie starczy mi czasu za chwile na podlewanie i pilnowanie tego wszystkiego . Mam jeszcze ochotę posadzić calle bo sumie to jej już czas, i jeszcze wysiać troszkę pietruszki naciowej też na zieleninkę .
Pozdrawiam Anna
Ninia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2016, o 08:57

Post »

jagusia111 a te pierwiosnki wysiewałaś w domu, czy w doniczce na dworze? Posiałam po raz pierwszy w życiu 29 stycznia i na razie położyłam w garażu nieogrzewanym (jest tam temperatura taka prawie jak na dworze) na parapecie malutkiego okna. Napisz mi jak Ty to zrobiłaś, bo nie chcę zmarnować nasionek.
jagusia111

Post »

Wysiewałam w domu na parapecie w donicy plastikowej (takiej po chryzantemach), poźniej jak zrobiło się cieplej (w ubieglym roku wiosna byla wczesna) na dzien wynosiłam do tunelu foliowego na noc zabierałam do pomieszczenia gospodarczego. Jak byly małe przymrozki stały już tylko pod włókniną w tunelu. Nie stratyfikowalam nasion, właściwie nie robiłam nic poza podlewaniem i zeszly pięknie. Kiedy byly juz sporawe w tunelu przepikowałam do wielodoniczek, a potem już do ogródka. Pamiętam tylko, że jak staly w tunelu musialam ocieniać bo pieklo ich słońce.
Awatar użytkownika
Agneska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2015, o 09:20

Post »

Moje siewki pierwiosnków wyniosłych już zaczynają tworzyć liście właściwe. Niestety, nie było mnie w domu przez kilka dni i trochę podeschły, mam nadzieję, że dojdą do siebie.

Zdjęcie usunięte z hostingu/ jokaer.
Pozdrawiam
Agneska
chelll
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 18 cze 2014, o 23:55

Post »

Aneska, a kiedy je wysiałaś ? Super rosną, byle nie zapeszyć :)
Awatar użytkownika
Agneska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wysiałam je na początku stycznia, z myślą o tym aby je stratyfikować na balkonie. Ale nie zdążyłam wynieść je na balkon - bardzo szybko (do dwóch tyg.) zaczęły bowiem wschodzić... Musiały być już stratyfikowane przez producenta (moje były z firmy Le...). Tak jak gdzieś już przedtem pisałam, w domu wzeszły lepiej niż w zeszłym roku na balkonie - w domu o wiele więcej wschodów. Szkoda, że producenci nie piszą na opakowaniach czy nasiona są już stratyfikowane, czy nie.
Trochę za wcześnie wzeszły - nie taki był mój plan. Teraz stoją na parapecie wschodniego okna, gdzie jest chłodno. Często obracam doniczkę aby się nie wyciągnęły. Zamierzam szybko je zacząć hartować na balkonie. Oby tylko większość moich siewek przetrwała to podsuszenie przez kilka dni.
Pozdrawiam
Agneska
Ninia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

jagusia111 dzięki z odpowiedź, a pamiętasz może kiedy wsadzałaś je do gruntu-ja chciałabym zrobić to w maju- oczywiście jak mi coś wzejdzie -no to chyba wniosę te moje do domu.
Agneska no i w tym wątku znalazłam odpowiedź na moje pytanie, bo zadałam Ci podobne jak chelll w innym wątku- moje też są z Leg... to może będzie tak jak z Twoimi, że były już stratyfikowane.
A powiedzcie mi dziewczyny, czy nasionka przykrywałyście?- ja przysypałam cienką warstwą piasku i nie wiem czy dobrze, ale tak pisało na opakowaniu.
Awatar użytkownika
Agneska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ninia - dobrze. Moje też były przykryte, ale bardzo cienką, przesianą warstwą ziemi. Piasek jeszcze lepszy.
Pozdrawiam
Agneska
Ninia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To chociaż jedna rzecz, którą zrobiłam dobrze- dzięki ;:196 .
Awatar użytkownika
Agneska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No co Ty, wszystko zrobiłaś dobrze :) Tylko czekać na wschody.
Pozdrawiam
Agneska
Halinka
200p
200p
Od: 20 lut 2010, o 15:18

Post »

Zbieram swoje nasiona niemal od 4 stycznia, dzisiaj dokupiłam jeszcze w Auchan, a teraz przeczytałam o stratyfikacji . Paprykę, por, rodochiton, sasankę i kobea już wysiałam. Nic nie widać, może dlatego że źle z nimi postępuję, trzymam je pod lampami na wschody . Proszę podpowiedzcie mi gdzie poczytać jakie nasiona stratyfikować. Jutro wstawię zdjęcia ile i co mam, dzisiaj zastrajkował aparat.
Awatar użytkownika
Zibi_41
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2010, o 21:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Wszystkie nasiona z dobrych firm które tego wymagają są już stratyfikowane , nie wymagają żadnych przygotowań do siania. Wina może leżeć po stronie podłoża lub temperatury , za mała wilgotność :roll:
Te które ciężko kiełkują najlepiej ułożyć na mokrej chusteczce lub ręcznioku papierowym a po skiełkowaniu przenieść do ziemi :uszy :uszy :uszy
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2011, o 17:33

Post »

Za wysoka temperatura też nie jest dobra, niektórych nasion lepiej nie przykrywać warstwą ziemi, niektóre lepiej kiełkują w ciemności, generalnie trzeba czytać instrukcję siewu z opakowania.
Kiełkowania na wacikach drobnych nasion kwiatów nie polecam, tylko w ziemi.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”