Zielono i kolorowo - jesiennie
- Bufo-bufo
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 lip 2009, o 20:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Zielono i kolorowo - jesiennie
Alicjo witaj. Zostawiam ślad po odwiedzinach. Podoba mi się u Ciebie. Z tym ukorzeniaczem wierzbowym to fajna sprawa.
-
- Od: 22 sty 2013, o 21:52
Witaj Aluś piszecie o ukorzeniaczach,ja co kupię to zgubię ,bo nie pamiętam gdzie schowałam ,zawsze znajduję jakieś najlepsze dla niego miejsce ,no i klops
to też sobie zrobię bo wierzb w ogrodzie mam mnóstwo,pogoda na prace w ogrodzie fajna,ale ja nic na razie nie robię z braku czasu ,albo mi się nie chce
,pozdrawiam 

- alicjad31
- Od: 28 lip 2013, o 20:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witam nowego gościa ,Olu jest mi bardzo miło ,że się Tobie u mnie podoba
Witaj Martuś ,nie Ty jedna masz taka dobrą pamięć
ja od 3 lat nie mogę znaleźć nasionek
Odpoczywaj ,ukorzeniacz zdążysz zrobić .Wczorajsza pogoda była super do prac ogrodowych i z niej skorzystałam .Walczyłam z badylami po zielsku i obcinałam gałęzie drzew .A jeszcze czeka mnie ,a właściwie mojego syna wyzbieranie resztek styropianu i kawałków cegieł porozrzucanych przez pana ,który naprawiał komin
.Pracy mamy jeszcze dużo ,ale już widać efekty .Pozdrawiam 

Witaj Martuś ,nie Ty jedna masz taka dobrą pamięć

Odpoczywaj ,ukorzeniacz zdążysz zrobić .Wczorajsza pogoda była super do prac ogrodowych i z niej skorzystałam .Walczyłam z badylami po zielsku i obcinałam gałęzie drzew .A jeszcze czeka mnie ,a właściwie mojego syna wyzbieranie resztek styropianu i kawałków cegieł porozrzucanych przez pana ,który naprawiał komin

Pozdrawiam Alicja
- LadyK
- Od: 11 wrz 2015, o 14:31
A ja myślałam, że tylko ja tak mam. Nasionka zostawiam w miejscach gdzie wysiewam zdarza się, że nawet w pokoju w półce
Dlatego teraz przeznaczyłam sobie na to fajne pudełeczko i tam będę wszystkie torebeczki chować ale jednych nasionek też nie mogę znaleźć a obszukałam wszystkie mozliwe miejsca 

Pozdrawiam Katarzyna
"Kobieta ma zawsze coś do zrobienia w domu, głupia w nocy śpi, to się jej nazbiera"
"Kobieta ma zawsze coś do zrobienia w domu, głupia w nocy śpi, to się jej nazbiera"
- Dorota71
- Od: 2 cze 2011, o 14:15
- Kontakt:
To i ja do grupy dołączę.
Nie mam pojęcia gdzie wsadziłam dwa sekatrory a nie dalej jak kilka dni temu nimi cięłam.

Nie mam pojęcia gdzie wsadziłam dwa sekatrory a nie dalej jak kilka dni temu nimi cięłam.

- iwwa
- Od: 27 sty 2013, o 18:46
Alu
Trzymam kciuki za ukorzenienie roslinek-patyczków. Ja już nie bawię się w takie rzeczy, próbowałam 2 razy.
Derenie i pęcherznicę, nie udało się niestety. Ale widać to ja tak mam, innym to "wychodzi" np. mojej sąsiadce działkowej
Alu, w Auchan są na razie tylko dalie , lilie, floksy i orliki, róż niestety nie ma, są jeszcze nasiona w torebkach
to jescze wytrzymaj , może dorzucą (?)
Pozdrawiam !

Trzymam kciuki za ukorzenienie roslinek-patyczków. Ja już nie bawię się w takie rzeczy, próbowałam 2 razy.
Derenie i pęcherznicę, nie udało się niestety. Ale widać to ja tak mam, innym to "wychodzi" np. mojej sąsiadce działkowej

Alu, w Auchan są na razie tylko dalie , lilie, floksy i orliki, róż niestety nie ma, są jeszcze nasiona w torebkach

to jescze wytrzymaj , może dorzucą (?)
Pozdrawiam !

wątek aktualny Ogródek Asi- cz 3
- alicjad31
Nie nie Kasiu to przypadłość wielu z Nas my gubimy roslinki ,a Dorotka sekatory chociaż też nieraz się naszukam sekatorów
Myślę ,że my kobietki za dużo mamy na głowie
Asiu może po prostu wsadź patyczki prosto do ziemi wiosną i jesienią .
Bardzo bym chciała aby się te patyczki ukorzeniły co dzień co tam co dzień zaglądam do nich kilka razy dziennie
To troszkę poczekam może niedługo dorzucą róże.Zdrówka
-- niedziela, 31 sty 2016, 14:40 --
Asiu nowy awatarek

Asiu może po prostu wsadź patyczki prosto do ziemi wiosną i jesienią .
Bardzo bym chciała aby się te patyczki ukorzeniły co dzień co tam co dzień zaglądam do nich kilka razy dziennie

To troszkę poczekam może niedługo dorzucą róże.Zdrówka

-- niedziela, 31 sty 2016, 14:40 --
Asiu nowy awatarek

Pozdrawiam Alicja
Ja jeden sekator pod koniec lata podczas pielenia znalazłam.... ale zupełnie nie pamiętam gdzie go potem położyłam 

- iwona0042
- Od: 15 lis 2011, o 10:13
No to ja dziś zrobiłam ukorzeniasz z wierzby, właśnie odstawiony do jutra, jutro podleję nim to co już w piasku z ziemią stoi i resztę zostawię na moczenie 

-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 31 lip 2014, o 21:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Alicjo, będę miała wierzbowy ukorzeniacz!
M znalazł miejsce, gdzie rosną wierzby płaczące i jutro obiecał naciąć gałązek.
Pozdrawiam cieplusieńko.

M znalazł miejsce, gdzie rosną wierzby płaczące i jutro obiecał naciąć gałązek.
Pozdrawiam cieplusieńko.

- christinkrysia
- Od: 26 maja 2006, o 18:37
Alicjo ciekawa wymiana zdań na temat ukorzeniaczy . Z kupnych nigdy nie korzystałam bo jakoś ten proszek nie pasował mi bo ... niby jak patyczek bez korzenia ma pobrać coś tam z proszku w leciutko wilgotnym podłożu ?
Nie wierzyłam więc nie kupowałam ale ten z wierzby stosuję od lat i sprawdza się.
warto poświęcić trochę więcej uwagi przy przycinaniu gałązek aby były jak najmłodsze przyrosty dlatego,że jest w nich najwięcej związków a nam właśnie o to chodzi.
Do klubu "zapominalskich" też mnie dopisać - nasion zdobytych ub wiosny z wielkim trudem do tej pory nie mogę znaleźć. Na działce sekatory i inne drobne narzędzia
... gdyby nie mąż zbierający na koniec dnia po mnie to nic by nie było ...
Nie wierzyłam więc nie kupowałam ale ten z wierzby stosuję od lat i sprawdza się.
warto poświęcić trochę więcej uwagi przy przycinaniu gałązek aby były jak najmłodsze przyrosty dlatego,że jest w nich najwięcej związków a nam właśnie o to chodzi.
Do klubu "zapominalskich" też mnie dopisać - nasion zdobytych ub wiosny z wielkim trudem do tej pory nie mogę znaleźć. Na działce sekatory i inne drobne narzędzia

- matt55
- Od: 17 cze 2012, o 22:10
- Kontakt:
Ja także chętnie bym się dowiedział o co chodzi z tym ukorzeniaczem z wierzby.
Z tymi nawozami to masz rację, wtedy liczą sobie więcej, bo to już nawóz specjalistyczny. Jeden Pan opowiadał raz, że widział, jak pakowali ziemię do worków, pierw nasypali w nadrukowane worki: ziemię do kwiatów, potem tą samą ziemie pakowali do worków z nadrukiem: ziemia do warzyw
i tak nasypali kilka różnych ziem z jednej hałdy ziemi ;D
Z tymi nawozami to masz rację, wtedy liczą sobie więcej, bo to już nawóz specjalistyczny. Jeden Pan opowiadał raz, że widział, jak pakowali ziemię do worków, pierw nasypali w nadrukowane worki: ziemię do kwiatów, potem tą samą ziemie pakowali do worków z nadrukiem: ziemia do warzyw

Zapraszam do mojego wątku: Początki mojego ogrodu
Moja domowa zielona dżungla
Spis moich wątków Wizytówka
Moja domowa zielona dżungla
Spis moich wątków Wizytówka
- LadyK
- Od: 11 wrz 2015, o 14:31
No to z tą ziemią jest dokładnie to samo co pisałam o nawozach gdzie jedno i to samo ale oddzielnie pakowane jako "tylko" do hortensji, "tylko" do rododendronów itd. Można by mnożyć przykłady. Oczywiście ludzie się na to łapią jeśli nie znają się na rzeczy. Jasne jest tylko to aby wiedziec co jest najlepsze dla danej grupy roślin i kiedy jakie stężenia zastosować - czy na wzrost czy zawiązywanie pąków itd.
Christinkrysiu ja własnie cięłam te wiszące delikatne gałązki. Skoro robisz ukorzeniacz od dawna to może się wypowiesz czy kolor tego wywaru ma znaczenie?
Christinkrysiu ja własnie cięłam te wiszące delikatne gałązki. Skoro robisz ukorzeniacz od dawna to może się wypowiesz czy kolor tego wywaru ma znaczenie?
Pozdrawiam Katarzyna
- Dorota71
- Od: 2 cze 2011, o 14:15
- Kontakt:
No właśnie. Podpinam się pod pytanie Kasi. Mój ma kolor zwykłej wody. A cięłam młode gałązki. Nie podgrzewałam. Stoi tak już kilka dni. Chyba czas odcedzić. Na razie czekałam na zmianę koloru ale nic z tego chyba.
- alicjad31
Kasiu witaj w klubievimen pisze:Ja jeden sekator pod koniec lata podczas pielenia znalazłam.... ale zupełnie nie pamiętam gdzie go potem położyłam

Iwonko to świetnie

Lucynko ja jutro zabieram się za następny

Krysiu bardzo mnie cieszy ta wymiana zdań na ten temat i dzielenie się każdą dobrą radą i informacją .
Gałązki właśnie cięłam te cieńsze bo tylko takie mogłam sięgnąć niski wzrost czasem się przydaje

Matt55 z tym ukorzeniaczem chodzi o to ,żeby dobrze ukorzenić i nie wydać kasy

Kasiu oglądałam angielski program ogrodniczy i tam pan Allan T karmił róże nawozem do innej grupy roślin i powiedział tak cyt '' dobrze ,że róża czytać nie umie '' rozbawiło mnie to bardzo i potwierdza to o czym piszecie

Ja też się podpinam pod pytanie Kasi i Dorotki
Pozdrawiam Alicja