Witam !
Właśnie zauważyłam złotą kartę . Dzięki stokrotne za wyróżnienie

, szybko jakoś !
Zdzisławie ,, Mnich " to nie jest żadna ze znanych odmian . Może to być nazwa jakiejś mniej lub bardziej udanej lokalnej siewki szczepionej przez miejscowego szkółkarza . Lokalna nie musi znaczyć gorsza od znanych odmian , może być nawet lepsza od niektórych , wszystko zależy od tego co zaszczepili . Zdarzają się też oszustwa ( tu nie mogę powiedzieć jakie , żeby nie pomagać naciągaczom ). Nie jest prosto kupić szczepione drzewko , bo choć cena jest wysoka , szczepienie orzechów włoskich nie jest atrakcyje dla szkółkarzy . Nie wiem czy dostaniesz jeszcze cokolwiek w Marcyporębie (wysyłkowo też) , ale możesz zapytać do jakich sklepów i gdzie sprzedają swoje drzewka , może jakiś będzie w Twoim zasięgu .
Co do szczepienia , pewnie że się udało w różnych miejscach - we własnym pokoju , w łazience . Schody zaczynają się przy próbach szczepienia większych ilości , dlatego ceny drzewek są takie jakie są . Swoją drogą Wiktorku 156 gdzie widziałeś tak małe drzewka w takiej cenie ?
Dla okulizacji najlepszym terminem jest koniec czerwca , pocz. lipca , ale jeśli Ci się udało to gratulacje

. Przy tym terminie mogą być jakieś problemy z przezimowaniem . W okulizacji przyjęcie oczek to połowa sukcesu , pełny sukces będzie wtedy jak oczka wybudzą się na wiosnę , bo czasami nie wiedzieć czemu część się nie budzi .
Co do rozstawy przy sadzeniu Slaw 007 dużo zależy od tego jaką masz ziemię ( im lepsza tym większy rozstaw ) i od konkretnych odmian jakie chcesz posadzić . Poszczególne odmiany mogą znacznie sie różnić siłą wzrostu , chociaż aktualnie w obrocie w kraju nie ma zdecydowanie słabo rosnących odmian . U siebie posadziłam właśnie 10 odmian , ale bliżej będę mogła coś o nich powiedzieć po kilku latach , chociaż już po roku można ocenić predyspozycje poszczególnych drzewek co siły wzrostu .
Sadząc więcej drzew masz do wyboru dwie wersje sadzenia - orzechy w dużej rozstawie np. 8 x 8 m , 10 x 10 m i pomiędzy nimi inne drzewa lub krzewy owocowe jako tymczasowe , lub same orzechy jako drzewa stałe i tymczasowe ( do usunięcia po kilkunastu latach )
np. 8 x 4 m , 10 x 5 m . Bardziej szczegółowe dane o sile wzrostu poszczególnych odmian i odpowiednich dla nich rozstaw możesz otrzymać w ISK w Skierniewicach , lub u szkółkarza , bo tam mają starsze drzewa .
Pozdrawiam wszystkich orzeszkomaniaków , stara orzesznica kozula