Skorupki po jajkach
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 lis 2012, o 18:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Skorupki od jajek
Mam pod nosem (ach te zapachy !) cukiernie i czasami dostaje wiaderko skorupek po jajkach. Wszystko idzie na kompost, a po roku po przerzuceniu przy przesiewaniu tylko czasami widze jasniejsze wapienne drobinki
Jak cukiernia pod nosem to bym wolał pączki od zaplecza 

Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
-
- Od: 21 lis 2012, o 18:13
Na początku tak było ( plus przepyszne świeże drożdżówki na śniadanie), Chwila przyjemności i długie tygodnie wyrzeczeń, więc teraz jestem ostrozny. Poza tym chemia, chemia, chemia i jest mi łatwiej rezygnować z pokusrobertP2 pisze:Jak cukiernia pod nosem to bym wolał pączki od zaplecza
-
- 200p
- Od: 12 lut 2013, o 08:13
Ja już od lat zbieram skorupki i przepuszczam przez maszynke(mam stara ,ręczną do tego celu zostawiłam ) i po prostu taki miał sypie na grządki, obojętnie pod jakie kwiaty i tak przeważnie gleba jest mniej lub bardziej zakwaszona niż wapienna.
Chciałam też powiedzieć że jadłam ten miał,codziennie małą łyżeczkę,nie wiem czemu tego zaniechałam ,muszę znów wrócić do tego ,,specyfiku'',zaszkodzić nie zaszkodzi a może pomóc na kości.Tylko trzeba skorupki sparzyć,wysuszyć i przemielić maszynką.
Takie zmielone dodaje się kurom do paszy.U ogrodników nic nie powinno się zmarnować !
Chciałam też powiedzieć że jadłam ten miał,codziennie małą łyżeczkę,nie wiem czemu tego zaniechałam ,muszę znów wrócić do tego ,,specyfiku'',zaszkodzić nie zaszkodzi a może pomóc na kości.Tylko trzeba skorupki sparzyć,wysuszyć i przemielić maszynką.
Takie zmielone dodaje się kurom do paszy.U ogrodników nic nie powinno się zmarnować !
Kwiat zyje,kocha i przemawia cudownym językiem.
(Peter Rosegger )
Z pozdrowieniami BARBARA
(Peter Rosegger )
Z pozdrowieniami BARBARA
Spróbuję wrzucać na kompostownik , wcześniej jakoś rozdrobnię , bo z tego co wyczytałem , to ciężko się rozpuszczają . Rozdrobnione może łatwiej zmieszają się z kompostem 

-
- 200p
- Od: 26 cze 2012, o 13:18
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jak dereń ma czarne plamy na liściach warto podsypać. Ja tak zlikwidowałem plamy na moich dereniach. A widzę że plamy są już na młodych sadzonkach w sklepach ogrodniczych.
- Ogrodnik88
- Od: 17 cze 2010, o 22:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja wrzucam do kompostu sporo skorupek i nie pieszczę się z nimi za bardzo,po wrzuceniu na kompost delikatnie je nadeptuje żeby je rozgnieść nie ugniatając kompostu na którym leżą i to wszystko.
To są tak małe drobinki że mogą rozkładać się kilka lat i niczemu to nie zaszkodzi.
To są tak małe drobinki że mogą rozkładać się kilka lat i niczemu to nie zaszkodzi.
-
- 200p
- Od: 4 lis 2015, o 15:42
Skorupki jajek i łupiny orzechów
Witam.Mam dużą ilość łupin po orzechach włoskich i pistacjach a także skorupki po jajkach.I teraz pytanie-czy mogę je wykorzystać jako nawóz dla warzyw lub pod warzywa?Jak je przetworzyć-potłuc czy zmielić a może w całości?Mam także dostęp do kości wieprzowych czy i je mogę w jakiś sposób wykorzystać jako nawóz?Może je spopielić(spalić)?Moim zdaniem wszystko lepsze niż te chemikalia
więc trzeba kombinować.pzdr

-
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Skorupki po orzechach włoskich i skorupki jaj na bieżąco wyrzucam na kompost. Ponieważ nie chce mi się zbyt często przerzucać kompostu, to składam cały rok na kupę, wiosną odkładam górną część na spód nowo tworzonego kompostu, a większość przerzucam na nowe miejsce tak aby dół znalazł się na górze i jesienią drugiego roku jest gotowy (używam jesienią lub wiosną kolejnego roku). Przez ten czas skorupki się rozkładają.
Moje nowe imię Szansa 
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."

"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
- Xavierka
- 500p
- Od: 6 maja 2012, o 20:55
Skorupki od jajek wrzucam także do gnojówki pokrzywno - mniszkowej.
Pozdrawiam
Najcenniejsza wiedza z własnego doświadczenia.
Najcenniejsza wiedza z własnego doświadczenia.
- Ania76
- 200p
- Od: 6 sty 2006, o 18:46
Ja skorupki daję pod piwonie 

- spagusia
- 200p
- Od: 4 maja 2010, o 21:40
U mnie skorupki [wapń] + skórka od banana [potas] + garść świeżej pokrzywy [azot] idą w dołek pod pomidory. Rosły w gruncie, pryskane tylko gnojówką z pokrzywy i nie było ani zgnilizny, ani zarazy, a i bez mszyc się obeszło 

- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
Większość odmian pomidorów radzą sobie same z mszycą, ale pod warunkiem, że są dobrze prawidłowo odżywiane.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
- spagusia
- 200p
- Od: 4 maja 2010, o 21:40
Znaczy się moje były dobrze dokarmioneekopom pisze:Większość odmian pomidorów radzą sobie same z mszycą, ale pod warunkiem, że są dobrze prawidłowo odżywiane.

- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
Także też znaczy, że pokrzywy i skórki bananowe zdążyły się rozłożyć i w porę oddawać składniki pokarmowe pomidorom w ilościach w sam raz.
pozdrawiam Ludwik