Ucieczka z Krakowa --- początki

Zdjęcia naszych ogrodów.
Filemon24
1000p
1000p
Od: 1 sie 2014, o 14:59
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ucieczka z Krakowa --- początki

Post »

Czytam i patrzę, że ciekawe miejsca odwiedziłaś, no i jeszcze książka ci w łapki wpadła, o kulkowaniu róż sobie zapamiętam.
Awatar użytkownika
Daria_Eliza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lut 2013, o 01:30

Post »

Iwonko, przyznam szczerze, że już nie pamiętam, co pisała Elizabeth o Polakach, ale też zastanawiam się z którymi miała do czynienia? No, mniejsza z tym. Od jakiegoś czasu książka Mai, o której wspomniałaś, jest na liście moich książkowych chciejstw. ;:173 O jakim to eksperymencie piszesz :?:

Lucynko, to "kulkowanie" ja bym określiła "przyginaniem", bo do tego to się sprowadza. Nie do każdego typu róż się to nadaje. Muszą mieć długie i giętkie pędy.

Madziu, poszłam - jak zwykle :) - w pastele, generalnie róż i biel: Elodie, Bell Song, Pretty Woman, Ovatie, Cogoleto, Beijing Moon. Cogoleto zamówiłam jako towarzyszkę dla mojej lilii NN, która wygląda tak:

Obrazek

Obrazek

Co do tych ubranek z przełomu wieków, to ja sobie nie wyobrażam, jak kobiety wytrzymywały w nich letnie upały. :shock: Może nie było aż takich upałów? Nie wiem...

Ewelinko, to zapisuję dla Ciebie sadzonkę róży Alba.

Anitko, pamiętaj z tym kulkowaniem, że to się nadaje do róż o dłuższych i giętkich pędach. Pod warunkiem, że róża słabo kwitnie. Bo jak nic jej nie brak, to po co naginać pędy?
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Jakie ładne piegowate lilijki! ;:215
I taka pokaźna kępa. ;:138
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Dario dziękuję za książkę, ;:196 mam szwagierkę w bibliotece, na pewno mi sprowadzi. Albie usypałam na wszelki wypadek kopczyk z kompostu, a teraz kopę ze śniegu, bo dziś było minus 20 stopni. ;:202 Lilie zawsze w ładnej kępie podziwiam, pięknie ci rosły. ;:oj Dobrej niedzieli. ;:196
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dario dziękuję ;:196 . A lilie w kolorach różu i bieli to moje ulubione. W ogóle uwielbiam te kolory w ogrodzie plus odcienie fioletu ;:333 .
Filemon24
1000p
1000p
Od: 1 sie 2014, o 14:59

Post »

Będę pamiętać ;:108
Awatar użytkownika
zielonajagoda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 10:12
Kontakt:

Post »

Eksperyment który mnie korci by spróbować, w dzisiejszej dobie pozostaje w sferze tylko i wyłącznie eksperymentu :wink: jednak kiedyś był sposobem dla biedniejszych dworków, których nie stać było sprowadzać w zimie warzywa z cieplejszych regionów, polegał na posadzeniu ogórka przy kapuście, mały zawiązek ogórka wkładano w kapustę i tak sobie razem to rosło, kapusta otulała ogórka liśćmi a ogórek sobie tam w niej rósł, w zimie rozkrawano kapustę i cieszono się smakiem zielonych ogórków jak w najbogatszych dworach :wink: Z tego wniosek że zdrowa zazdrość rodzi dobre pomysły ;:198
Awatar użytkownika
tynia83
200p
200p
Od: 13 lip 2012, o 08:54

Post »

Róża alba piękna. W grudniu wykopywałam swoją parkową nn i nie wiem czy przetrwa, jeśli tak to mam pomysł na nowe miejsce dla niej. Teraz mam też pomysł na towarzystwo dla niej :D

Muszę poszukać książek o których piszesz.

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
iwwa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sty 2013, o 18:46

Post »

Dario, pieknę lilie posadziłaś. Pastele urocze, ale ja dorzucam u siebie i zdecydowane kolory ;:204 Tak czy sial lilie czarują swym wdziękiem ;:173
Białe kwiaty w ogrodzie mają swój urok, Twoja róża Alba świetna jest jak widzę, bardzo obradza kwieciem ;:333
I znów by się chciało mieć kolejną do listy chciejstw... ;:306 czy zapisywać (?)
wątek aktualny Ogródek Asi- cz 3
Awatar użytkownika
Przemekt23
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2013, o 19:36
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Daria pięknie u Ciebie. Pochodziłem popatrzyłem i już mi lepiej w ta dzisiejsza szarugę :wit
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj Dario :wit . Jak postępujesz z liliami, że tak ładnie rosną ?? Zdradzisz sekret ?? To będzie właściwie mój pierwszy sezon z tymi roślinami i do końca nie wiem czym i jak dużo je karmić . Ogólnie zawsze mam obawy, że przenawożę ale z drugiej strony lilie to żarłoki i bez odpowiedniego papu ładne nie będą .
Awatar użytkownika
Dorota71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2011, o 14:15
Kontakt:

Post »

Piękne lilie a w tej wielkiej kępie dopiero urok mają! ;:oj
Pozdrawiam cieplutko -Dorota
Zapraszam serdecznie- Spis moich wątków.
Aktualne: Ogród Dom Hobby
Awatar użytkownika
semper
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lis 2011, o 10:12

Post »

Witam ;:138
Dawno nie zaglądałem.
Muszę stwierdzić, że dużo straciłem.
Teraz będę sie starał być na bieżąco.
Pozdrawiam! ,Jurek z górek ;)
Moje górki
Rojnikowisko i nie tylko
Awatar użytkownika
Daria_Eliza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lut 2013, o 01:30

Post »

Kochani, dziękuję za Wasze odwiedziny, ;:4
a ja coś nie miałam nastroju do pisania ostatnio, bo znowu przykre wydarzenia stawiają pod dużym znakiem zapytania moją działalność ogrodową w tym roku, :(
ale --- początek zeszłego roku też miałam fatalny, a mimo to jakoś dociągnęłam do końca sezonu, więc staram się o złych rzeczach za bardzo nie myśleć i może tym razem też się wszytko ułoży.
A że forumowa społeczność ogrodniczek i ogrodników bardzo dużo mi daje - więc mimo wszystko staram się podczytywać Was codziennie.

Lucynko, Soniu, Asiu, Ewelinko, Dorotko, cieszę się, że podobają się Wam moje lilie NN - na zdjęciu w "naturalistycznym" zestwienu z perzem i jakimś gatunkiem wierzbownicy. :wink: Wierzbownicę zostawiam, żeby się rozsiewała u mnie do woli, jest bardzo zdrowa, m.in. reguluje sprawy wielu hormonów - także mam zamiar pić napary z niej.

Soniu, a to dobrze, że sama upolujesz książkę, to ja swoją wyślę od razu do Lidzi.

Ewelinko, ja też lubię te kolory. ;:108 Co do tej kępy lilii - one urosły z jednej cebuli, wsadzonej do dużej donicy w 2013. Z moich obserwacji wynika, że jak lilie mają w miarę wilgotne, ale przepuszczalne podłoże to bardzo ładnie przyrastają. Są w donicy, żeby w zimie nie zjadły ich nornice. Ziemię z worka zmieszałam im trochę z moją rozdrobnioną gliną, dla utrzymywania wilgoci. A co do nawożenia - dostały dwa razy w sezonie małą dawkę nawozu do kwiatów, kupionego kiedyś w sklepie na L. Nie jestem pewna, czy ten nawóz był jeszcze dobry - bo był przechowywany w niezbyt dobrych warunkach. :wink: :lol: W tym roku może zacznę robić jakieś gnojówki roślinne do nawożenia. Pamiętaj - do kwiatów potrzebujesz fosforu i potasu, a nie azotu! Aha - Ewelinko, ta lilia w pierwszym sezonie w ogóle mi nie zakwitła, bo cebula była przesuszona w sklepie ogrodniczym, ale jak widzisz doszła do siebie. Lilie są dość łatwe w uprawie, tylko uważaj na poskrzypki liliowe wiosną - są czerwonego koloru, niszcz je od razu, jak tylko zauważysz. Ja likwiduję ręcznie bo miałam pojedyncze osobniki.

Anitko, zaraz wybiorę się do Ciebie, bo widziałam, że rondo bukszpanowe planujesz - niezły pomysł.

Iwonko, jaki sprytny sposób! Jeśli kiedyś przeprowadzisz ten eksperyment, to koniecznie podziel się relacją. Ja póki co nie umiem wyhodować kapusty.

Justynko, my też co nieco przesadziliśmy w grudniu i też czekamy - czy te rośliny dadzą sobie radę.

Asiu, jak chcesz mieć różę Albę w tym roku to moje zapasy nie wiem, czy wystarczą, ale jak możesz poczekać, to Ci ukorzenię, do jesieni powinna być sadzonka.

Przemku, witaj! :wit Zapraszam; cieszę się, że Ci w jakimś stopniu nastrój w ponurym dniu poprawiłam.

Jureczku, witaj! :wit Dobrze, że jesteś! Cieszę się, że u Twojego syna wszytko powoli wraca do normy.
Awatar użytkownika
zielonajagoda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 10:12
Kontakt:

Post »

Dario życzę zatem zdrowia i wszystkiego czego Ci potrzeba do ogrodowania ;:333
Niestety eksperyment u mnie również na razie nie jest do zrealizowania z tych samych względów co u Ciebie :wink:
A do pisanie nie zawsze jest melodia, miłego dnia :wit
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”