PTAKI - nasi sprzymierzeńcy - 1cz.(05.05 -

Nie wiesz gdzie rozpocząć przygodę z Naszym Forum ? Zacznij właśnie od tej sekcji !
Zablokowany
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2005, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Budki lęgowe są co roku zasiedlane. Oczywiście nie pokazałem wszystkich. Najczęściej służą one wróblom i sikorkom. :lol:
Pozdrawiam Andrzej.
konto-nieaktywne2
---
Od: 18 sty 2007, o 08:26

Post »

Chce zbudowac na działce domek lęgowy dla sikorek. Jakie musi mieć wymiary i jaki otwór wlotowy. Ile od ziemi go umieścić. Czy moge dokarmiać ptaki chlebem w karmiku
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kacper w tych linkach masz podane wymiary budek lęgowych m.in. dla sikorek.
http://www.ussuri.pl/ptaki/ptaki.htm
http://ogrody.agrosan.pl/budka.html
http://www.pwg.otop.org.pl/chronic1.php
Chlebem suchym można dokarmiać ptaki, ale nigdy świeżym. Świeży chleb może spowodować chorobę lub nawet śmieć ptaka.
Przeczytaj temat: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... sc&start=0 . Piszemy w nim i w tym wątku czym dokarmiać ptaki.
Pozdrawiam Andrzej.
Listek

Post »

basiakam pisze:O rany! A ja myślałam ,ze to telewizor dla ptaszków. :D
Ale mnie rozśmieszyłaś, aż kawę wylałem ;:112
konto-nieaktywne2
---
Od: 18 sty 2007, o 08:26

Post »

Zbudowałem wczoraj karmik dla ptaków. Tylko zastanawiam się na jakiej wysokości go umiescic od ziemi. Ktos z was pisał że nie warto karmic ptaków słonecznikiem bo odpady zaśmiecają. Co więc wsypujecie do karmika.? Czy dla sikorek i wróbli może być przenica i proso.?
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W związku z intensywnymi opadami śniegu kupiłem dziś dwa kilogramy nasion słonecznika i jutro wybiorę się na działeczkę po drodze kupując słoninę. Po zainstalowaniu karmnika automatycznego wsypie do niego nasionka.
Jednak jak będą w dalszym ciągu tak intensywne opady śniegu i zawieje to będzie trzeba iść na działkę pieszo w jedną stronę 5 km. :wink:
Pozdrawiam Andrzej.
Awatar użytkownika
Yaro32
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 15 wrz 2006, o 23:07
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

U mnie Erazmie sezon rozpoczęty. Sikorki, dzwońce i inne drobne ptaszki już okupują karmniki. Jeśli mróz się utrzyma do słonecznika dodam do karmienia smalec. Widzę, że będziesz miał niezłą przeprawę aby dojść do działki. Ja mam do pokonania ewentualnie po zaspach około 200- 300 metrów.
Jakie to wspaniałe uczucie być ojcem i mieć wspaniałą rodzinę.
Działka Anety, Jarka i Igorka (Yaro32)
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A może dasz zdjęcia tych ptaszków przy karmniku. :lol:
Pozdrawiam Andrzej.
eMZet
1000p
1000p
Od: 7 lip 2006, o 22:17

Post »

Od miesiąca sporadycznie trafiam na całkowicie nieznanego mi ptaka. Jest samotny, unika ludzi a nie boi się samochodu. Wczoraj stanąłem samochodem w ten sposób, że był oddalony od niego o około 2,5. Spokijnie obserwowałem go z za szyby bocznej.
Jest duży, większy od kruka. Głowa kształtna ciemno brązowa, dziób mocny, prosty jasno brązowy. Grzbiet jaśniejący w kierunku ogona od ciemnego do jasnego brązu. Skrzydła beżowe o jednolitym ubarwieniu. Od spodu, w locie w tym samym kolorze. Pierś jasno brązowa. Brzuch jaśniejący od piersi w kierunku ogona. Wszystkie barwy jednolite, bez cętek, prążków itp. Nogi mocne nie upierzone.
Dwukrotnie próbowałem podejść z aparatem fotograficznym. Odlatuje przy odległości ponad trzydziestu metrów.
Mam świetny przewodnik fotograficzny "Ptaki Europy". Nie ma w tym przewodniku zdjęcia ptaka nawet podobnego ubarwieniem do tego obserwowanego.

Może ktoś z Was miał jakieś doświadczenia z podobnym ptakiem?
Mietek.
Awatar użytkownika
Yaro32
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Erazm pisze:A może dasz zdjęcia tych ptaszków przy karmniku. :lol:
Nie ma sprawy Erazmie. W sumie to zdjęcia będą podobne do tych z zeszłego roku. Krajobraz i położenie karmników się nie zmieniło. Niebawem rozpocznę wyprawy na ośnieżona działkę z aparatem to postaram się zrobić kilka fajnych zdjęć na forum. Liczę, że uda się zrobić fotki nie tylko popularnym ptaszkom ale i tym bardziej rzadkim.
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

eMZet pisze:...Dwukrotnie próbowałem podejść z aparatem fotograficznym. Odlatuje przy odległości ponad trzydziestu metrów....
Zrób mu zdjęcie przez uchyloną szybę samochodu. :wink:
Pozdrawiam Andrzej.
Awatar użytkownika
Yaro32
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Erazm pisze:
eMZet pisze:...Dwukrotnie próbowałem podejść z aparatem fotograficznym. Odlatuje przy odległości ponad trzydziestu metrów....
Zrób mu zdjęcie przez uchyloną szybę samochodu. :wink:
Przy kilkukrotnym zoomie nie powinno być problemu z identyfikacją ptaka na zdjęciu. Zastanawia mnie również ten ptak.
Awatar użytkownika
Yaro32
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Proponuje przeczytać artykuł

http://www.salamandra.org.pl/magazyn/b17a02.html

Może to jakaś krzyżówka wrony, kruka lub innego ptaka z gatunku. Autor sugeruje podobne przypadki.
eMZet
1000p
1000p
Od: 7 lip 2006, o 22:17

Post »

Dzięki Jarku za link. Z dużą ciekawością przeczytałem artykuł o krukowatych. Nie rozwiązało to jednak mojego problemu.
Mietek.
aurynka
---
Od: 26 wrz 2006, o 14:28

Post »

Ja wczoraj doznałam szoku. Jeszcze nigdy nie widziałam takiej ilości ptaków. Zjawiły się nagle w ogromnej ilości i obsiadły prawie wszystkie drzewa w parku. Udało mi się jedynie zdobić fotkę z daleka(z okna). Patrzyłam sobie na nie przez lornetkę. Były trochę większe od wróbli, brzuszki miały białe, a górę szarą w cętki czarno - biało - popielate. Najbardziej wyglądały mi na trznadelki, ale ta ilość mi nie pasuje. :)

Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Supersekcja HOT. Wybrane, najciekawsze tematy Forum - START -”