Identyfikujemy kaktusy i inne sukulenty cz. 5
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 sie 2010, o 11:08
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Identyfikujemy kaktusy i inne sukulenty cz. 5
Ja mam Cleistocactusa strausii. Nie widzę powodu, by go podlewać obficiej niż inne kaktusy, a wręcz jest on o wiele wrażliwszy na przelanie niż inne kaktusy i łatwo go takim przelaniem odkorzenić. Rośnie w miarę szybko i chętnie kwitnie, przy standardowym kaktusowym zimowaniu za kilka lat zakwitnie.
Monika
U Wiśni (roślinkowy mix)
Zbieranina Wiśni (kaktusy)
U Wiśni (roślinkowy mix)
- norbert76
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
Austrocylindropuntia subulata.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Bardzo dziękuję.
Teraz to mogę szukać w sieci upodobań mojego cudaka.
Serdecznie pozdrawiam - Rysiek
Teraz to mogę szukać w sieci upodobań mojego cudaka.
Serdecznie pozdrawiam - Rysiek
- kasia_rom
- Od: 5 paź 2008, o 12:32
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Bardzo dziękuję za porady
Czyli będę go traktowała "normalnie ", jak pozostałe i mam nadzieję , że także doczekam się kiedyś kwiatów
.
Czy mogę go wystawić na powietrze latem, czy w takim razie opady mu nie zaszkodzą ?
Mam jeszcze prośbę o identyfikację , kaktusy mojej córki, trochę wysuszone , bo długo nie podlewała - i okazuje się że dobrze zrobiła
, na wiosnę wybudzimy je zgodnie z zasadami
1.

2.

3.

4.

5.

Czyli będę go traktowała "normalnie ", jak pozostałe i mam nadzieję , że także doczekam się kiedyś kwiatów

Czy mogę go wystawić na powietrze latem, czy w takim razie opady mu nie zaszkodzą ?
Mam jeszcze prośbę o identyfikację , kaktusy mojej córki, trochę wysuszone , bo długo nie podlewała - i okazuje się że dobrze zrobiła

1.

2.

3.

4.

5.

-
Wystawić na dwór jak najbardziej możesz wszystkie kaktusy, ale przyda się jakaś osłona przed deszczem.
2. Cereus peruvianus f. monstruosa
2. Cereus peruvianus f. monstruosa
Monika
U Wiśni (roślinkowy mix)
U Wiśni (roślinkowy mix)
- onectica
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
Takie sugestie tylko, bo 1000procentowej pewności nie mam:
1. szukałabym w okolicach Epostoa lanata, w tyle mammillaria, ale nie widzę dobrze (być może vetula?)
2. potwierdzam cereusa
3. Hildewintera aureispina,
4. Cleistocactus strausii, obok opuncja
5. Tephrocactus, ale nie jestem pewna szczegółów, więc nie będę wprowadzać zamętu.
Nie wiem, czy nie warto by przesadzic do odpowiedniejszego podłoża, bo na fotkach to co jest sprawia wrażenie zbyt żyznego.
1. szukałabym w okolicach Epostoa lanata, w tyle mammillaria, ale nie widzę dobrze (być może vetula?)
2. potwierdzam cereusa
3. Hildewintera aureispina,
4. Cleistocactus strausii, obok opuncja
5. Tephrocactus, ale nie jestem pewna szczegółów, więc nie będę wprowadzać zamętu.
Nie wiem, czy nie warto by przesadzic do odpowiedniejszego podłoża, bo na fotkach to co jest sprawia wrażenie zbyt żyznego.
- kasia_rom
Bardzo dziękuję za identyfikacje
Moniko, czyli muszę zastanowić się nad miejscówką w ogrodzie aby w razie opadów zapewnić im dach na głową
Najlepiej by im było pod okapem, z południowej strony ... ale wtedy nie będą "na widoku" i nie będę mogła ich oglądać z tarasu
Lucy , ta mała mammillaria to m. gracillis - dwie strony wcześniej zidentyfikowana
.
4. czy to na pewno będzie cleistocactus strausii - na poprzedniej stronie był inny zidentyfikowany jako c. strausii , a ten jest trochę inny
Przesadzenie na pewno im się przyda , teraz już wiem jakie będzie dla nich najlepsze

Moniko, czyli muszę zastanowić się nad miejscówką w ogrodzie aby w razie opadów zapewnić im dach na głową

Najlepiej by im było pod okapem, z południowej strony ... ale wtedy nie będą "na widoku" i nie będę mogła ich oglądać z tarasu

Lucy , ta mała mammillaria to m. gracillis - dwie strony wcześniej zidentyfikowana

4. czy to na pewno będzie cleistocactus strausii - na poprzedniej stronie był inny zidentyfikowany jako c. strausii , a ten jest trochę inny

Przesadzenie na pewno im się przyda , teraz już wiem jakie będzie dla nich najlepsze

Zauważyłem, że onectica pomyliła się w numeracji.
4. To będzie ten Tehprocactus
4. To będzie ten Tehprocactus
- onectica
Dawid - 4 to ten wysoki kolumnowy - o nim mówiłam.
Chyba, że masz na myśli ten, co z nim na zdjęciu po prawej - to może być, przyznam, że kiepsko trochę widzę.
To pod "5" powyciągane jakby...
Chyba, że masz na myśli ten, co z nim na zdjęciu po prawej - to może być, przyznam, że kiepsko trochę widzę.
To pod "5" powyciągane jakby...
No tak - wszystko się zgadza - Mammillaria vetula ssp. graciliskasia_rom pisze:Lucy , ta mała mammillaria to m. gracillis - dwie strony wcześniej zidentyfikowana.

no właśnie ja też mam takiego. Miałam wątpliwości czy to C.s. bo pasował mi też na weberbauerocereusa, ale fachmeni forumowi wydali werdykt, że zdecydowanie cleistocactus.4. czy to na pewno będzie cleistocactus strausii - na poprzedniej stronie był inny zidentyfikowany jako c. strausii , a ten jest trochę inny![]()
Racja teraz to ja się pomyliłem
5. to będzie ten tephrocactus
Ale czy na pewno pod 4. jest cleistocactus ?

5. to będzie ten tephrocactus
Ale czy na pewno pod 4. jest cleistocactus ?
- onectica
No to co - Weberbauerocereus jednak?
-
Pierwsze, co przyszło mi na myśl na widok 4. to jakiś Trichocereus. Na moje oko Cleistocactus to nie jest, obstawiałabym właśnie Tricho- albo Weberbauerocereusa, ale głowy nie dam.
Monika
U Wiśni (roślinkowy mix)
U Wiśni (roślinkowy mix)
- kasia_rom
Jeśli mogę jeszcze coś dodać o 4. to , że rośnie stosunkowo szybko - jest w takim samym wieku co cleistocactus strausii z poprzedniej strony - a jest ze 4 razy wyższy .
Przejrzałam zdjęcia kaktusów o których mówicie i 4. - na moje niefachowe oko -najbardziej wygląda mi na Weberbauerocereus
ale może i cleistocactus ale chyba nie strausii
"To pod "5" powyciągane jakby... "
Może być powyciągany, stoi dalej od okna .
Więcej słońca, latem świeże powietrze , powinny mu pomóc ?
Przejrzałam zdjęcia kaktusów o których mówicie i 4. - na moje niefachowe oko -najbardziej wygląda mi na Weberbauerocereus

"To pod "5" powyciągane jakby... "
Może być powyciągany, stoi dalej od okna .
Więcej słońca, latem świeże powietrze , powinny mu pomóc ?
- norbert76
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
Kaktusy nie powinny stać dalej od okna. Najlepiej południowy parapet przez cały rok. Inaczej szybko tracą swój pokrój, przez co mogą być problemy też i przy ich identyfikacji.
Późna wiosną (po zimnych ogrodnikach) możesz wystawić na zewnątrz.
Późna wiosną (po zimnych ogrodnikach) możesz wystawić na zewnątrz.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta