Coś mu nie pasi,rozumiem ból. Ja mam Davidię z 8lat i też wygląda na badyl 1,8m a nie piękne drzewo...wsadziłem dość dużego mydleńca,siewkę ok.160cm miał 1 główny pień i koronę ,zaczął rosnąć jak szalony i nagle uschły te odrosty. Nie wiem o co chodzi,miał wilgotno,deko podrzuciłem kurzą kupą w granulce.Bryła korzeniowa była duża,przesadzony z donicy i kupa, potem patrzę a on z samego dołu pnia zaczął mieć odrosty,ale już zimno przyszło i zmarzły.Następnym razem wrzucę zdjęcia.
No a ja muszę powiedzieć że w zeszłym sezonie odkryłem pięknie obsadzoną ulice Mydleńcami w Zabrzu. Rosną z jednej strony drogi i co ciekawe niektóre miały kwiaty i to liczne, inne ciekawe owocostany a jeszcze inne nic tylko liście . A wszystkie są w podobnym wieku i rozmiarze i tak jak mówię rosną w jednym rzędzie jakieś 20 drzew. Ciekawe dlaczego taka różnica między nimi?!
A 200 m od nich rośnie jeden ok 30 letni okaz.Na Śląsku jest wiele ciekawych drzew-dużych okazów-rarytasów sadzonych w latach 50-70,między innymi ten właśnie Mydleniec.