Tulipany cz.3
- Nanavel
- 200p
- Od: 5 mar 2014, o 11:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Tulipany cz.3
Witam, zostało mi kilkadziesiąt nie posadzonych cebulek tulipanów ( jakieś 800 zdążyłam , z 50siąt zostało) da redę posadzić je do doniczek i trzymać je w pomieszczeniu cieplejszym np garażu tak żeby zakwitły wcześniej? czy z nich już nic nie będzie i szkoda fatygi??
- aneczka1979
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 14 cze 2010, o 21:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ależ oczywiście, że sadzić! I przechłodzić!
Moja droga
sadź!!!! ja właśnie jestem w trakcie
Zostało mi tylko 10 cebulek, nie doliczyłam się z ziemią i doniczkami
Jutro lądują w garażu,który nie jest ogrzewany. Dla zabezpieczenia włożę w pudło i jakoś to ogacę zanim zaczną nosy wychylać. Wszystko pod kontrolą specjalistki od cebulek z naszego FO
Dzięki jeszcze raz Dorotko 

Pozdrawiam, Ela
- adawi
- 200p
- Od: 19 kwie 2012, o 22:23
Zanim zacznie się tulipanowy szał zaprezentuję kolejne kwiatki, na które czekam niecierpliwie.
Robię to teraz, bo gdy zacznie się sezon to ciężko będzie znaleźć czas na wrzucanie fotek - to jednak dość czasochłonne
Jednym z wcześniejszych jest Concerto, z grupy tulipanów Fostera
bardzo je lubię, są stabilne, dobrze się rozmnażają, nie chorują, mają atrakcyjne duże kwiaty na niezbyt wysokich łodygach. No i kwitną baaardzo długo.
Jak trafię na odpowiednie zdjęcia w moich albumach, to może pokażę, jak zmieniają się na przestrzeni długiego czasu - szczególnie spektakularnie wygląda to u odmiany Egzotic Emperor
Ale póki co Concerto

A tu w towarzystwie odmiany Toronto

A tu Toronto solo - w pełnym otwarciu do słoneczka
Ehh, kiedy to bedzie?

Robię to teraz, bo gdy zacznie się sezon to ciężko będzie znaleźć czas na wrzucanie fotek - to jednak dość czasochłonne

Jednym z wcześniejszych jest Concerto, z grupy tulipanów Fostera
bardzo je lubię, są stabilne, dobrze się rozmnażają, nie chorują, mają atrakcyjne duże kwiaty na niezbyt wysokich łodygach. No i kwitną baaardzo długo.
Jak trafię na odpowiednie zdjęcia w moich albumach, to może pokażę, jak zmieniają się na przestrzeni długiego czasu - szczególnie spektakularnie wygląda to u odmiany Egzotic Emperor
Ale póki co Concerto

A tu w towarzystwie odmiany Toronto

A tu Toronto solo - w pełnym otwarciu do słoneczka

Pozdrawiam
Wiesia
Wiesia
- Ela_2015
- 500p
- Od: 26 gru 2015, o 16:20
Adawi masz ładne tulipanki w większej ilości posadzone barzdziej rzucają się w oczy,
pokaż więcej niech oko nacieszę
pokaż więcej niech oko nacieszę

Ela
- adawi
- 200p
Właśnie dla takiego wzmocnionego efektu sadzę grupami - inny powód to to, że wszystkie wsadzam w koszach ( robię sama z metalowej siatki z drucika w osłonce z pcv - zresztą - różne techniki już użyłam - żadna nie daje 100% przed gryzoniami ).
Wrzucam jeszcze kilka - głównie z tych wcześniejszych, bo na nie teraz czekam
Anacilla

Giuseppe Verdi

Hearts Delight

Wrzucam jeszcze kilka - głównie z tych wcześniejszych, bo na nie teraz czekam
Anacilla

Giuseppe Verdi

Hearts Delight

Pozdrawiam
Wiesia
Wiesia
- Ela_2015
- 500p
- Od: 26 gru 2015, o 16:20
Bardzo spodobała mi się Anacilla takie wesolutkie jakby śmiały się do nas.
One chyba należą do niższych tulipanów,reszta też urocza.
Pozdrawiam
One chyba należą do niższych tulipanów,reszta też urocza.
Pozdrawiam
Ela
- asta6265
- Od: 8 sty 2012, o 12:01
Uwielbiam te niskie tulipany. Są praktycznie bezobsługowe przez kilka lat. U mnie 4 rok bez ruszania i co roku piękniejsze i w większych ilościach:

Mój kawałek świata
Pozdrawiam Anka
Pozdrawiam Anka
- Agneska
- Od: 1 lis 2015, o 09:20
Anka, piękne tulipanowe rabatki. Też lubię niskie tulipany, ale mam tylko późne. Muszę kupić jakieś wczesne odmiany.
Adawi - masz sporo ciekawych odmian.
Adawi - masz sporo ciekawych odmian.
Pozdrawiam
Agneska
Agneska
- adawi
- 200p
No właśnie - oby do wiosny. Dziś nią nawet zapachniało - u mnie było +8, ale pewnie zima jeszcze wróci
asta6265 - rzeczywiście - robią wrażenie takie wstęgi
Ciekawa jestem nazwy odmian niektórych ( niektóre rozpoznaję), np. te niskie żółte z liśćmi w paski?
Ja mam sporo odmian - będzie koło 100 - ale jakaś część to takie efemerydy - pojawiają się i znikają, po części za sprawą gryzoni, po części po prostu słabną. Nigdy nie wiadomo co się objawi kwiatem na wiosnę - no poza niektórymi "pewniakami" ( choć tu też bywają niespodzianki ). Są odmiany, które ładnie przyrastają, nie wyradzają się i przybywa ich z roku na rok ( np. Concerto), a niektóre trwają w nieznacznych ilościach przez kolejne lata np. Cantabe,
Ela_2015 - przede wszystkim korekta nazwy, bo podałam błędnie
( na co zwrócił mi uwagę jeden z modów)
Odmiana nazywa się Ancilla - o jedno "a" za dużo tam wsadziłam. Odmiana rzeczywiście bardzo wdzięczna, i dość dobrze się namnaża. Mam też podobną do niej - Tacuma Sonata ( o le czegoś nie przekręciłam w nazwie), ale na wysokiej łodydze i o innej gardzieli.
Jak szybko dadzą sie wyszukać - to wstawię fotki za chwilę

Na tym zdjęciu lewa grupa to Tacuma, a prawa ( z pomarańczowymi akcentami w gardzieli) to Ancilla; w pąkach są bardzo podobne, a wyglądają jak na fotce u dołu

To Tacuma Sonata

asta6265 - rzeczywiście - robią wrażenie takie wstęgi

Ciekawa jestem nazwy odmian niektórych ( niektóre rozpoznaję), np. te niskie żółte z liśćmi w paski?
Ja mam sporo odmian - będzie koło 100 - ale jakaś część to takie efemerydy - pojawiają się i znikają, po części za sprawą gryzoni, po części po prostu słabną. Nigdy nie wiadomo co się objawi kwiatem na wiosnę - no poza niektórymi "pewniakami" ( choć tu też bywają niespodzianki ). Są odmiany, które ładnie przyrastają, nie wyradzają się i przybywa ich z roku na rok ( np. Concerto), a niektóre trwają w nieznacznych ilościach przez kolejne lata np. Cantabe,
Ela_2015 - przede wszystkim korekta nazwy, bo podałam błędnie

Odmiana nazywa się Ancilla - o jedno "a" za dużo tam wsadziłam. Odmiana rzeczywiście bardzo wdzięczna, i dość dobrze się namnaża. Mam też podobną do niej - Tacuma Sonata ( o le czegoś nie przekręciłam w nazwie), ale na wysokiej łodydze i o innej gardzieli.
Jak szybko dadzą sie wyszukać - to wstawię fotki za chwilę

Na tym zdjęciu lewa grupa to Tacuma, a prawa ( z pomarańczowymi akcentami w gardzieli) to Ancilla; w pąkach są bardzo podobne, a wyglądają jak na fotce u dołu

To Tacuma Sonata
Pozdrawiam
Wiesia
Wiesia
- asta6265
- Od: 8 sty 2012, o 12:01
Adawi te niskie czerwone z pasiastymi liśćmi to tulipan "Unicum". Ten ostatni niski żółto - zielony? To tulipan "Formosa"
Mój kawałek świata
Pozdrawiam Anka
Pozdrawiam Anka
asta6265 dałaś po oczach tymi tulipanami. Ja w ubiegłym roku przełom sierpnia/września po raz pierwszy w moim życiu wsadziłam cebulki tulipanów przywiezione z Holandii-tak na próbę 7 gatunków (56 szt dokładnie). Cały czas zastanawiam się jaki osiągnę efekt. Zmartwił mnie tylko fakt, że na początku stycznia już niektóre pokazały się nad ziemią ok.0,5-1cm, a teraz był mróz. Fakt, że trochę przykryłam je wiórkami z kory, ale nie wiem co się tam teraz z nimi dzieje (na dodatek jestem przeziębiona, leżę w łóżku i nie mogę wyjść i zerknąć
-jeszcze 5 dni zwolnienia i chyba pierwsze kroki po chorobie skieruję nie do pracy tylko do tulipanów).