Mały ogródek

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Dorota71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2011, o 14:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Mały ogródek

Post »

Witaj kobieto o dobrym serduchu. :wit

Jesteś po prostu wielka za to co robisz. A jakie rarytasiki wozisz koteczkom. ;:224
A zimę masz cudowną.
U nas już chyba wiosna.
Pozdrawiam cieplutko -Dorota
Zapraszam serdecznie- Spis moich wątków.
Aktualne: Ogród Dom Hobby
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Nasze koty działkowe na jedzonko przychodzą i owszem ale bez spoufalania ...nieufne są !
Wiedzą gdzie mogą się spodziewać czegoś do jedzenia i zjawiają się natychmiast jak przychodzimy.Jednak zimą nie bywamy na działce są panie ,które chodzą je dokarmiać także i zimą.
U mnie dzisiaj już odwilż a wczoraj był taki cudny zimowy dzień... ;:131
:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
Elwi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2013, o 19:38
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jolu, podobno styczeń to najbardziej depresyjny miesiąc w roku i ja to czuję :( Za wiosną tęsknię i marzy mi się, żeby położyć się spać i ...obudzić w marcu ;:224 Biel jest elegancka i widoki zimowe mogą być przepiękne obiektywnie, jednak dla mnie, subiektywnie, takie nie są i już ;:185
Ostatnio zastanawiałam się nad kolorem pąsowym. Zapomniane trochę określenie, a ładne.
Czy pąsowy to jasna, czy ciemna czerwień? Pamiętam powieść i film z lat młodości o tytule 'Godzina Pąsowej Róży'.
Wiesz, ja nawet w zeszłym roku kupiłam na pchlim targu tą książkę, żeby sobie przypomnieć :wink: Wiadomo, nie zachwyciła mnie bynajmniej tak, jak wtedy, gdy miałam 14 lat, ale było miło :D
Określenie "pąsowy" faktycznie trochę zapomniane... Zapytałaś, czy to jasna, czy ciemna czerwień. Bardziej jasna, mimo że długo wydawało mi się, że odwrotnie :oops: Nazwa pochodzi od słowa "pąs" czyli rumieniec. Kolor definiowany jest jako intensywnie czerwony, krwisto-czerwony, czerwony - w każdym razie inny od ciemnej czerwieni czy purpury. Chociaż... mówi się również: "czerwony jak burak", a burak jest ciemnoczerwony ;:219 Jedno drugiemu przeczy ;:306

Duże brawa Jolu za opiekę nad bezdomnymi kociakami ;:180
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2012, o 14:10

Post »

Racja, Elwi, ogród Yoll jest taki śliczny i niepowtarzalny, a zimą ... ;:174, niczym nie wyróżniające się miejsce, pustynia z kilkoma wystającymi elementami..., jak większość działek...

Ale te koty ;:oj. grubiutkie, w zimowych futerkach, znające, jak widać, hierarchię w stadzie..., ratują ten pejzaż.
Dobrze się z Tobą mają i są chyba jedynym powodem odwiedzania działki o tej porze.
Powodzi nie życzę, mam nadzieję, że śnieg topniejąc, powoli wsiąknie w ziemię.

Buźka za koty i za całokształt - Jagi
Awatar użytkownika
Yollanda
500p
500p
Od: 23 maja 2014, o 14:34

Post »

Jadziu, Jakuch, też liczę na powolne topnienie śniegu. Jak roztopi się w dwa dni to wody będzie po kostki . Źle to widzę, a jeszcze deszcze zpowiadają na najbliższe dni.

Brygida
, ta budowla jest dość daleko od mojego ogródka. Budują tam wielki kompleks basenów - Aquapark.
Będę miała blisko domu nowe baseny. Cieszę się z tego, a dla działek nie jest to zbyt niedogodne. Ulice ruchliwe są daleko, wokół mam łąki i inne działki.

Dorotko 71,

ja też tej zimy nie lubię . Nie cierpię śniegu, zimna, wiatru, ale pokazuję to co jest.
Dziś zimowy krajobraz w całej krasie, czy nam się podoba czy nie. raczej się nie podoba.
Ziemia Lubuska, gdzie mieszkasz, zawsze ma lepszą pogodę niż u mnie na Wybrzeżu.

Marpo,
Kicuś przyszedł do mnie w styczniu 2015. Wyglądał wtedy tak:

był malutki, chudziutki, jakże miałam liczyć na innych ?

Obrazek

a tak 08.03.2015, już wiosną i nadzieją zapachniało
Obrazek

Elwi,
Zimowe krajobrazy mogą być ładne, ale tylko na obrazku. Zimy szczerze nie cierpię, z całego serca pragnę by się skończyła.
Śnieg ohyda, mróz rozpacz, wiatr o horrendum.

Też mam sentyment do antykwariatów i starych książek. Pąsowy = jasno, żywo czerwony, dzięki, zapamiętam.

Dla Ciebie kilka słonecznych, ciepłych fotek lipcowych. Lipiec to piękny miesiąc.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

liliowiec 'Foled Me' bardzo bujnie się rozrasta
Obrazek

Obrazek

Obrazek

pąsowe róże 'Sympathia'
Obrazek
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2012, o 14:10

Post »

Yoll, ja ad vocem.
Kiedy ktoś mówi: Jadziu, to myślę, że to nie do mnie.
Nikt mnie tak nie nazywa ;:218.

No, teraz to całkiem co innego ;:oj. I pomyśleć, co ta zima robi z takim pięknem... ;:224.

;:196 Jagi
Awatar użytkownika
Yollanda
500p
500p

Post »

JagiS,
powstało nieporozumienie, sorry ;:180 . "Jadziu" to ja piszę do Jadzi- Jakuch, którą znam od kilku lat z innego forum.
To do niej była powyższa odpowiedź. Jadzia zna moje problemy z powodziami i wodą na przedwiośniu, dlatego, życzy mi łagodnej odwilży.
Nie zauważyłam Twojego wpisu, dopiero teraz Ci odpisuję.
Faktycznie, zimowe widoki smętne i ponure. Rzeczywiście nic ciekawego nie prezentują.
Duża, gładka, śniegowa powierzchnia, to mój warzywnik. Planuję tu posiać sałatę w wielu kolorowych odmianach, pietruszkę , fasolkę , cukinię.
Ogródki działkowe, z założenia i tradycji, są zawsze skromniejsze od przydomowych, ale i zimą są ładne, dla swoich właścicieli.
Śnieg i zimno zniechęca do spacerów ;:185 . Nic nie poradzimy , że lato nie trwa cały rok, a szkoda :D .

Kotki utyły, są zdrowe. Cieszę się, że dają radę w tym trudnym czasie.

Liliowec 'Moolight Masquerade' dla Ciebie :wit

Obrazek
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Jolu liliowce pięknie ci rosną. ;:oj Porzeczki takie smakowite, jednak lato kochamy w ogrodach. ;:108 O kociaki dbasz, zdrowo wyglądają. Miałam nieraz siedem sztuk, a potem dzieci, nowe miejsce i teraz tylko sąsiedzkie. Trzy biegają po ogrodzie, a nornice zjadają cebulki. ;:145
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Liliowce oczywiście też masz super rozrośnięte, zresztą jak wszystko inne. Wspaniale Ci to wszystko rośnie.
A zimowy krajobraz też ma swój urok, chociaż wszędzie jest podobny. Mnie najbardziej denerwują badylki hortensji, bo strasznie są niewyględne.
Awatar użytkownika
Sasanka18
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2010, o 19:25

Post »

Jolu :wit
I ja zaglądam do Ciebie ;:196
Kociaki rzeczywiście dobrze wyglądają nieźle dbasz o ich brzuszki.
Jolu, gdzie u Ciebie mieści się tyle roślin ,wszystkie w rozrośniętych wielkich kępach .
Liliowce nieźle dają, po oczach a ten ostatni -bajka ;:333
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Moje liliowce powinnam też przesadzić lub chociaż porozdzielać ,ale szkoda wyrzucać więc dalej się męczą i słabo kwitną .Tak to jest jak ma się mało miejsca
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Jola, ja już od dwóch lat nie sieję lobelii w pojemnikach. Wysiewam ją bezpośrednio do gruntu. Może i jest późniejsza niż te pikowane z rozsadnika, ale przynajmniej nie mam nerwów jak coś się nie uda i znowu zmarnuję nasiona :roll: . Czasem zdarza się też, że nasiona lobelii same przezimują i wyrosną się w najmniej oczekiwanym miejscu ;:oj Irysy niesamowite.. i mimo, że jestem miłośniczką róż i lilii to przełom maja i czerwca należy oddać irysom. Takich kombinacji kolorystycznych nie spotyka się na każdym kroku ;:oj
Awatar użytkownika
Yollanda
500p
500p

Post »

Soniu - Cymo,
liliowce zobaczyłam kiedyś w Wojsławicach i oniemiałam z zachwytu. Musiałam kilka zamówić. Rosną od 2012 . kilka mam odmianowych, ale też sporą ilość jako mix kolorów zakupiłam , no i w większości mix okazał się żółty. Mam nadmiar tych żółtych, ale nikt ich nie chce. Kociska same do mnie przyszły w 2014 roku. Działkę mam od roku 2000. Koty tylko z daleka widziałam przez 14 lat. Nagle pojawił się taki maluch jeden i drugi i co było robić? Jedzenie przynieść. teraz codziennie czekają na pokarm.

Wandziu 7
zimowe fotki mogą być całkiem ładne. Moje się trochę nie udały, z uwagi na brak słonka, w tym dniu. Mam do dyspozycji tylko sobotę i niedzielę, aby w poranny świetle zrobić zdjęcia. Słonko nie zawsze dopisze. Liliowce szaleją. Lubią wilgoć i kwaśne podłoże. Rozrastają się mocno, niektóre.

Marysiu Sasanko,

liliowce rosną owszem. Szkoda, że mało uważnie dobierałam odmiany. Za dużo nakupowałam od razu i teraz mam w większość niestety żółte. Zarastają całą rabatę. Nie mam pomysłu co z nimi zrobić. Dają po oczach owszem ;:oj , zgadzam się.
O kotki dbam , nie pozwolę aby głodowały, w zimę szczególnie o nich pamiętam.

Jadziu JAKUCH,
liliowce zajmują dużo miejsca to prawda. Rosną u mnie w niższych partiach ogrodu. Wiosną stoją wręcz w wodzie. Widać im to odpowiada, bo rozrastają się nadmiernie, szczególnie żółte. Co z nimi robić, nie wiem :shock: . Może ktoś na żółtą rabatę potrzebuje?

Sabinko Nifredil
wysieję lobelię wprost do gruntu. Może się uda i zadomowi się u mnie ta śliczna błękitna roślinka. Wysiewają mi się same: naparstnice, wortycz maruna, przywrotnik ostroklapowy, kosmos, wyżlin, szałwia trójbarwna. Podoba mi się też żeniszek, który u Cymy widziałam.
Awatar użytkownika
Lisica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2013, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Yollando!

Miło mi zajrzeć do Ciebie, bo bardzo podoba mi się to, co robisz na swojej działce i sposób, w jaki o tym opowiadasz. Szczególnie wzruszające są Twoje "kocie opowieści" ;:167 ;:167
W tym względzie wiele nas łączy, na mnie też czeka zawsze gromadka wiejskich kotów.
Pokaż, proszę piękną dalię Creme de Cassis. Jestem teraz zakochana w daliach i zdumiona ich przepychem i różnorodnością.
Pozdrawiam serdecznie, do wirtualnego zobaczenia!

P.S. Nalewkę z kwiatów czarnego bzu znam, jest przepyszna. Mistrzynią w jej produkcji jest JagiS.
Lisica
"Tylko błękit wciąga nas..."
Awatar użytkownika
Yollanda
500p
500p

Post »

Lisico, och jak się cieszę, że do mnie zajrzałaś ;:138 :wit .
Lubię czytać Twoje posty, bo są pogodne, wesołe, dowcipne. Zawsze się uśmiechnę, jak je czytam. Uśmiechu brakuje nam na co dzień, więc są dla mnie cenne.
Nadużyłam wątek JagiS do korespondencji z Tobą, ale myślę, że to nie wielkie faux pas, do wybaczenia ;:180 .
Masz zamknięty wątek, czy szykujesz się na nowy z wiosną?

Niestety nie odgadłam nazwy ogrodu w stylu formalnym, ale się starałam. Za trudne dla mnie. Nie jestem wielką znawczynią , a tym bardziej podróżniczką.
Dalię pokażę wieczorem. Może dzięki niej wkupię się do miłośników likieru Creme de Cassis.
Dalie u mnie dobrze rosną, też je lubię, tylko miejsca mam na nie za mało.
Czarne porzeczki mam na działce, a i czarny bez rośnie w pobliżu. Chyba spróbuję zrobić, w tym roku, nalewki. Może poproszę JagiS o przepis.
Jeszcze nigdy nie robiłam własnych trunków prócz wiśniówki.

Nie mam teraz wolnego czasu za dużo, bo pomagam córce w remoncie mieszkania. Ile to jest biegania po sklepach, to przechodzi moje wyobrażenia ;:202

Kotki działkowe kocham, nie mogę ich nie zauważać, albo karmić jak mi pasuje. One codziennie są głodne i bardzo wdzięczne za jedzonko.

PS masz pięknego awatarka ;:215

Pozdrawiam serdecznie i Ciebie i JagiS :wit
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”