Pomidory kumato - siać czy nie
Re: Pomidory kumato - siać czy nie
To już są Kumato w sklepach?
W P..o czy w L..lu ? Muszę kupić, są przepyszne o tej porze. Ja doceniłam je dopiero po sezonie jak po zerwaniu przechowywały się super i były bardzo smaczne. Jednak Zulu były wg mnie jeszcze smaczniejsze, bo bardzo słodkie i tez się długo ładnie przechowywały.

Wracając do kraju kupiłam, nie u nas.
- Balykan
- 200p
- Od: 8 paź 2013, o 11:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kilka dni temu kupowałem Kumato w Gdyni, w "Pio...e i Paw...e".
Baaaardzo smaczne pomidory. Podsuszyłem trochę nasionek i wysieję.

Kupiłam kilka dni temu pomidory kumato w caref... i mam już z nich pobrane nasionka, siew z końcem marca albo na początku kwietnia.
- McMArchewka
- 1000p
- Od: 13 lut 2012, o 21:28
A tak swoją drogą to u nas na forum, Kumato został ochrzczony nazwą Czekolada, czy to jest jeszcze jakaś zupełnie inna odmiana?
Jest jeszcze Cocoa czy jakoś tak, ale to chyba inne odmiany są. Swego czasu wyczytałam tu na FO, że Kumato i Zulu to ten sam pomidor, tylko nazwa Kumato jest zastrzeżona i ktoś nazwał sobie Zulu-nic podobnego. Zakupiłam oba i choć wyglądały podobnie to po wysianiu Kumato zachował cechy rodzica, a Zulu nie.
Pisałam tu już o tym, gdzieś tam nawet fotki zamieściłam.

Na moich pomidorkach był napis Kumato, tylko jakieś dwa lata temu kupiłam Kumato o połowę mniejsze, wysiewane dokładnie powtórzyło cechy i mam nadzieję, że teraz też tak będzie.
- whitedame
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Miałam z FO i Kumato i Czekoladę - zupełnie do siebie niepodobne. Nie wiem na ile nasiona były prawidłowe ale u mnie Czekolada to wegetatywne krzaczory rodzące czekoladowoczerwone befsztyki, Kumato smukłe wiotkie i typowo sałatkowe owoce około 150 gr w gronach. Może jeszcze ktoś się wypowie.McMArchewka pisze:A tak swoją drogą to u nas na forum, Kumato został ochrzczony nazwą Czekolada, czy to jest jeszcze jakaś zupełnie inna odmiana?

Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
- mymysteryy
- Od: 6 sie 2014, o 07:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Whitedame czy piszesz o krzaku? Bo u nas z nasion sklepowych to był taki normalny krzak, nie był ani cherlawy ani wegetatywny, wysoki. Bardzo wdzięczny krzak do uprawy, bezproblemowy. Owoce ma okrągłe jak piłka golfowa, bez żadnych dzióbków.whitedame pisze:Kumato smukłe wiotkie
Nasiona mieliśmy z pomidorów z Lidla sprzedawanego w opakowaniach 0,5 kg/ 4 pomidory.
Gienia pisała o 'Cocoa', może to i 'Czekolada, ja nie wiem.
edit
Ten nasz miał jeszcze charakterystyczną skórkę, baaardzo cienką, ale można ją byłe spokojnie zdejmować z owoców

U mnie kumato były równe, kuliste, wyrównana wielkość, identyczna
ilość w gronie. Smak doskonały.
Był co roku, będzie nadal. Ma stałą ,,miejscówkę" w szklarni.
ilość w gronie. Smak doskonały.
Był co roku, będzie nadal. Ma stałą ,,miejscówkę" w szklarni.
- whitedame
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
Tak pelikano11, pisałam o krzaku, wysoki, smukły, długie międzywęźla, smukłe liście, krzak zrównoważony biorąc pod uwagę jego zapotrzebowania pokarmowe. Owoce w gronach, kuliste, bez dziubka, z przydymiona piętką, bardzo słodkie, z delikatną skórką. Dał przyzwoity plon z krzaka.
Szukałam zdjęć, ale chwilowo mam z tym problem, bo po awarii komputera niektórych zdjęć nie mogę odzyskać. Mam na przyszłość nauczkę aby zdjęcia kopiować.
Szukałam zdjęć, ale chwilowo mam z tym problem, bo po awarii komputera niektórych zdjęć nie mogę odzyskać. Mam na przyszłość nauczkę aby zdjęcia kopiować.

Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
- McMArchewka
- 1000p
- Od: 13 lut 2012, o 21:28
Rozumiem, dziękuję, czyli jednak nie. U mnie Czekolada rosła całkiem dobrze, jeśli chodzi o owoce to smak dobry, natomiast cześć z nich przybierała okrągły kształt, jak Kumato, a z kolei inne rosły bardzo duże, jak choćby Sakiewka. Także nie było reguływhitedame pisze:Miałam z FO i Kumato i Czekoladę - zupełnie do siebie niepodobne. Nie wiem na ile nasiona były prawidłowe ale u mnie Czekolada to wegetatywne krzaczory rodzące czekoladowoczerwone befsztyki, Kumato smukłe wiotkie i typowo sałatkowe owoce około 150 gr w gronach. Może jeszcze ktoś się wypowie.McMArchewka pisze:A tak swoją drogą to u nas na forum, Kumato został ochrzczony nazwą Czekolada, czy to jest jeszcze jakaś zupełnie inna odmiana?

-
- 50p
- Od: 11 sie 2014, o 12:39
KUMATO miałem w tunelu,dwie sztuki,jeden krzak dał owoce okrągłe, drugi wydłużone z dziubkiem, krzaki smukłe nadające się do sadzenia 2x1,krzaki modelowe,skórka gruba,smak z dziubkiem nie ciekawy.W sumie są od niego,inne smaczniejsze.
Pozdrawiam Zbyszek
Pozdrawiam Zbyszek
Pozdrawiam,Zbyszek