Wielka miłość od maja 2013, czyli działeczka Aneczki. Cz. 5

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Elwi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2013, o 19:38
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Wielka miłość od maja 2013, czyli działeczka Aneczki. Cz. 5

Post »

Kłącza, które można kupić w Biedrze i w Lidlu są takie tanie, że można ryzykować.
Hm, w Biedrze nie bywam, w Lidlu tylko w marcu, polując na wióry rogowe :;230 Mam prośbę - jak pojawią się jakieś gipsówki w Lidlu, dasz mi cynk? Proszę Obrazek
Pokusiłaś mnie Christą skutecznie ;:223 Na nieszczęście w Byl. R. Pan mnie uprzejmie poinformował, żeby jeszcze nie płacić i zamówienie mogę zmieniać, korygować, domawiać i ogólnie cudować, aż do kwietnia ;:oj Fajnie, tylko jak znam życie, nic z tego co już zamówiłam nie wypadnie, za to wpadnie co nieco więcej :;230
Bukszpany są męczącym towarzystwem, szczególnie kiedy się mocno rozrosną ;:108 Dlatego nie planuję ich sadzić przy głównych rabatach, tylko wzdłuż skarpy... zresztą pokażę w wątku jak zrealizuję plan. U Ciebie na działce mogłyby być kłopotliwe. Nie bez znaczenia jest też fakt, że do nich trzeba świętej cierpliwości, bo rosną w ślimaczym tempie :evil:
A skoro już o tempie mowa, jestem pod wrażeniem, jaki efekt osiągnęłaś w tak krótkim czasie ;:180 Napisałaś w którymś z postów, że masz działeczkę od 2013 roku ;:oj Dwa lata i taki busz - godne podziwu ;:215
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

To prawda, potwierdzam za Elwi - niesamowite jak wiele zrobiłaś w tak krótkim czasie ;:108 ;:180 ;:215
Ogródek wygląda jakby był tworzony od lat. Masz dobrą ziemię, rękę do kwiatów i odwdzięczają Ci się ;:333
BlueAnna
50p
50p
Od: 2 lis 2014, o 13:35
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Aniu, cudowne te zdjęcia co więcej widać. Wspaniale wszystko komponujesz ;:oj
Awatar użytkownika
wagabunga123
1000p
1000p
Od: 11 lip 2013, o 14:34

Post »

Aniu, dzięki za porady ;:196 a co do gipsowki, to daj znać gdy wypatrzysz w tym sezonie ;:224
Jeśli pot­ra­fisz o czymś marzyć, to pot­ra­fisz także te­go dokonać - Walt Disney
Ciurkadełko wśród róż - moje miejsce na ziemi Tu na razie jest ściernisko ale będzie ... Pozdrawiam, Marlena
Awatar użytkownika
AguJa
500p
500p
Od: 28 lip 2015, o 22:57

Post »

Aniu, przychylam się do sugestii dziewczyn odnośnie pomalowania lamp na inny kolor niż szary. Wg mnie fajne będą wyglądać przetarte na biało, jak podpowiada Zuzka ;)
Polowanie w Lidlu na gipsówkę i koniecznie na wióry rogowe! Jak ktoś wypatrzy to od razu cynk, tak się umówmy :)
Przepis na sadzenie powojników bardzo fajny ;:215 wiosną będę poprawiać swoje.
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

Aniu, jeszcze w kwestii latarenek... ja tez myślałam o przemalowaniu moich, które mam dzięki Tobie ;:196
Chyba białą farba byłoby najlepiej musnąć ;:108
A kiedy ta gipsowka pojawia się w Lidlu?
Dzięki za przepis na sadzenie powojników. Szkoda, że już tyle straciłam-może przez niewłaściwe sadzenie? Łapały uwiąd i było po klematisie ;:174
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55

Post »

To i ja się wpiszę w kwestii latarenek.... :D
Białe..... na pewno ładne, ale to, co sugeruje Ania Annes bardzo do mnie przemawia.
Szczególnie w delikatnym odcieniu i w połączeniu z niebieskimi i fioletowymi powojnikami.
A jak znam Aneczkę.... to ona jeszcze coś innego wymyśli.... :;230 i już jestem ciekawa co ;:oj
Awatar użytkownika
Tolinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2013, o 23:30

Post »

Aniu ślicznie wyglądają twoje róże otulone gipsówką ja nie mam szczęścia do tej bylinowej ,co posadzę to mi zginie, jak na razie sprawdziła się tylko ta siana,ale ta była krótko i musiałam ściąć bo wyglądała nie estetycznie,a jak długo u ciebie kwitnie gipsówka ?
a latarenki....może przecierane na fiolecik ;:306 a serio to wszystko zależy od tego jaki chcesz uzyskać efekt,czy ma być je widać ,czy też mają się "zgubić" i tylko błysk wieczorem :wink:
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Dziękuję dziewczyny za odzew w sprawie latarenek. Na pewno je przemaluję, bo ten czarny mnie wnerwia. Przemaluję chyba na biało. Może pokuszę się o przecierkę? Nie wiem czy mi się uda,bo nigdy nie robiłam.
Mam też zakusy, by ozdobić budkę lęgową metodą decoupage. I to też będzie mój debiut. ;:131

Dziewczyny a teraz chciałabym byśmy pogadały o nawozach. Biję się z myślami co zrobić. Nie wiem co jeż dla roślin będzie najlepsze. Na pewno kupię wióry rogowe i granulowany obornik. Mam też nawóz do róż. Czy jest sens kupować do tego jeszcze Azofoskę?
Powiedzcie czym i kiedy nawozicie swoje rośliny?
I druga sprawa: co z różami? Rosomanes uprasza się o dokładny opis jak i czym i kiedy zasilają krzaczki.
Filemon24
1000p
1000p
Od: 1 sie 2014, o 14:59

Post »

Ja do róż mam zamiar kupić magiczną siłę, moja siostra w tamtym sezonie nawoziła magiczną siłą i kwitły jej lepiej niż u mnie.
Awatar użytkownika
Elwi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2013, o 19:38

Post »

Aniu, ale wywołałaś temat ;:oj O nawozach można bez końca...Nawozy ekologiczne i sztuczne, wiosenne, jesienne, do danej grupy roślin i uniwersalne, na dokładkę jeszcze EMy i mikoryzy ;:224
Nie będę omawiała szczegółowo wszystkich typów, wypowiem się jak ja robię (tylko nie wiem czy to jest obiektywnie dobre :oops: ) Wiosną sypię jak leci Azofoskę na cały ogród z wyłączeniem rabat bylinowych, różanych i roślin kwasolubnych. Dlaczego różom i piwoniom nie daję? Przedawkowanie nawozów, zwłaszcza azotu, powoduje, że róże będą miały wiotkie łodygi, a piwonie pójdą w liście zamiast kwiaty. Boję się również zasolenia gleby, które jest działaniem ubocznym nawozów sztucznych - rewitalizacja takiej gleby jest trudna. Wypróbowuję coraz to inne nawozy naturalne - już to obornik, już to nawóz z ptasim guano, już to biohumus, już to nawóz z pokrzyw i skrzypu. W tym roku mam zamiar wypróbować nawóz z alg morskich :D Kwasolubnym daję nawóz do borówek, świetny ;:333
Odnośnie nawozów sztucznych słyszałam, że magiczna siła do róż jest dobrym nawozem. A najlepszym - nawóz do pomidorów (słyszałam z kilku niezależnych źródeł) Kusi mnie, żeby zastosować ;:224
Polecam szukanie w necie opinii o nawozach - otwiera się mnóstwo stron dotyczących... uprawy konopi :;230 :;230 :;230 Sama byłam raz gościem na forum o nazwie ha_____sz ;:306 Same ciekawostki ;:215
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Aneczka, a ja stawiam na naturę. Na jesień dałam sztuczne nawozy z potasem i na tym poprzestanę jeśli chodzi o woreczkowane cuda i wynalazki. Miałam juz nawóz dedykowany do róż z Biopon i myślałam, że złapałam Pana Boga za pięty jak zakwitły moje krzaczyska, potem zaczęłam podlewać zrobionym przez siebie wywarem i dopiero zaczęły szaleć. Jednak co naturalne to naturalne. Może jakoś łatwiej to przyswoić roślinom. Będę robiła jak co roku gnojówkę z pokrzyw z dodatkiem kurzych lub gołębich kupek.. (również do zakupienia pakowane w woreczki w większych marketach czy centrach ogrodniczych) czytałam też, że genialne są gnojówki z żywokostu ;:oj Jak się całkiem nie pozbyłam (rósł u mnie jako wyjątkowo uciążliwy chwast i tępiłam go bez litości) to będę w tym roku próbowała zrobić "nalewkę" Plus jest taki, że takie gnojówki nadają się praktycznie do wszystkiego. Lilie uwielbiają pokrzywę, róże - no ba, byliny również, a i klematisy nie narzekały.
Jedyny minus - zapachy. Ale jeden śmierdzący wieczór raz na tydzień czy dwa tygodnie w zestawieniu z ogromną ilością pachnących kwiatów rekompensuje smród ;)

Oczywiście wióry będę kupowała pod nowe nasadzenia ;:108
Awatar użytkownika
AnaAn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 gru 2012, o 17:49

Post »

Ania, a co to za cudo masz posadzone pod ścianą budynku, za żurawką?
Jak na 2-letni ogród, to rzeczywiście masz ;:oj
Pozdrawiam, Ania
Ogród 100 róż cz. IV
BlueAnna
50p
50p
Od: 2 lis 2014, o 13:35
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja tylko dodam do gnojówek :wink: że pokrzywa to źródło azotu a z żywokostu - potasu.
Fetorek ciągnie się daleko, ja na szczęście z jednej strony mam sąsiada rolnika, i zawsze z niewinną miną mowię, że to on pewnie obornik rozrzucał :roll:
Awatar użytkownika
wagabunga123
1000p
1000p
Od: 11 lip 2013, o 14:34

Post »

Aniu, ja mam tak słabą glebę, że bez nawozów nic nie rośnie. Trawnik zasilam saletrą potasową a pod koniec lata dodaję do tego jeszcze magnez z fosforem. Te nawozy kupuję na wsi, w sklepie rolniczym. Taki zakup wychodzi znacznie taniej niż gotowe, dedykowane nawozy w sklepach ogrodniczych.
Do róż w tym sezonie używałam Agroleaf Power Total (polecał do Ćwik) i przyznam, że moje biedne z początku róże bardzo ładnie po nim kwitły. W tym roku rozważam subsyral 100 dni do róż, czytałam sporo pozytywnych opinii na jego temat.
Co do gnojówki, to również spotkałam się tylko z zachwytami, niestety, ja żyję w społeczności ROD i nie mogę pozwolić sobie na użycie tak intensywnych smrodków ;:219
Jeśli pot­ra­fisz o czymś marzyć, to pot­ra­fisz także te­go dokonać - Walt Disney
Ciurkadełko wśród róż - moje miejsce na ziemi Tu na razie jest ściernisko ale będzie ... Pozdrawiam, Marlena
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”