Na starym po nowemu - cz. 2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Na starym po nowemu - cz. 2

Post »

Aha, Dorotko - już wiem.
Mam jedno takie drzewko - ale będzie miał "kućki" :;230 dopiero wtedy jak mu się coś stanie - na razie czapę ma w całości, ale jak mi się znudzi to coś z nim zrobię kulkowego.

Tak wyglądał wcześniej,

Obrazek

ale optycznie był tam za ciężki, więc mu odsłoniłam nóżki :wit

Obrazek

Będzie przycinany latem i nie wiem jeszcze jak go wystrzyżę - jak zwykle twórczość radosna mnie czeka... ;:65
Awatar użytkownika
Reniak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 cze 2009, o 13:53

Post »

Wow,jakie ładne zdjecia :D mnie tez na jesieni wzięło na strzyżenie, ale jeszcze wyglądu nie mają.a jeden olbrzymi jałowiec płożący idzie pod piłę, będą róże, bedzie ładniej i może trochę mniej rdzy na gruszach :D .
Awatar użytkownika
Ola2310
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2015, o 13:37
Kontakt:

Post »

O, widzę że się zaczynasz bawić w rameczki....Piękne zdjęcia od razu w nich się zrobiły.... ;:333
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To już wspominkowe zdjęcia, Reniu - jeszcze z hortensją w tle.
Obecnie na jej miejscu stoi rusztowanie ;:oj
Ja strzygę iglaki końcem lipca do końca sierpnia - jakoś tak sobie taki termin utrwaliłam.
Czyżby Twój jałowiec miał ustąpić miejsca różom? całkowicie czy częściowo?

Przybył do mnie dzisiaj zewnętrzny parapet ganeczkowy - ależ się cieszę, bo jest dość szeroki, w sam raz na doniczkę ;:136

Oleńko - a ja już tak od jakiegoś dłuższego czasu się bawię zdjęciami z ramkami, rolowanym brzegiem, kanwą itp - mam ten program z aparatu.
Ale takie obrobione zdjęcie nie zawsze chciało wchodzić przez fotosika, więc musiałam odstąpić od tego tu na FO, ale bardzo chętnie obrabiam fotki. Bardzo lubię jak wychodzą z nich np jakby rysunki ołówkiem.
Dopiero jak Ty wyośliłaś mi jak zmniejszać zdjęcia - wchodzą nawet z ramkami. ;:168 Dziękuję.

Tu np moje ulubione kalanchoe

Obrazek
Awatar użytkownika
Ola2310
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2015, o 13:37
Kontakt:

Post »

Cudne , trochę ozdobienia i już inne zdjęcie nam wychodzi... ;:196
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak samo wciąga jak gardenpuzzle :;230
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Beatko na jakim programie zrobiłaś tę fotkę bardzo mi się podoba to zdobienie, a wiesz ,ze jestem fanką ramek ;:63
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jadziu, to jest program z oryginalnej płytki dołączonej do aparatu fotograficznego - mam Samsunga. Program to Samsung Master.
Tak, Twoje fotki po oprawie wspaniale prezentują kwiaty z Twojego ogrodu. ;:215
Awatar użytkownika
Reniak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Takie ramki całkowicie zmieniają zdjecia, przypomniałas mi o gardenpuzzlach, mialam to kiedyś zainstalować,a potem jakoś mi umknęło, to moze powiesz cos wiecej, jak to dziala i czy warto, masz program czy online .
Moj jałowiec całkowicie ustępuje miejsca różom, tak samo jak dwie jodły, ktore niestety rosną za blisko domu.A jałowiec jest olbrzymi, część co sie da to posadzę, a reszta na ognisko. Mam duzo planów, ale jak będzie z realizacja zobaczymy.
Co planujesz do donicy na parapet ganeczkowy, ja właśnie myślę jaką kolorystykę zastosowac w tym roku.
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Reniu - na gardenpuzzle jestem tylko online. Ale ostatnio jest więcej możliwości niż np rok temu, więcej roślin itp.
Myślę, że warto - lubię do tego wracać.
Plany to już zawsze coś do przodu w ogrodzie.
Ja też mam wielką jodłę blisko domu ale na razie ją zostawiam - chociaż blokuje mi dojazd z opałem - ale tak ją posadzili..., niestety.
Tak samo w fatalnym miejscu mam posadzony modrzew - też go zostawiam, no bo co mam z nim zrobić... Ale miejsce dla niego fatalne... / chodzi o opadanie igieł... Lubię modrzewie, ale ten z miejscówką jest fatalnie postawiony.

Rozmyślam o tym parapecie zewnętrznym - bo mam jedno okienko na pólnoc. A teraz parapet stanie również ze strony zachodniej - wolałabym takie same rośliny i tu i tu. Więc troszkę do przemyślenia mam na jakie się zdecydować by im oba stanowiska pasowały. Ale, że kupię już gotowe sadzonki, to na miejscu na pewno na coś się zdecyduję / tzn. na targu /.
Awatar użytkownika
Reniak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To za bardzo wyboru nie masz jak coś do cienia na przykład niecierpki i begonie, to na zachodniej nie bardzo (mówię z własnego doświadczenia) albo zwykłe pelargonie zwisające, no i moje ulubione petunie million bells , w tym roku na nie sie szykuje. Ciekawe jak się sprawdzą, bo też będą na zachód, północ ale i południe i wschód ;:306
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ha, ha Reniu - to znaczy, że będziesz musiała mieć głowę "na okrągło" - na wszystkie cztery świata strony :;230
Milion bells uwielbiam, ale jakoś zawsze trafiam na rude :oops: A nawóz czeka i czeka na nie, bo jak kupię to inny kolorek :;230
Rozważam fuksje, koleusy, werbeny.
W zeszłym roku nie zdobyłm tego niecierpka "różyczkowego", ale teraz może będzie więcej okazji i sposobności rano wpaść na targ - więc może wreszcie go wyczaję...
Pelargonie u mnie są niezawodne i te zwisające i te stojące - więc jeśli nic innego nie wymyślę, to one byłyby tam ok.
I właśnie odnośnie ich mam wielkie plany: aby stojące umiejscowić między oknami - mam teraz zazdrostki więc pelargonie powinny sobie dać radę, zobaczymy czy sobie poradzą. Spróbować trzeba...
Awatar użytkownika
Reniak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Beatko ja też i w tym roku kupię zwisające zwykłe pelargonie, mam je zawsze w skrzynkach na schodach które właściwie prowadzą do nikąd :D A widoczne są z drogi, i te pelargonie najlepiej z daleka sie prezentują.
Fuksje miałam kilka razy bo bardzo mi się podobają, ale poddałam się, nie mam siły walczyć z mączlikiem.Werbeny miałam ostatnie 2lata z rzędu i w środku lata już ładne takie nie były, poza tym za dużo roboty, najlepiej wyglądają i kwitną jak obrywa im się przekwitle kwiaty, a kto na to ma czas. No jest opcja że ja się z nimi źle obchodziła, koleusy zawsze mi się podobały, ale nigdy nie miałam :D
W tym roku tez zamierzam dodać do donic komarzyce, choć nie wiedziałam że się tak nazywa, komarzyca dla mnie znana to taka biało zielona, a ta jest zielono czerwona, uszczknelam jesienią gałązkę od sąsiadki i teraz już porobiłam z niej kilka sadzonek i jeszcze będę robić później , to odmiana "nico" ale też ładna jest odmiana elf. Bardzo łatwo i szybko się rozmnażają, myślę o połączeniu z nią wilczomlecza "Silver Fog" i coś do tego, ale jeszcze nie wiem co.
Stojące pelargonie wszystkie mi przemarzly, zostawiłam w przybudówce i niestety.
Awatar użytkownika
rosiowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2008, o 15:08

Post »

Myślę, że na takim stanowisku dobrze by się czuły miniaturowe lub małe hosty z fuksjami. Niecierpki na północnej stronie kwitły u mnie obłędnie.

Reniu nigdy wcześniej nie słyszałam o takich komarzycach. Muszę ich poszukać.

Beatko szałwia zanikła całkowicie. Ciekawe, czy odbije...
pozdrawiam - Gosia
Moje wątki
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Komarzyce to potoczna nazwa, od tego ,że niby odstraszają komary. Wg mnie -nie. A tak naprawdę ta roślinka nazywa sie inaczej , ale nie pamiętam jak :wink: Lecz wszyscy wiedzą o co chodzi :D
Ja też uważam ,ze najmniej wymagań ma pelargonia, a jest niezawodna ;:138
U mnie dzisiaj słoneczko, oczar juz kwitnie. Ciekawe czy tak zostanie :?:
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”