Datura/Brugmansja - pielęgnacja/porady praktyczne - 5cz. (od 05.2015 - nadal ...
- janek45
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 sie 2012, o 07:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Datura - pielęgnacja/porady praktyczne - 4 cz. sezon 2015
Beato , mam w bloku nie ogrzewaną piwnicę, jest w niej ciemno z braku okna, a one rosną.
Innego pomieszczenia nie mam, do garażu nie wstawię, bo tam przy mrozach zamarzała woda, więc by było za zimno dla nich.
Niech stoją spokojnie w piwnicy.
Innego pomieszczenia nie mam, do garażu nie wstawię, bo tam przy mrozach zamarzała woda, więc by było za zimno dla nich.
Niech stoją spokojnie w piwnicy.
-
- 50p
- Od: 7 wrz 2012, o 21:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Muszę sprawdzić jak wyglądają moje. Stoją w piwnicy, nieogrzewanej, przy ścianie zewnętrznej budynku, co daje im dodatkowego chłodu. Trochę światła mają bo jest tam małe okienko, ale mają do niego daleko. Zawsze trochę wyrosną, szczególnie wczesną wiosną. Nie spieszę się z wystawianiem ich na dwór. Potem nadrobią.
- LadyK
- Od: 11 wrz 2015, o 14:31
Moje stoją w garażu z jednym mikrusim okienkiem i grzejnikiem. A że u nas nie pali się na full to mają tam pewnie od 7 do 15 stopni w porywach. Też puszczają listki. Od lat tak przetrzymuję datury bo to jedyne możliwe miejsce gdzie mogę je zmieścić i wnieść.
Jak przyjdzie na nie pora to i tak puszczą nowe liście, a te to trzeba będzie obskubać.
Jak przyjdzie na nie pora to i tak puszczą nowe liście, a te to trzeba będzie obskubać.
Pozdrawiam Katarzyna
"Kobieta ma zawsze coś do zrobienia w domu, głupia w nocy śpi, to się jej nazbiera"
"Kobieta ma zawsze coś do zrobienia w domu, głupia w nocy śpi, to się jej nazbiera"
- Ania76
- 200p
- Od: 6 sty 2006, o 18:46
Moje siedzą w pomieszczeniu chłodnym ok 10 st wciśnięte w kąt z kartonem na głowie i też zauważyłam, że puszczają listki.
- meluzyna
- Od: 8 sie 2009, o 10:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ciekawe, czy zimowy sposób przechowywania ma znaczenie dla wiosenno-letniej kondycji rośliny i jej kwitnienia.
- janek45
Chyba ta ciepła zima ma taki wpływ na nie że tak rosną.
- LadyK
- Od: 11 wrz 2015, o 14:31
W ubiegłym roku też zima była łagodna i wypuszczały listki za to maj był deszczowy i chłodny i datury przystopowały.
Pozdrawiam Katarzyna
- zjawka
- Od: 28 paź 2010, o 20:12
Janku masz w piwnicy zbyt ciepło i dlatego zaczyna rosnąć.
Wiesz może jaka tam jest temperatura ?
Jak ją przeniesiesz to marne jej szanse
Poczytaj o doświetlaniu roślin światłem led .Jeśli nie masz okna to zakup sobie zestaw do doświetlenia piwnicy .Polecam sprawdza się b. dobrze (mnie robił małżonek ).
Wiesz może jaka tam jest temperatura ?
Jak ją przeniesiesz to marne jej szanse

Poczytaj o doświetlaniu roślin światłem led .Jeśli nie masz okna to zakup sobie zestaw do doświetlenia piwnicy .Polecam sprawdza się b. dobrze (mnie robił małżonek ).
- duju
- Od: 13 paź 2008, o 12:31
Datury mam od kilkunastu lat, wiosną powiększy się o dwie nowe odmiany.
Tak zimują, ciepła, widna ,,kotłownia''.

Tak zimują, ciepła, widna ,,kotłownia''.

Pozdrawiam - Justyna
- andrzej1050
- 500p
- Od: 4 lip 2007, o 17:44
Jak sobie poczytałem o doświetlaniu, to mi wyszło że muszą być diody niebieskie i czerwone. Tylko nie wiem ile? Dla doświetlania jednej datury zastanawiam się, czy nie byłoby wystarczające wkręcić do lampy po prostu zwykłą żarówkę LED. Tylko ona ma światło białe a raczej potrzebne jest niebieskie?zjawka pisze: Poczytaj o doświetlaniu roślin światłem led .Jeśli nie masz okna to zakup sobie zestaw do doświetlenia piwnicy .Polecam sprawdza się b. dobrze (mnie robił małżonek ).
A tak na marginesie, czym się różni przechowywana w piwnicy datura doświetlona od tej niedoświetlonej. Ja nigdy nie doświetlałem i datury kwitły późno lub bardzo późno jak w ubiegłym roku. I te białe przyrosty, które czasami ze względu na wielkość, muszą być oberwane - bo datura do auta się nie zmieści

Serdecznie pozdrawiam
Andrzej
Andrzej
- zjawka
Andrzeju
Późne kwitnienie to złe przycinanie ,nawożenie , itd.... Z tego co patrzyłam po Twoich zdjęciach to ciachasz ją niemiłosiernie
Jak przytniesz nad rozwidleniem (nad Y to już część płodna z której są kwiaty ) to będzie kwitła szybko.
Jeśli przycinasz na ,,I,, kikuta to roślina potrzebuje czasu by przyrosnąć i później na zawiązanie pączków .
Roślina zaczyna kwitnąć jak trzeba ją chować.....prawda ?
Doświetlam światłem czerwonym, białym i niebieskim .Jutro poszukam zdjęcia jak można to prosto zrobić
A doświetlam dlatego , że nie mam w piwnicy okna
( jest zimna ,ale i całkiem ciemna). Końcem zimy /wczesną wiosną jak zaczynają puszczać to potrzebują światła! Dzięki takiemu doświetlaniu rośliny żyją i wynoszę je na zewnątrz bez cieniowania, wyłamywania białych przyrostów itp.
Późne kwitnienie to złe przycinanie ,nawożenie , itd.... Z tego co patrzyłam po Twoich zdjęciach to ciachasz ją niemiłosiernie

Jeśli przycinasz na ,,I,, kikuta to roślina potrzebuje czasu by przyrosnąć i później na zawiązanie pączków .
Roślina zaczyna kwitnąć jak trzeba ją chować.....prawda ?
Doświetlam światłem czerwonym, białym i niebieskim .Jutro poszukam zdjęcia jak można to prosto zrobić

A doświetlam dlatego , że nie mam w piwnicy okna

- andrzej1050
- 500p
- Od: 4 lip 2007, o 17:44
zjawka - Dzięki. Chociaż zawsze przycinam tak samo i dwa razy już w połowie sierpnia miałem kilkaset kwiatów na daturze ponad dwu i pół metrowej. Zresztą jej zdjęcie kiedyś zamieściłem. A ciąć wyżej nie mogę, bo do ogrodu mam 30 km i określonej wielkości bagaznik
W minionym roku nawoziłem, tak jak Adrian polecał i miałem dwa kwiaty pod koniec września na bardzo dużej daturze.
Teraz odrosty są malutkie a do wiosny jeszcze długo.
Miło by było zobaczyć zdjęcie doświetlanial
Mam kilka sadzonek na następny rok, bowiem staram się odmładzać datury co 4 lata z powodu jak wyżej.

W minionym roku nawoziłem, tak jak Adrian polecał i miałem dwa kwiaty pod koniec września na bardzo dużej daturze.
Teraz odrosty są malutkie a do wiosny jeszcze długo.
Miło by było zobaczyć zdjęcie doświetlanial

Mam kilka sadzonek na następny rok, bowiem staram się odmładzać datury co 4 lata z powodu jak wyżej.
Serdecznie pozdrawiam
Andrzej
Andrzej
- zjawka
Jeśli pobierzesz sadzonkę powyżej Y, czyli z części płodnej to roślina nie powinna mieć monstrualnych rozmiarów(pomijając kilka odmian, które rosną jak oszalałe).Adrian pokazywał fajne zdjęcia takowych sadzonek obwieszonych kwiatami .
Taka roślina rośnie wolniej ze względu na zawiązywanie pączków /kwitnienie
Nie trzeba jej tak ciąć no i oczywiście szybciej będzie kwitła w przyszłym sezonie .U nas pierwsze kwiaty pojawiają się początkiem czerwca .Są pojedyncze ale oko już cieszą .
Oj przy remoncie to nie takie ,,rzeczy,, się woziło
W Hatchbacku czy combiaku wystarczy zdjąć roletę/ półkę ,położyć część tylnej kanapy a jak to nie wystarczy to przednie siedzenie wymontować czy maksymalnie do przodu i mieści się 200-250 cm roślina .Przetestowaliśmy osobiście przewożąc daturowe drzewo na Śląsk .
Nigdy roślin nie odmładzałam,bo im starsza tym ładniej kwitnie
- janek45
Witam
nie mogłem patrzeć jak moja datura z siewki zeszłego sezonu.
Pomimo stania w ciemnej piwnicy rosła i wyciągała się,zatem postanowiłem ją przynieść do mieszkania.
A w dzień wystawiając na balkon i słoneczko, balkon jak widać zabudowany, na słoneczku ma +25C ciepła .
Na noc wstawiam do mieszkania.Podlałem ją.

Pomimo stania w ciemnej piwnicy rosła i wyciągała się,zatem postanowiłem ją przynieść do mieszkania.
A w dzień wystawiając na balkon i słoneczko, balkon jak widać zabudowany, na słoneczku ma +25C ciepła .
Na noc wstawiam do mieszkania.Podlałem ją.

Może przyzwyczajaj ją powoli.Z takiej ciemności to słońce może ją zabić albo poważnie uszkodzić.