Mały ogródek

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Yollanda
500p
500p
Od: 23 maja 2014, o 14:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mały ogródek

Post »

Lisico, znalazłam fotki dalii 'Creme de Cassis'.
Koniec lipca i początek sierpnia to piękny okres w moim ogrodzie. Zatrzęsienie kwiatów, bałagan totalny , ale tak lubię.

Dalia 'Creme de Cassis' jest niezbyt wysoka, do 0,5 m . Płatki kwiatu od spodu rubinowo- purpurowe, od wewnątrz jasno lila.
Bardzo efektowna i elegancka.

Dalia 'Creme de Cassis'
Obrazek

Dalia 'Creme de Cassis'
Obrazek

Dalia 'Creme de Cassis' ta mała , po środku
Obrazek

liliowiec 'Brillant Circle' bujnie zakwitł
Obrazek

liliowiec 'Barbara Dittmer'
Obrazek

floksy też mnie lubią
Obrazek

pysznogłówka 'Gardenview Scarlet' i dalia 'My Love'
Obrazek

jeżówka 'Sundown'
Obrazek

dalie
Obrazek

złocienie i maruny to samosiejki
Obrazek

rabatka z jezówkami
Obrazek

turzyca 'Ice Dance' całkiem ładnie urosła, nawet ma młode odnóżki
Obrazek

coś smacznego też lubię wyhodować ;:215
Obrazek

Kiculek, mój kochany, jeszcze malutki
Obrazek
Awatar użytkownika
Lisica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2013, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Yollando,

Dalia Creme de Cassis piękna, godna swojej nazwy.
Jest dość niska, jak sądzisz, nadawałaby się do donicy na taras?

W kwestii wątku: swojego nie posiadam, ale wynajmuję niewielki kącik u JagiS. Jej otwarte serce znosi (jak na razie...) moją tam obecność :twisted: :twisted:

Z ciekawością będę kibicować Twoim poczynaniom ogrodowym. Powiadasz, że lubisz chaos...
Ja trochę inaczej - albo nieskrępowana natura, albo trochę formalizmu.
Nad tym właśnie będziemy z Jagi pracować przy cassisie...
Pozdrawiam serdecznie!
Lisica
"Tylko błękit wciąga nas..."
Awatar użytkownika
Yollanda
500p
500p

Post »

Lisico
dalia 'Creme de Cassis' powinna mieć 90 cm wzrostu. U mnie urosła ładna, ale dość niska. Być może nadaje się do donicy, ale miniaturowa nie jest.
Chaosu raczej nie lubię, to on lubi mnie. Staram się poprawiać rabatki, aby harmonijnie wyglądały, ale zachłanność na różne piękności powoduje, że upycham za ciasno rośliny, ze szkodą dla ogólnego widoku. Brak umiaru to moja najgorsza wada ogrodowa.
Zamiast kupić 3 liliowce, kupiłam 30 ;:14 . To samo dotyczy róż, dalii i innych, no i bałagan gotowy ;:14 . Muszę go lubić, nie mam innego wyjścia.
Będę obserwować Wasze wspólne z JagiS prace i postępy nad formalizmem. Może spłynie na mnie odrobina oświecenia, co na pożytek się obróci w walce z chaosem.
Czy rozważałaś założenie własnego wątku?
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04

Post »

Jolu - Ty to chyba taka moja bratnia dusza jesteś....
Ja też z ciast najbardziej lubię sernik i jabłecznik i całym sercem kocham stare książki...Zachowały się takie dwie z mojego dzieciństwa, które mi tata czytał - Tajemniczy Ogród i Lato Leśnych Ludzi. Oprawione u introligatora, z pociemniałymi kartami wydania z lat 50-tych...Kocham je jak własne dzieci..i czasami do nich wracam :oops:(zwłaszcza jak mi źle lub smutno) to jakbym cofała się w czasie....
--------------
Koty działkowe ;:167 ;:167 ;:167
Cudne, kochane...piszesz o nich tak, ze mi się ciepło ma sercu zrobiło....
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jolu dalia 'Creme de Cassis' niesamowicie piękna. ;:oj Jeżówki z przetacznikiem i różą świetnie skomponowane. ;:138 Czy 'Ice Dance' masz w półcieniu, szukam czegoś na północną stronę. Kotek tak pięknie patrzy w obiektyw, słodki. ;:167
Awatar użytkownika
rafik5678
500p
500p
Od: 15 wrz 2012, o 21:07

Post »

Dalia bardzo ładna, juz nazwę sobie zapisałem. ;:108 A może znasz nazwę tej fasoli szparagowej szerokiej. I czy jest bezwłóknista? ;:65
Moja przygoda z roślinami Zapraszam.
  • "Ogrodnictwo to nauka, nauka, nauka. Na tym właśnie polega zabawa. Cały czas się uczysz!"-
    Helen Mirren
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2012, o 14:10

Post »

Cześć, Yoll!
Dzięki, pozdrowienia dotarły ;:180.
Creme de Cassis kręci mnie w każdej postaci, i w ogrodzie, i w kieliszku ;:173.
Dalia niezbyt wysoka, co mnie akurat bardzo urządza, bo lubię rośliny, które trzymają się o własnych siłach bez lasek i gorsetów...
Piszesz, że floksy Cię lubią, a ja widzę, że cokolwiek posadzisz ... to Cię lubi. Zdjęcia nie kłamią.
A naleweczka z kwiatów czarnego bzu jest u mnie przebojem już drugiego sezonu ;:170.

;:196 Jagi
Awatar użytkownika
Yollanda
500p
500p

Post »

Witaj Ambo - Marysiu, bratnia duszo, jak najbardziej :D
'Tajemniczy ogród ' to wspaniała, ponadczasowa opowieść, która nie zestarzała się mimo nadejścia ery internetów i smartfonów. Miłość, przyjaźń i radość życia, wygrywająca z samotnością, odtrąceniem i wykluczeniem, to temat, który zawsze będzie się podobał, zwłaszcza, że przedstawiony przy użyciu bliskich nam sercu ogrodowych symboli.
Też mam kilka starych książek, które uchowały się mimo trzech przeprowadzek. Są to:
"Kalevala - epopeja fińska" wydanie z 1958 oraz "Na tropach Smętka" Melchiora Wańkowicza wydanie z 1957.
A propos tego ostatniego, stary dowcip mi się przypomniał:
"Na lekcji religii, na pytanie o imiona Trzech Króli, pada odpowiedź: - Kacper, Melchior i Wańkowicz".

Miłe wspomnienia z dzieciństwa, wiążą się z jeszcze jedną starą książką (wydanie z 1967), którą pilnuję jak skarbu. Jest to opowiadanie pt "Bułeczka" Jadwigi Konarzewskiej, o przyjaźni dwóch dziewczynek. Dobrze jest powspominać lata dziecięce i młodości. Na ogół pamiętamy to co miłe, ładne i przyjemne. Wypieramy z pamięci przykrości i niepowodzenia.

Cymo - Soniu,
'Dalia 'Creme de Cassis' faktycznie niebrzydka. Nie mam pewności, czy jej karpa przetrwa do wiosny, nie była zbyt okazała. Tak samo wątpliwość mnie ogarnia na myśl o jeżówkach. Nie bardzo u mnie rosną.
'Ice Dance' rośnie w półcieniu i na niskim, wilgotnym zawsze podłożu. Widać tak lubi, bo wyładniała.

rafiku 5678
Żałuję, że nie fotografuję swoich warzywnych osiągnięć. Sałatę i fasolę miałam wspaniałą w tym roku. Poprawię, się na przyszłość i zrobię fotki, bo mam zamiar nadal uprawiać te warzywa. Kupuję różne ciekawe nasiona zarówno sałaty jak i fasoli. Ta żółta w wiaderku to : 'Supernano Giallo' pyszna, bezłykowa, obficie owocująca do jesieni. Miałyśmy, z córką, pyszne kolacje przez całe lato. Polecam jeszcze odmianę dwubarwną, 'Borlotto Linqua di Fuoco Nano' także obficie rodząca duże strąki i smaczna.
Fioletowa to 'Blauhilde'. Siałam też 'Goldmarie' oraz popularna 'Złotą Saxę' i 'Galopkę'.
Fasola tyczkowa zajmuje mało miejsca, rośnie do góry i można uzyskać wiele strąków z kilku roślin. Jednakże, skąd brać tak długie tyczki, to mój problem od zawsze, ale nie na tyle duży, aby mnie zniechęcić do uprawy fasoli. Bardzo mi smakuje moja fasolka. Jest smaczniejsza od kupionej i darmowa ;:215 .
To samo dotyczy sałaty i pietruszki naciowej.

JagiS,
nie wszystko tak bezwarunkowo mnie lubi. Jeżówki jak jednoroczne się zachowują, to samo dotyczy ostróżek. Kupiłam kilka ładnych odmian, w tym białe i różowe, za rok śladu po nich nie było ;:145 .
Całkowitą porażkę też zaliczyłam przy astrach. Bardzo lubię te piękne kwiaty późnego lata, ale nie rosną dobrze na mojej ziemi.
Co do nalewek, to mam ochotę popełnić jakiś wykon ;:304 w tym sezonie. Kuszą mnie obie, i Cassis, i kwiatów czarnego bzu. :tan
Póki co, mam w zapasie kilka butelek domowego wina z aronii z dodatkiem jabłek, produkcji sąsiada- przyjaciela.
Dostarczam mu owoce z ogrodu - dwie skrzynki aronii- , a w zamian otrzymuję kilka butelek wina zrobionego z nich właśnie.
Zawsze planuję przechować te wina dłużej, ale niestety wypijane są na pniu, dlatego bogatej enoteki niestety brak.
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jolu dziękuję. ;:196 'Ice Dance' jak wszystkie turzyce lubi jednak wilgoć, pewnie jednak ją przetestuję, ;:131 choć u mnie mało miejsc bez całodziennego słońca.
BlueAnna
50p
50p
Od: 2 lis 2014, o 13:35

Post »

Zdjęcia na poprzedniej stronie to istny szał uniesień :wink:
I jeszcze fasolkę dołożyłaś i przesłodką kicię :roll:
Zadziwia mnie, że w tym cudownym gąszczu wszystko się dobrze czuje, rośnie jednen na drugim prawie, samo wysiewa i ma szansę wyrosnąć. U mnie to jak coś dobrze pójdzie to dominuje i nic wokół nie ma :?
Awatar użytkownika
rafik5678
500p
500p
Od: 15 wrz 2012, o 21:07

Post »

To odmiana 'Supernano Giallo' jest odmianą pnącą? ;:oj
Moja przygoda z roślinami Zapraszam.
  • "Ogrodnictwo to nauka, nauka, nauka. Na tym właśnie polega zabawa. Cały czas się uczysz!"-
    Helen Mirren
Awatar użytkownika
Yollanda
500p
500p

Post »

Rafiku,
Miałam kilka odmian fasoli w zeszłym roku. Zarówno tyczkowe, jak i karłowe. Odmiana 'Supernano Giallo' jest karłowa, natomiast 'Goldmarie' jest tyczkowa.
Obie bardzo smaczne, chociaż lepsza u mnie wypadła tyczkowa 'Goldmarie' . Prawdopodobnie to ona jest we wiaderku.
'Goldmarie' osiągnęła pędy o 5-cio metrowej długości. Owocowała aż do późnej jesieni. Tylko brak dostatecznie długich tyczek trochę psuł widok. Splatane wzajemnie pędy pokładały się, zwisały smętnie, ale fasoli było mnóstwo.
'Blauhilde' także dała wiele wiaderek strąków i pędziska miała kilkumetrowe, istny gąszcz, fasolowa dżungla mi urosła. Fotek brak.
Już później nie zrywałam fasoli, bo było jej za dużo jak na moje potrzeby.

Znalazłam jedynie fotki zakupionych w zeszłym roku nasion.

Obrazek

Obrazek

Kotek domowy - Różowiaczek też lubi posiadać coś ładnego, w tym przypadku nasiona mu się spodobały.

Obrazek

BlueAnno,
trochę za ciasno sadzę rośliny , to fakt. Często zaskakują mnie one swoimi rozmiarami. Sadzę maleńką sadzoneczkę, a z niej wyrasta kępa 1,5 metra wysoka i szeroka.
Tak było z pysznogłówką i liliowcami oraz floksami.
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Ile fasoliiii... ja miałam Borlotto i dosyć ładnie obrodziła ;:333
Szałwię trójbarwną siałaś od razu do ziemi,czy najpierw na parapety? Kotek wie co dobre ;:108

Pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
Yollanda
500p
500p

Post »

Annes77,
nasiona sieję wprost do gruntu. Na parapetach nie ma miejsca, a poza tym domowe kotki myślą, że to nowe kuwetki. Rozgrzebują ziemię, nie ma szans na domowe wysiewy.
Szałwia urosła, fotki znajdę później.
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Siejesz w jednym miejscu,a potem rozsadzasz? Fajnie,że dokumentujesz poczynania fotkami,ja tez staram się pstrykać i zakupy i wzrost roślin.Później ciekawie się ogląda kolejne etapy ;:333
Moja psina na parapet się nie wdrapie na szczęście ;:215
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”