Dynia olbrzymia - wszystko o uprawie giganta cz.5
- BobejGS
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Dynia olbrzymia - wszystko o uprawie giganta cz.5
To by było na tyle z dyń, co dziś do mnie przyszły z prywatnej wymianki. 

Chyba trzeba będzie się uśmiechnąć do Błażeja w tym sezonie
Może chcesz dżdżownic kalifornijskich na wymianę ? 

- BobejGS
- Kontakt:
Jako że w tym sezonie zajmuje się akcją nasionkową w naszym stowarzyszeniu, to większość nasion dyń będzie przeznaczona na jej rzecz. Zapewne po wewnętrznej akcji, nasiona zostaną wystawione dla reszty chętnych. Musimy jeszcze tylko poustalać z zarządem co i jak.
W odpowiednim czasie zapewne utworze wątek w sekcji ofert i tu dam o tym info, by każdy chętny mógł się z ofertą zapoznać.

BobejGS
Muszę potwierdzić tą metodę , działa
W zeszłym sezonie miałem problemy z kiełkowaniem , nasionka gniły w ziemi . Udało mi się wykiełkować ale wlałem dosłownie 50ml wody do doniczki z nasionkiem i nie podlewałem aż do wykiełkowania (ziemia wydawała się sucha , ale widocznie to wystarczyło ) . Jak zobaczyłem metodę Błażeja , zamknięte pudełko w ciepłym miejscu, pomyślałem "nie ma szans zgniją
" ale że miałem swoje nasionka z zeszłego roku to zrobiłem test i ładnie wykiełkowały
. Dodam że pudełko stało na meblach , w temperaturze 22-25* .
Muszę potwierdzić tą metodę , działa

Pod sufitem najcieplej. ALe pod warunkiem ogrzewania kaloryferowego, ta metoda ta nie zadziała przy ogrzewaniu podłogowym. Stosuję ją do dyni, pomidorów, papryki, arbuzów.ogrodnikk pisze:Dodam że pudełko stało na meblach , w temperaturze 22-25* .
Źle się wyraziłem , stało w meblach nie na
. W każdym razie taka była temperatura , i przy podłogowym pod sufitem też jest cieplej niż po środku 

- seba1999
- Od: 16 sty 2014, o 20:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dzisiaj wziąłem 5 nasion i włożyłem do plastikowego pudełka z wodą
Zobaczymy co będzie 

- domked
- 10p - Początkujący
- Od: 6 lis 2014, o 22:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ci którzy do mnie napisali ;) Odpisałem wam na email ;)
- BobejGS
- Kontakt:
Widzę, że bawicie się w sadzenie i kiełkowanie. 
A jak z docelowymi nasionami na nowy sezon? Ma ktoś już wybrany typ/y na ten sezon?
A może ma ktoś już zamkniętą tegoroczną liste na tem rok?
Ja mam na razie tylko jednego pewniaka. W sumie zastanawiam się ile krzaków w tym roku posadzić i coraz częściej myśle nad trójką.

A jak z docelowymi nasionami na nowy sezon? Ma ktoś już wybrany typ/y na ten sezon?
A może ma ktoś już zamkniętą tegoroczną liste na tem rok?

Ja mam na razie tylko jednego pewniaka. W sumie zastanawiam się ile krzaków w tym roku posadzić i coraz częściej myśle nad trójką.

Jak na razie jednym pewniakiem jest 1429 Kędziak 2015.
Trzeba będzie poszukać "partnera"dla tego nasiona,ażeby zrobić w miarę dobry krzyż .
Czasu niby dużo,a jednocześnie mało.
Do końca marca sprawa powinna się zamknąć.
Trzeba będzie poszukać "partnera"dla tego nasiona,ażeby zrobić w miarę dobry krzyż .
Czasu niby dużo,a jednocześnie mało.
Do końca marca sprawa powinna się zamknąć.
- MoWo
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 13 wrz 2013, o 15:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
U mnie będą trzy giganty od arcawroc , od slowianka75D i moja.
Do tego od BobejGS do zapylania.
Do tego od BobejGS do zapylania.
Pozdrawiam Wojtek
- marcin10312
- 500p
- Od: 27 mar 2013, o 11:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Takie krzyżowe zapylanie coś daje niż zapylanie dyni przez siebie samą? 

Pozdrawiam Marcin
- BobejGS
- Kontakt:
To jest akurat szeroki temat.
Wymaga on sporej obserwacji i wiedzy na temat nasionka, które wysiewasz. Jeżeli chcesz zachować jakiś szczególny gen danej dyni, to robisz self, by ten gen nie został wyparty przez mocniejszy gen z zapylacza.
Trudniej wyjaśnić krzyż. Jeśli na przykład wybierasz sobie nasionka na następny sezon i masz do wyboru kilka i szukasz jakiegoś powodu by wybrać akurat dwa, to przykładowo szukasz nasionka z dyni, która miała małe OTT ale wagę ponad nie ze względu na spłaszczony kształt. A na drugie szukasz dyni, która była i duża i ciężka, czyli takila bardziej zbliżona do kuli. Z tego krzyża, któreś nasionko może odziedziczyć obie cechy i będzie miała grube ścianki i urośnie wielka.
To tak w najprostszym odniesieniu. Na ten przykład, fajnym krzyżem może okazać się moja zeszłoroczna dynia, z dynią Arkawroc.

Trudniej wyjaśnić krzyż. Jeśli na przykład wybierasz sobie nasionka na następny sezon i masz do wyboru kilka i szukasz jakiegoś powodu by wybrać akurat dwa, to przykładowo szukasz nasionka z dyni, która miała małe OTT ale wagę ponad nie ze względu na spłaszczony kształt. A na drugie szukasz dyni, która była i duża i ciężka, czyli takila bardziej zbliżona do kuli. Z tego krzyża, któreś nasionko może odziedziczyć obie cechy i będzie miała grube ścianki i urośnie wielka.

To tak w najprostszym odniesieniu. Na ten przykład, fajnym krzyżem może okazać się moja zeszłoroczna dynia, z dynią Arkawroc.