co do pogody, patrzyłam na długoterminową i zimy u nas w Wielkopolsce specjalnie nie zapowiadali, a czytając "sezonową" też raczej ciepło, bez przewidywanych "nawrotów zimy" więc jest nadzieja, że już tylko lepiej będzie
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi
- Malvy
- 500p

- Od: 10 lut 2015, o 19:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi
Zuziu, piękne lilie, ja się szykuję na kilka białych do kompozycji, ale nie zdecydowałam jeszcze się na odmianę, Twoje są bardzo ładne, może takie?
co do pogody, patrzyłam na długoterminową i zimy u nas w Wielkopolsce specjalnie nie zapowiadali, a czytając "sezonową" też raczej ciepło, bez przewidywanych "nawrotów zimy" więc jest nadzieja, że już tylko lepiej będzie
No nie pomyślałąm, ale faktycznie kalafior moze też ciekawie na takiej rabacie wyglądać 
- mymysteryy
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 6 sie 2014, o 07:58
Też liczę na to, że kalafior będzie przyciągał wzrok 
- dorotka350
- -Moderator Forum-.

- Od: 26 maja 2014, o 20:18
Nie pozostaje mi w takim razie nic innego jak się na nią zaczaić. Tym bardziej, że OBI mam rzut beretem...Że też ja jej jakoś nie zauważyłam w zeszłym rokusweetdaisy pisze:.
Dorotko, Smooth Ballerinę głabnęłam w OBI jako dodatek do Edenki i Ascota. Do końca nie byłam przekonana, bo na fiszce była dużo ciemniejsza, prawie jak Papageno. Dobrze że w realu jest taka jaśniutka z białym, jak lody malinowePochodzi z kolekcji Panted bodajże Jacksona & Perkinsa. W szkółkach też jej nie widziałam, może i w tym roku w OBI powtórzą.
Fajne lilie wybrałaś
A wióry są doskonałe. Stosuję od kilku lat. Wiosną wysypuję bezpośrednio na rabatach i zagrabiam. Moje psy może i się interesują, ale jakoś nie przejawiają skłonności do pożarcia ziemi wymieszanej z wiórami
-
plocczanka
- Przyjaciel Forum - Ś.P.

- Od: 31 lip 2014, o 21:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Oho! To będzie biała rabata!
W takim razie życzę powodzenia.
W takim razie życzę powodzenia.
- sweetdaisy

- Od: 15 sty 2015, o 19:21
Iwonko, Dorotko, u mnie dziś +10, powietrze ciepłe, wiosenne. Oby taka prawdziwa zima już nie wróciła
Ewelina, to tak jak u mnie, też większość nasion pójdzie do gruntu. Ale nie byłybyśmy ogrodniczkami, jak byśmy co roku nie capnęły czegoś nowego z nasion choćby na próbę co nie?
Aniu, no mam nadzieję że mi się żółte gratisy nie dostaną
, choć z moim szczęściem to nic nie wiadomo...
Grażka, no masz rację, te dwie lilie zapachem robiły za całe to towarzystwo
Pierwszy płatek odwinęły i już cudny zapach owiewał całą rabatę 
Karolcia, i Ty też już wystartowałaś z sianiem
To ja niedługo zostanę ostatnia na Fo z tym procesem. Czekam luty/marzec, a girkami przebieram niemiłosiernie
Madzia, jadąc z eMem przejechaliśmy kiedyś kitę wiewiórce. Wtedy też miałam traumę, choć ona sama pokicała na drzewo. Nie wiem jak bym długo musiała odchorowywać kota, a o sarnie to nawet nie myślę
Lucynko, no dla ciebie to szacunek za te mikrokiełki do pikowania
Nie wiem jak można takie maleństwa pikować i ich nie uszkodzić
Anita, czekam z niecierpliwością na Twoje hortensjowe szpalery
Szkoda że ja nie mam tyle miejsca, na pewno bym sobie tez taki sprawiła, cudne są 
Soniu, pełne lilie faktycznie pokrojem tych zwykłych nie przypominają. Ale ja i tak je lubię. Ja w ogóle lubię wszelakie pełne czuprynki w kwiatach, jeżówki tez takie wolę, i dalie...
Marlena, lilie lubię, a ich zapach...
Kup kilka 'na próbę' może i Ciebie weźmie na nie
A, to Ty jeszcze będziesz "białą" tworzyć. Masz już konkretne rośliny pod nią wypatrzone? Pamiętam że też chciałaś hortensje, piwonie i chyba trawy?
C.D.N.
Ewelina, to tak jak u mnie, też większość nasion pójdzie do gruntu. Ale nie byłybyśmy ogrodniczkami, jak byśmy co roku nie capnęły czegoś nowego z nasion choćby na próbę co nie?
Aniu, no mam nadzieję że mi się żółte gratisy nie dostaną
, choć z moim szczęściem to nic nie wiadomo...Grażka, no masz rację, te dwie lilie zapachem robiły za całe to towarzystwo

Karolcia, i Ty też już wystartowałaś z sianiem
Madzia, jadąc z eMem przejechaliśmy kiedyś kitę wiewiórce. Wtedy też miałam traumę, choć ona sama pokicała na drzewo. Nie wiem jak bym długo musiała odchorowywać kota, a o sarnie to nawet nie myślę
Lucynko, no dla ciebie to szacunek za te mikrokiełki do pikowania
Anita, czekam z niecierpliwością na Twoje hortensjowe szpalery

Soniu, pełne lilie faktycznie pokrojem tych zwykłych nie przypominają. Ale ja i tak je lubię. Ja w ogóle lubię wszelakie pełne czuprynki w kwiatach, jeżówki tez takie wolę, i dalie...
Marlena, lilie lubię, a ich zapach...
C.D.N.
- sweetdaisy

C.D.
Olcia, nawet nie myślałam, że sarna może tak blisko podejść do naszych zabudowań
Ok, mam las za rogiem, ale nigdy żadne zwierze tak blisko nie wyszło. Aż do teraz...
Sama teraz ostrożniej jeżdżę, nie wyobrażam sobie potrącić takiego zwierzaka
Kasia-mymysteryy, widzę że idziesz pełną parą
A i słyszę że rabata będzie ozdobno - warzywna
No takiego pomysłu to jeszcze nie było
Koniecznie rób fotorelację z jej tworzenia
Malvinko, ucieszyłaś mnie ta zapowiedzią pogodową
Hmmm, a jak by było fajnie jak wiosna przychodziłaby już od lutego na stałe do ogrodów... 
Kasia-vimen, dopiero było rozprawianie o czosnkach i cebulach na rabatach, hah, a teraz już kalafiory i pomidory na nie trafiają...
Dorotka, no to życzę Ci udanego polowania
Sama jestem ciekawa czy powtórzą
Ale z moich spostrzeżeń wynika że w OBI mają najciekawszą ofertę różana z tych wielkogabarytowych marketów. W LM i Ciasto takich fajnych nie widuję
Szkoda że ja to mam właśnie do OBI daleko
Wiórów jeszcze troche mam, ale na wiosną i tak kupię. W tym roku to chyba i warzywnik dostanie
---------------------------------
Wczoraj oblazłam mój ogródek, bo jak usłyszałam że dziewczynom żonkile, tulipany i krokusy wyłażą, to poszłam popatrzeć i u siebie. No więc u mnie na szczęście nie zaobserwowałam kiełkujących oznak wiosny, za to wypatrzyłam, że kiełkujący pąk kwiatowy od mojego sadzonego w zeszłym roku ciemiernika pełnego fioletowego jakby zagniwał
Jest wysoki na jakieś 5-7 cm, a połowa łepka od góry jakaś taka ciemnobrązowa się zrobiła i miękkawa. W zeszłym roku w ziemi nie kwitł i tak się cieszyłam jak zaczął wypuszczać pąk na ten sezon a tu takie coś
Czy ktoś zna może przyczynę takiego stanu rzeczy? Za mokro?, a może jak posypałam sproszkowanymi skorupkami jajek to coś popaliło? Wie ktoś coś?
Olcia, nawet nie myślałam, że sarna może tak blisko podejść do naszych zabudowań
Kasia-mymysteryy, widzę że idziesz pełną parą
Malvinko, ucieszyłaś mnie ta zapowiedzią pogodową

Kasia-vimen, dopiero było rozprawianie o czosnkach i cebulach na rabatach, hah, a teraz już kalafiory i pomidory na nie trafiają...
Dorotka, no to życzę Ci udanego polowania
---------------------------------
Wczoraj oblazłam mój ogródek, bo jak usłyszałam że dziewczynom żonkile, tulipany i krokusy wyłażą, to poszłam popatrzeć i u siebie. No więc u mnie na szczęście nie zaobserwowałam kiełkujących oznak wiosny, za to wypatrzyłam, że kiełkujący pąk kwiatowy od mojego sadzonego w zeszłym roku ciemiernika pełnego fioletowego jakby zagniwał
- ewelkacha88

- Od: 22 maja 2013, o 17:54
Witaj
. Dopiero widzę ten kalafior
. Ty to masz głowę z pomysłami
. Biała rabatka będzie piękna, ja myślałam o takiej białej z domieszką fioletu ale z wieloletnich roślin
. Pozdrawiam
.
- sweetdaisy

Cha cha, Ewelinko, pomysł choć przedni, niestety nie mój. To Kasieńka będzie swoją białą rabatę upiększać kalafiorem i pomidorami
Niemniej dopinguję ją serdecznie
Niemniej dopinguję ją serdecznie
- ewelkacha88

- Od: 22 maja 2013, o 17:54
Zuza wybacz, ale gafa
. Faktycznie ! Kurdę bo tak to właśnie jest jak nie czyta się do końca tylko pobieżnie
.

- mymysteryy

- Od: 6 sie 2014, o 07:58
Muszę się jednak najpierw podszkolić jak z kalafiorem postępować, bo jeszcze nigdy nie uprawiałam
. No ale skoro już wpadł do koszyka razem z białymi kwiatami, to muszę mu dać szansę zaistnieć wśród białych koleżanek
. Z białym pomidorem to się jeszcze zastanowię .... bo to już byłaby duża ekstarwagancja, a poza tym nie wiem, czy kwiaty polubią takie towarzystwo
.
U nas też dzisiaj cieplutko, +11. Byle do wiosny
U nas też dzisiaj cieplutko, +11. Byle do wiosny
-
Pashmina2006

- Od: 12 kwie 2012, o 18:56
Dobrze, że wiewióra przeżyła. Nie to co kot. No takie te nasze serca są wrażliwe. Wczoraj u mnie było +11. Wspaniałe powietrze. Choć brakowało mi słoneczka to czułam się fantastycznie. Gdyby nie to, że trzeba wracać do domu i sprzątać po remoncie to bym spacerowała wczoraj pół dnia. Dzisiaj rano przymrozek i ziiiimno. Ale za to słonecznie. Chciałabym już wiosnę, ale zdrowy rozsądek mówi mi, że wszystko powinno iść swoim torem. Gdy teraz przyjdzie wiosna, w maju będzie albo lato albo totalna zimnica. Jak to ostatnio się często zdarza. Od co najmniej dwóch lat, majówka jest brzydka. Chyba wolę już przemęczyć się do tego marca żeby potem cieszyć się pełnią wiosny.
- Annes 77

- Od: 6 maja 2008, o 19:11
Zuziu u nas nie ma Obi,jedynie do Poznania musiałabym jechać na zakupy....no trudno,muszę się zadowolić Ciastoramą i LM.
W Lidlu można dostać wiosną ciekawe byliny w kapersach i wspomniane przez Dorotkę wióry rogowe
Wczoraj w Biedronie kupiłam w doniczce rozmaryn i dziś planuję go przesadzić do większej donicy,ale ziemi brak,muszę podjechać do ogrodniczego.
Pozdrawiam
W Lidlu można dostać wiosną ciekawe byliny w kapersach i wspomniane przez Dorotkę wióry rogowe
Wczoraj w Biedronie kupiłam w doniczce rozmaryn i dziś planuję go przesadzić do większej donicy,ale ziemi brak,muszę podjechać do ogrodniczego.
Pozdrawiam
- sweetdaisy

Kochani ZACZĘŁO SIĘ
Popatrzcie cóż moim oczętom ukazało się wczoraj na zakupach spożywczych w Auchan

Oczywiście spożywcze stały się spożywczo - ogrodniczymi

Kasia, pomidor na rabacie byłby może i fajnym dodatkiem, ale tak jak mówisz, on potrzebuje duuużo papu i mógłby "wyżerać" z ziemi dobroci innym roślinom. No i podwiązywanie, paliki, sznureczki - to juz może niezbyt efekciarsko wyglądać
Madzia, taka wczesna wiosna jak teraz w środku zimy mile łechce nasze łapki do grzebania w ziemi, ale jak tu coś pogrzebać jak człek nie wie czy -15 jeszcze nie wróci. Pogoda gra sobie z nami w kulki i ćwiczy naszą cierpliwość
Aniu, ja też mam do OBI daaaleko i bardzo tego żałuję, bo tam chyba najlepsza oferta roślinna
W Lidlu będę wypatrywała gipsówki w kapersach, Aneczka pisała że od nich niższe są, nie wybujają jak te z Biedry. No i wióry - pozycja obowiązkowa. Dostałaś świeży rozmaryn
muszę iść do B.
Popatrzcie cóż moim oczętom ukazało się wczoraj na zakupach spożywczych w Auchan

Oczywiście spożywcze stały się spożywczo - ogrodniczymi

Kasia, pomidor na rabacie byłby może i fajnym dodatkiem, ale tak jak mówisz, on potrzebuje duuużo papu i mógłby "wyżerać" z ziemi dobroci innym roślinom. No i podwiązywanie, paliki, sznureczki - to juz może niezbyt efekciarsko wyglądać
Madzia, taka wczesna wiosna jak teraz w środku zimy mile łechce nasze łapki do grzebania w ziemi, ale jak tu coś pogrzebać jak człek nie wie czy -15 jeszcze nie wróci. Pogoda gra sobie z nami w kulki i ćwiczy naszą cierpliwość
Aniu, ja też mam do OBI daaaleko i bardzo tego żałuję, bo tam chyba najlepsza oferta roślinna
- Annes 77

- Od: 6 maja 2008, o 19:11
No to pięknie się zaczyna
Do Auchan mam blisko,pewnie zajdę na stoisko z ofertą.
Widzę,że kupiłaś dalię Alauna Clair Obscure,ja zakupiłam swoją w Lilypolu
Kilka lat wstecz kupiłam kilka dalii właśnie w tym sklepie i każda się zgadzała
Gipsówka z Lidla i u mnie rosła,nie była wysoka,także polecam
Widzę,że kupiłaś dalię Alauna Clair Obscure,ja zakupiłam swoją w Lilypolu
Kilka lat wstecz kupiłam kilka dalii właśnie w tym sklepie i każda się zgadzała
Gipsówka z Lidla i u mnie rosła,nie była wysoka,także polecam