Prymula,pierwiosnek (Primula) cz.2 FOTO

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Annar13
1000p
1000p
Od: 4 maja 2012, o 12:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Prymula,pierwiosnek (Primula) cz.2

Post »

Kwitną nawet pod śniegiem ;:oj

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
dorcia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2011, o 13:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Te poniżej to wszystkie kupione w marketach zimą 2014/2015 tak kwitły w sezonie 2015''
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Ninia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2016, o 08:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

jagusia111 masz może jakieś zdjęcie tego pierwiosnka wyniosłego, którego siałaś w ubiegłym roku. Z ciekawości chciałabym zobaczyć, gdyż właśnie dziś posiałam mix pierwiosnka wyniosłego, nie wiem czy dobrze zrobiłam przykrywając go 3mm warstwą (tak pisze na opakowaniu) w moim przypadku był to piasek i wstawiłam go do nieogrzewanego garażu (temperatura prawie taka jak na dworze, postawiłam przy małym okienku). I jakiej firmy miałaś nasionka, bo ja Leg..., pierwiosnka siałam po raz pierwszy i ciekawa jestem jak on w "naturze wygląda"-pisałaś, że Ci kwitł, czy rzeczywiście jest taki jak na opakowaniu.
Awatar użytkownika
Agneska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2015, o 09:20

Post »

Ninia, moje nasiona pierwiosnka wyniosłego z firmy Le... już wzeszły, bardzo bujnie - post powyżej. Na razie są na etapie liścieni. Jak wypuszczą liście właściwe wstawię fotkę. Wzeszły po około dwóch tygodniach, bez stratyfikacji - musiały być stratyfikowane przez producenta. Po wysianiu przysypałam je tylko bardzo cienką warstwą przesianej ziemi - jak Ty. Więc czekaj cierpliwie na Twoje wschody, na pewno wkrótce będą.

Siałam je też w zeszłym roku ale te siewki, które wzeszły i przesadziłam do gruntu, będą kwitnąć dopiero tej wiosny - tak więc nie wiem jak z kolorami. Oby tylko wszystkie nie były żółte. W zeszłym roku stratyfikowałam i siewek miałam o wiele mniej niż w tym. Raczej niepotrzebnie stratyfikowałam bo zrobił to najpewniej wcześniej producent.
Pozdrawiam
Agneska
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Moje pierwiosnki wyniosłe z nasion (nie pamiętam jakiej firmy) były w większości w kolorze bordowym z żółtym środkiem.Z żółtych byłabym o wiele bardziej zadowolona, bo to taki wiosenny kolor, ładnie komponują się z szafirkami.Te bordowe takie ciemne i na dodatek kwiatki były niewielkie..
W maju wybiłam zawartość z doniczki z siewkami i całość posadziłam w gruncie w cieniu pod drzewem.Gdy podrosły dość solidnie do ok.3cm wykopałam dopiero je porozdzielałam i posadziłam osobno.Prymul nie trzeba wcześnie pikować.
msk83
500p
500p
Od: 20 paź 2013, o 12:41

Post »

Zauroczylam się Prymulką po raz pierwszy w zeszłym roku, ktorą dostałam od mojej siostry. Było to badyle zielone bez jakiegokolwiek kwiatka, wsadzilam w ziemię dwie kępki nie przejmując się wcale. Po jakimś czasie zakwitla jedna na ciemny róż z żółtym środkiem :) miała coraz więcej kwiatków przez całe lato mimo upałów podlewalam i czasem dostała nawóz, szczrze potrafiła się odwdzięczyć urodą. Zakochałam się i teraz chce tej wiosny kupić jak najwięcej prymulek roznych kolorów i posadzić w pobliżu tuj. Mam nadzieje, że udalo jej sie przezyc tą zime. Na dodatek teraz obejrzałam wasze okazy to jeszcze większa mam ochotę i już nie mogę się doczekać kiedy je kupię i bedzie można sądzić :)
msk83
500p
500p
Od: 20 paź 2013, o 12:41

Post »

Moja prymulka kwitnąca latem o której wspominałam.

Obrazek

Dzisiaj zauważyłam,że będą jednak żyć ;:138

Obrazek

Obrazek
x - e-1
Konto usunięte na prośbę.
Od: 17 lut 2015, o 20:33

Post »

Ja na szczęście zdążyłam moje pierwiosnki zabezpieczyć przed mrozami.....już kiedyś mi większość wymarzła podczas dużego mrozu bez śniegu. Nie chcę stracić reszty.

Już wkrótce...... znów będą wabiły pierwsze owady. ;:173

Obrazek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Agneska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moje siewki pierwiosnków wyniosłych zaczynają tworzyć już liście właściwe.
Zdjęcie usunięte z hostingu/ jokaer.
Pozdrawiam
Agneska
Ninia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W jakiej temperaturze Ci kiełkowały i jak długo?
Awatar użytkownika
Agneska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie mierzyłam temperatury ale były w mieszkaniu tuż przy chłodnej szybie, pod spodem parapetu nie ma kaloryfera. Więc mogło być ok kilkunastu stopni - raczej chłodno niż ciepło. Kiełkowały około dwóch tygodni. Raczej równomiernie (t.j. zdecydowana większość wykiełkowała w tym czasie), choć jak widać na zdjęciu nadal od czasu do czasu kiełkuje jakaś nowa roślinka. W mądrych książkach pisze, że primula eliator kiełkuje najlepiej w temp. 5-12 ?C - więc by się zgadzało z moimi doświadczeniami. U mnie pewnie było bliżej tych 12 ?C.
Pozdrawiam
Agneska
Ninia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Agneska dzięki za odpowiedź, to już sama nie wiem czy wnosić je z garażu do domu, czy nie, bo u mnie niestety pod parapetem jest kaloryfer i temp. przy samej szybie nie spada poniżej 15 stopni, nawet podczas mrozów było 14. Chyba je zostawię na razie w garażu a za jakieś 1,5 tygodnia wniosę do domu ... i bądź tu mądry.
Awatar użytkownika
Agneska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja bym jeszcze poczekała. Zawsze możesz je wnieść - nieco później. Może lepiej wzejdą Ci w garażu. Daj im ze dwa-trzy tyg. od siewu. Chyba, że masz tam bardzo niską temperaturę - ok 0 stopni C. Wtedy Ci tam pewnie nie wzejdą.
Jak masz tam temperaturę ok 10 stopni C i dosyć światła, to w ogóle wschody może lepiej tam będzie trzymać, siewki mniej Ci się wyciągną niż w ogrzewanym mieszkaniu, będą bardziej krępe.
Pozdrawiam
Agneska
Ninia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Niestety temp. w garażu-prawie jak na dworze-może ze dwa stopnie więcej-jak będzie spadać do zera to wtedy wniosę.
Awatar użytkownika
Agneska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jak taka niska to lepiej wynieść, bo w takiej trudniej będą wschodzić (wg mądrych źródeł powinno być minimum 5 stopni). A jak kupiłaś primula eliator Leg... (czyli takie same nasiona jak moje) to już były stratyfikowane. Obok szyby masz 15 stopni - to nieźle, może będziesz mogła co nieco przykręcić też kaloryfer...
Nasiona primula eliator z Leg... stratyfikacji - jak się przekonałam na własnej skórze - już nie potrzebują a takie chłody jak u Ciebie w garażu to do stratyfikacji, a nie kiełkowania.

Stratyfikacja - temp. -4 do +4 ?C
Kiełkowanie primula eliator - najlepiej temp. 5-12 ?C
Pozdrawiam
Agneska
ODPOWIEDZ

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”