Zaczarowany ogród III

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Dorota71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2011, o 14:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Zaczarowany ogród III

Post »

Dziewczyny dajcie znać proszę jak przesyłki dotrą.
Pozdrawiam cieplutko -Dorota
Zapraszam serdecznie- Spis moich wątków.
Aktualne: Ogród Dom Hobby
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2013, o 20:38

Post »

U mnie padało od rana ,a teraz wyszło słoneczko ;:3 będę działać w ogrodzie :tan
A Ty Dorotko widzę ,że się nie oszczędzasz idziesz jak burza :D
Pozdrawiam Alicja
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Dorota71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Tereniu, rób ten ukorzeniacz, bo patyczki poleciały. Dławisza zamocz na kilka godzin w wodzie i wsadź póki co do doniczki.

Iwonko, u nas też od rana słoneczko piękne świeci. Ptaki śpiewają. Wiosnę już się czuje. ;:138

Alu, oj działam. Mam zamówione sporo roślin i szykuję dla nich miejsce. Jeszcze tylko muszę do sąsiada ze wsi obok pojechać po nawóz koński.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Z siedmiu powojników jeden, biały bylinowy już kiełkuje. ;:138 ;:138 ;:138
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06

Post »

Dorotko dziękuję ;:196
Cieszę się że już coś drgnęło w powojnikach ;:63 to czekamy na resztę ;:333
Miłego dnia życzę i ;:3
Awatar użytkownika
Zabeczka101059
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lis 2008, o 14:14

Post »

Jak robicie ten ukorzeniacz :roll: coś przegapiłam proszę o oświecenie :?: ;:196
Pozdrawiam -Dzidzia
aktualny,
spis wątków,
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dorotko, gdybyś wiedziała, jak ja pragnę słoneczka, duuużo, bo u mnie ono tak po troszku dawkuje swoje złociste promyczki.
A najbardziej to się cni za wiosną na działeczce. ;:131
Widzę, że U Ciebie też pokazują się pierwsze sieweczki. Oby się dobrze rozwijały. ;:97
Awatar użytkownika
jacekopole71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2012, o 17:28

Post »

Dorotko, porodóweczka dla bzygowatych i bąkowatych- S U P E R!!!! ;:333 ;:333
Awatar użytkownika
Dorota71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Tereniu, drgnęło. A ja tak się cieszę. Już miejsce dla nich wszystkich chyba mam. ;:138

Dzidziu, tniemy gałązki wierzby, byle jakiej, na drobne kawałki. Zalewamy wodą. I najlepiej to wszystko podgrzewać dwie godziny na ogniu. (byle się nie zagotowało). Potem odcedzamy, studzimy i gotowe. Można też pocięte gałązki zostawić w wodzie na 48 godzin. Taki sam efekt bez podgrzewania. Później odlewamy część do pojemnika i w nim na 12 godz zanurzamy patyczki do ukorzenienia. Patent gwarantowany. ;:138
Resztę ukorzeniacza przechowujemy w lodówce. Jest przydatny przez kilka lat. Nie traci swoich wartości.

Lucynko, ja też tęsknię za ;:3 Dziś rano nawet na chwilę nam zaświeciło. Później je ktoś zajumał. :evil: Co do siewek, to mam nadzieję, że do wiosny wytrzymają. Muszą. Ja już miejsce dla nich mam. ;:333

Jacuś, porodówki cały czas powstają. Teraz szukam doniczek ceramicznych na domki dla szczypawek czy jak tam one się fachowo nazywają. Domki dla bąków już są. Mam jeszcze super szafkę kuchenną na kolejny domek, tylko nie mam pojęcia jak po trzcinę iść. Wszystko już rozmarznięte a woda zimna. Brrrr. Ale coś się wymyśli. ;:108

Na tapecie u mnie teraz gorączkowe szukanie cegły rozbiórkowej. Pomysł już jest. Ale cegły nie ma.
Tyle, że ja uparta jestem i gdzieś znajdę, choćbym ją miała z pod ziemi wyciągnąć. Murować już prawie umiem, więc .....
No.
Na razie zamówiłam 50 kilo włókna kokosowego, żeby roślinki lepiej miały. Do tego torf i kompost i .... niech spróbują nie rosnąć ! :twisted: :twisted:
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Włókno ?, a co będziesz w nie sadzić?
Awatar użytkownika
Dorota71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Iwonko, włókno pięknie wilgoć utrzymuje. Miesza się je z torfem i przekompostowanym obornikiem i wszystko rośnie jak ta lala.
W tamtym roku wiosną przesadzałam moje domowe kwiatki w ziemię zmieszaną z wkładem pieluch jednorazowych. Wiesz jak pięknie wilgoć trzymają?! Już nie ganiam kilka razy w tygodniu z konewką. Niesamowita wygoda.
Awatar użytkownika
jacekopole71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2012, o 17:28

Post »

Dorotko ;:333 ;:180 ;:180 ;:180
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Dorotko, ależ z Ciebie pomysłowa Dobromira!
W życiu by mi nie przyszło do głowy takie wykorzystanie pieluch. ;:185
Zdradź może, jak to się robi, żeby te pieluchy spełniły przeznaczone im zadanie w ogrodzie. ;:180 ;:180 ;:180
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dorotko wielkie kostki włókna kokosowego stosuję od lat i namawiam innych. Zmieszane z ziemią spulchnia wspaniale i struktura ziemi poprawiona na wiele lat. Lepsze od torfu i dłużej utrzymuję swe właściwości . Wszystkie cebulki na zimę i kłącza zasypane tym...
Zalewam odrąbane kawałki od dużej kostki rozcieńczonym rosa-humusem i mam 2 w jednym :;230
Cieszy mnie ,że i Ty się przekonałaś do niego.
Wierzba smocza to właśnie te staśmione pędy tzw "pastorały" i dużo obfitsze kwitnienie.
Dla mnie jedna z ładniejszych wierzb choć mandżurska też ma swój urok .
Smocza ma piękne błyszczące długie jakby skórzaste liście, trzeba często ciąć bo staśmiają sie głownie młode przyrosty.

Katalpa u Ciebie faktycznie duża , u mnie też rośnie wyhodowana z nasionka.W ub roku pierwszy raz zaczęłam obrywać liście i suszyć ale chciałabym paczki liściowe na nalewkę ... za mała ... Catalpa to naturalna alternatywa dla niesterydowych leków przeciwzapalnych a ja źle reaguję na ta w tabletkach więc dla mnie to cud ,że jest coś takiego.

Domek dla pszczółek zgrabny ale czemu od razu chcesz kolejny - przeliczyłaś kokony i juz wiesz,że się nie zmieści ?
Dawna woliera zgrabna i faktycznie warta przerobienia na domek - powodzenia .
Awatar użytkownika
Dorota71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Lucynko, już Ci mówię, kochana.
Rozkładasz pampersy, zalewasz wądą tyle ile dadzą radę wchłonąć. Chwile czekasz i dolewasz wody. Później rozcinasz i cały namoczony środek przekładasz do wiaderka. Mieszasz to z dobrą, kompostową ziemią i ... gotowe. ;:196
W takie coś zeszłej wiosny przesadzałam swoje prawie wszystkie kwiaty domowe.
Do ogrodu tego nie stosuję bo dość drogie te pieluchy. Ale za to do ogrodu mam włókno kokosowe. :tan

Krysiu, mam kilka tych wierzb. Ale skoro one takie miododajne to ukorzenię sobie więcej. Sadzić mam gdzie. :heja
Ja je zwasze ścinam po kwitnieniu. Prawie przy ziemi. A i tak w ciągu roku przyrastają na prawie dwa metry.

O katalpie to nie wiedziałam, że ma takie właściwości. Dziękuję za oświecenie. ;:196

Kokony mi się zmieszczą do domku. Ale skoro jest możliwość zrobienia kolejnego to zrobię. Ogród wielki. A znalazłam na necie ciekawe zdjęcia domków. Nie dosyć, że pożyteczne to jeszcze ładnie w ogrodzie wyglądają.
Mam zdjęcia na laptopie to później wstawię. ;:108
Awatar użytkownika
zielonajagoda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 10:12
Kontakt:

Post »

Ja też się przymierzam do zrobienia kilku domków dla pszczół i na drzewach owocowych dla skorków. Im więcej nas będzie tym lepiej, a nasze ogrody niech będą oazami dla zapylaczy i pożytecznych owadów, bo giną masowo :( .
Pokaż te fotki może coś odgapię :D
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”