Jaką KSIĄŻKĘ aktualnie czytasz ? [EDU]
-
- 200p
- Od: 24 lut 2015, o 09:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Jaką KSIĄŻKĘ aktualnie czytasz ? [EDU]
Jenny Nordberg " Chłopczyce z Kabulu za kulisami buntu obyczajowego w Kabulu"
Jenny Nordberg przedstawia współczesne oblicze starej afgańskiej tradycji, a jednak jej opowieść o tym, jak przybranie męskiej tożsamości daje kobiecie wolność, jest uniwersalnym tematem, zrozumiałym na całym świecie.
Początkowo kandydatką ojca na bacza pusz była Mehrangis, ale ponieważ jest starsza i prędzej musiałaby stać się kobietą, postanowiono inaczej. Mehran mogła być synem dłużej? ? tak zaczyna się opowieść o ?chłopczycy z Kabulu?, córce afgańskiej parlamentarzystki. Zaskakująca przemiana córki w syna nie jest odosobnionym zjawiskiem. Dziewczynki czasowo udające chłopców to ukrywane, ale społecznie akceptowane zjawisko w kraju, gdzie brak męskich potomków stanowi hańbę dla rodziców i jest wyraźnym sygnałem niewystarczającego zaangażowania kobiety. Rodziny obdarzone wyłącznie córkami pod silną presją społeczną decydują się na uznanie jednej z nich za syna z nadzieją na magiczną moc przebrania. Dziewczynka odgrywająca rolę syna, ubierana i wychowywana jak chłopiec, może w pełni cieszyć się dzieciństwem i wolnością. Tym większym dramatem staje się chwila osiągnięcia dojrzałości płciowej, która dla bacza pusz oznacza powrót do roli kobiety, zamążpójście i oddanie wszystkich przysługujących chłopcom przywilejów.
Jenny Nordberg przedstawia współczesne oblicze starej afgańskiej tradycji, a jednak jej opowieść o tym, jak przybranie męskiej tożsamości daje kobiecie wolność, jest uniwersalnym tematem, zrozumiałym na całym świecie.
Początkowo kandydatką ojca na bacza pusz była Mehrangis, ale ponieważ jest starsza i prędzej musiałaby stać się kobietą, postanowiono inaczej. Mehran mogła być synem dłużej? ? tak zaczyna się opowieść o ?chłopczycy z Kabulu?, córce afgańskiej parlamentarzystki. Zaskakująca przemiana córki w syna nie jest odosobnionym zjawiskiem. Dziewczynki czasowo udające chłopców to ukrywane, ale społecznie akceptowane zjawisko w kraju, gdzie brak męskich potomków stanowi hańbę dla rodziców i jest wyraźnym sygnałem niewystarczającego zaangażowania kobiety. Rodziny obdarzone wyłącznie córkami pod silną presją społeczną decydują się na uznanie jednej z nich za syna z nadzieją na magiczną moc przebrania. Dziewczynka odgrywająca rolę syna, ubierana i wychowywana jak chłopiec, może w pełni cieszyć się dzieciństwem i wolnością. Tym większym dramatem staje się chwila osiągnięcia dojrzałości płciowej, która dla bacza pusz oznacza powrót do roli kobiety, zamążpójście i oddanie wszystkich przysługujących chłopcom przywilejów.
Pozdrawiam Paulina
Latem widziałem tą książkę na wyprzedaży, zastanawiałem się nad wzięciem, ale ostatecznie została na półce.
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Tytuły:
Ostatnie Królestwo.
Zwiastun Burzy.
Panowie Północy.
Pieśń Miecza.
Płonące Ziemie.
łącznie 2757 stron
Autor :
Bernard Cornwell
Historia Uhtreda z Babbanburga, który wychowany przez jarla Ragnara jest rozbity między wiernością Wikingom, a wiernością królowi Alfredowi. Raz walczy w oddziałach Wikingów, raz w oddziałach królewskich przeciwko Wikingom. Historia początków Anglii napisana w bardzo przystępny i, osobiście dla mnie, wciągający sposób.
Ostatnie Królestwo.
Zwiastun Burzy.
Panowie Północy.
Pieśń Miecza.
Płonące Ziemie.
łącznie 2757 stron
Autor :
Bernard Cornwell
Historia Uhtreda z Babbanburga, który wychowany przez jarla Ragnara jest rozbity między wiernością Wikingom, a wiernością królowi Alfredowi. Raz walczy w oddziałach Wikingów, raz w oddziałach królewskich przeciwko Wikingom. Historia początków Anglii napisana w bardzo przystępny i, osobiście dla mnie, wciągający sposób.
- majalis2013
- 500p
- Od: 20 mar 2013, o 08:10
Taka jest charakterystyka postacirobertP2 pisze:Katarzyna Puzyńska ,, Z jednym wyjątkiem ''. Męczę, kiedyś zmęczę .Momentami nawet denerwująca , gubię się już czasem- kto z kim jest rodziną , powinowaty, kto z kim przedtem i teraz sypia, kto z kim się spotyka i z kim ma coś do obgadania czy ktoś coś do kogoś ma.
Pani komisarz Klementyna Kopp wyjątkowo denerwujący sposób wysławiania się powodujący ból dla uszu, wieczne ,, czekaj, stop i co ? '' . Czy pani komisarz skończyła edukację na dwóch klasach podstawówki ?Wieczne ,, co'' ?
Autorka zubożyła język pani komisarz to granic możliwości, albo wieczne ,, co '' ( z którym mimowolnie przechodzi od razu na ,,ty '' wobec wszystkich ) albo pomrukiwania , machania rękami .
Od kąd to my jesteśmy na TY chciało by się powiedzieć pani komisarz ? Patelni po bruku z panią nie ciągałem.

Nie we wszystkich książkach każdy z bohaterów wysławia się kwieciście i w ten sam sposób.
Agata
- spagusia
- 200p
- Od: 4 maja 2010, o 21:40
Idealnym przykładem powyższego jest np Jakub Wędrowycz, którego przygody aktualnie czytammajalis2013 pisze: Taka jest charakterystyka postaci![]()
Nie we wszystkich książkach każdy z bohaterów wysławia się kwieciście i w ten sam sposób.
"Dla mnie każdy taki, co sobie farbuje włosy i nabija kurtkę ćwiekami, jest obłąkany. (...) Typowi młodzi psychopaci. W przyszłości mordercy. Napatrzyłem się na takich za młodu i widzę, co z niektórych wyrosło.
- A jaka jest na to recepta?
- Dwie. Strzelać albo kastrować." Andrzej Pilipiuk ? Czarownik Iwanow
ale w końcu...
"Na jego dłoniach pojawiły się czerwone kropki - uczulenie na słowo drukowane. Miał to
od dzieciństwa..." Andrzej Pilipiuk ? Weźmisz czarno kure...

Cykl książek o Jakubie Wędrowyczu, autor Andrzej Pilipiuk
Historia wsiowego degenerata, kłusownika, bimbrownika z zapędamy egzorcysty. Fantastyka. Znakomita satyra na polskie/wschodnie zabobony, pobieżną religijność. Książki z przymrużeniem oka- idealne na zimową niepogodę!
-
- 200p
- Od: 16 kwie 2013, o 14:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Taaak... filozofia życiowa Jakuba Wędrowycza jest nie do podrobienia 

"Drobiazg nieraz, a ślady jak w śniegu" W. Myśliwski
- Madziagos
- -Moderator Forum-.
- Od: 10 kwie 2012, o 21:44
,,Łzy księżniczki"
Bardzo dobra rzecz o kobietach żyjących w Arabii Saudyjskiej.
Tutaj jest wstęp do tej książki:
http://ksiazki.onet.pl/fragmenty-ksiaze ... son/cxz1fv
Bardzo dobra rzecz o kobietach żyjących w Arabii Saudyjskiej.
Tutaj jest wstęp do tej książki:
http://ksiazki.onet.pl/fragmenty-ksiaze ... son/cxz1fv
- onectica
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
Remigiusz Mróz - KASACJA
Świetna książka z gatunku thriller prawniczy, Grisham się chowa
Świetna książka z gatunku thriller prawniczy, Grisham się chowa

-
- Od: 30 sie 2013, o 16:03
Puzyńska przeczytana - sztuk dwie. Czekam na 3 kolejne. Jak dla mnie rewelacja - nie jest taka przewidywalna jak Lackberg. A język? Wiadomo jak to w realu bywa - różny.
Aktualnie kończę "Delirium" - cała trylogia + opowiadania. Aż szkoda, że już koniec...
Aktualnie kończę "Delirium" - cała trylogia + opowiadania. Aż szkoda, że już koniec...
-
- 500p
- Od: 7 lis 2014, o 18:29
Biała Masajka
Corinne Hofmann, zaczynam lekturę,ale czuję ,że się wciągnę , takie historie lubię najbardziej .
Corinne Hofmann, zaczynam lekturę,ale czuję ,że się wciągnę , takie historie lubię najbardziej .
Alyaa pisze:Puzyńska przeczytana - sztuk dwie. Czekam na 3 kolejne. Jak dla mnie rewelacja - nie jest taka przewidywalna jak Lackberg. A język? Wiadomo jak to w realu bywa - różny.
W przypadku Puzyńskiej

Agata Christie cyk cyk cyk ,, Tajemnica siedmiu zegarów '' .
"Weterynarz z Toledo"
Autor: Gonzalo Giner.
Hiszpania i Maroko przełomu XII i XIII w., piękna Kastylia, Andaluzja, wybrzeże Afryki. Bohater, Diego z Malagón, nie chce być "uzdrowicielem koni" chce być weterynarzem. Kształci się pod okiem kilku mistrzów.
Autor: Gonzalo Giner.
Hiszpania i Maroko przełomu XII i XIII w., piękna Kastylia, Andaluzja, wybrzeże Afryki. Bohater, Diego z Malagón, nie chce być "uzdrowicielem koni" chce być weterynarzem. Kształci się pod okiem kilku mistrzów.
-
- 200p
- Od: 16 kwie 2013, o 14:15
- Kontakt:
Polecam "Dziewczynę o siedmiu imionach". Jest to historia 18-letniej dziewczyny, która w 1998 roku uciekła z Korei Północnej. Książka nie epatuje okrucieństwem, nie ma w niej polityki. Jednak jest tak przejmująca, że (moim zdaniem) powinna być obowiązkową lekturą dla wszelkiej maści malkontentów.
"Drobiazg nieraz, a ślady jak w śniegu" W. Myśliwski
Reportaż nie wiem czy akurat z bohaterką książki, ale z dziewczyną która też uciekła słuchałem w radio ubiegłego lata. Korea swoista klatka. Najdelikatniej można ująć. Ludzie poddani manipulacji, strach i obawa robi swoje, a co robi ludzie wierzą / nie mówię, że wszyscy, ale duża część, że Korea to cudowne państwo ( utopia ) i wszędzie jest tak na całym świecie. Identyczne sposoby psychomanipulacji mieliśmy i mamy do dziś nie tylko w Korei 

- Agneska
- Od: 1 lis 2015, o 09:20
Po raz setny chyba "Śmierć pięknych saren" Oty Pavela. Cudowna książka, zawsze podnosi mnie na duchu. W sposób pełen humoru, nawet groteskowy, opowiada smutną i wesołą zarazem historię żydowskiej rodziny w Czechach zajętych przez nazistów. W roli głównej ojciec rodziny, pełen zwariowanych pomysłów - również biznesowych, niepoprawny optymista i zapalony wędkarz.
Pozdrawiam
Agneska
Agneska