PTAKI - nasi sprzymierzeńcy - 5 cz.

Nie wiesz gdzie rozpocząć przygodę z Naszym Forum ? Zacznij właśnie od tej sekcji !
Zablokowany
Awatar użytkownika
mewa
1000p
1000p
Od: 25 paź 2009, o 17:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: PTAKI - nasi sprzymierzeńcy - 5 cz.

Post »

Zazdroszczę Wam tylu gatunków ptaków wokół siebie i ich obserwacji.
:? Najcześciej przylatują gołębie :evil: jednak czasami przylecą i inne . Tak jak Miłka nie mam możliwości ich obserwacji ,bo cały widny dzień spędzam w pracy :(
Dziś się nastawiłam na sesję z za okna to przyjechali i drzewa wycinali . Hałasu narobili tyle ,że nawet gołębie nie przyleciały . :twisted:
Przy okazji czy jest jakieś prawo, które zabroniłoby wycinki zdrowych drzew-jakiś link?
To moi goście
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I czarne charaktery które odstraszają maluchy

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A tego mi szkoda bo nie ma łapek

Obrazek
Pozdrawiam. Ewa
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 14 lut 2008, o 08:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Post »

Piękne zdjęcia, a dzięcioł jak Ci się świetnie ustawił przy dziupli.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
Awatar użytkownika
mewa
1000p
1000p

Post »

Jola tą dziuplę wiosną zamieszkują właśnie dzięcioły ( Może to któryś z rodziców, a może młody?).
Obserwowałam dwa lata temu jak przyleciał (chyba)samiec i ją robił . Trwało to około tygodnia-po czym przyleciała najprawdopodobniej samica i sprawdziła jak to wygląda .
Obserwacja ptaków jest niesamowita, bo u nich wygląda to podobnie jak u nas... czyli
samicę puscił przodem , popatrzyła i odleciała - widać dziupla nadawała się do poprawki bo samiec wleciał do środka i ją poprawiał .
Póżniej już była parka ,a po ok 3 tygodniach było słychać malucha - na poczatku było ok, ale po krótkim czasie małzonek musiał balkon zamykac bo nie słyszał telewizora tak sie młody o żarcie upominał ;:306
Pozdrawiam. Ewa
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 14 lut 2008, o 08:21
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Post »

No niesamowite :D
Ten na Twoim zdjęciu to samiec, samiczka jest bez tej czerwonej plamki na głowie.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
Awatar użytkownika
Ginka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 wrz 2014, o 16:07
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

A myślałam że dzięcioły to takie ciche ptaki ;:224 (pomijając szukanie jedzenia).
"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
Awatar użytkownika
Malagenia
100p
100p
Od: 1 lut 2011, o 22:48

Post »

Ewka :wit
rewelacyjne fotki :!: musisz mieć chyba świetny aparat, chwal się więc częściej ;:65

To jest dzięcioł duży i tak jak pisze Jolka, samczyki łatwo poznać po czerwonej czapeczce, jak chyba u większości dzięciołów.
Tylko pozazdrościć takich sąsiadów i możliwości obserwacji :uszy Rozpoznaję wszystkie ptaki za wyjątkiem tego nad kowalikiem, co to za ptaszyna, taka cętkowana :?:
Za gołębiami nie przepadam, ale tego beznogiego żal mi, nie widziałam jeszcze ptaka bez łapek, czasem z jedną. Wygląda jednak dobrze, a więc jakoś sobie radzi ... Dzięki Twemu karmnikowi ma szansę pożyć jeszcze ;:215 Nie zapominaj o wodzie :)

Co do wycinki drzew, to zależy gdzie wycinano. Na podległe miastu musi być zgoda, choć chyba na prywatnym terenie, własnej działce - też, zwłaszcza gdy duże. Lecz gdy chodzi o te prywatne, to chyba wolnoamerykanka. Mam przed oknami kwartał willowy i w ostatnich kilku latach właściciele wycięli mnóstwo, m. in. pod budowę kolejnej willi, i myślę, że była to samowolka. Tak mi kiedyś od rana i pod wieczór ptaszki śpiewały, a teraz jest duuużo ciszej i smutniej :( i daje się odczuć zmianę mikroklimatu.
Jeśli te drzewa u Ciebie były zdrowe, to może wycinka związana jest z jakimiś planami budowlanymi ? notabene, jeśli już wycięli, to żaden link nie pomoże :wink:
Pozdrawiam serdecznie, Iza
Najmilsza kołysanka - kocia mruczanka
Awatar użytkownika
Ginka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ten z plamkami to drozd, śliczny jegomość :D
Awatar użytkownika
elissa
200p
200p
Od: 10 mar 2011, o 09:19

Post »

Zdjęcia piękne,że o modelach nie wspomnę :tan

Czy jedna z tych sikor to sikora modra??? I jak nazywa się ten ptak z ziarnem słonecznika w dzióbku???

Drozd jak fajnie napuszony, w pierzastym futerku.

U mnie bardzo mało ptaków mimo, że niedaleko spory aerał z krzakami, zaroślami, niedaleko las.....ale...... są koty ;:145 Juz naliczyłam 4 wielkie kocurzyska a do tego dochodzą 4 młode od mojej sąsiadki ;:219

Do mnie nieśmiało zaglądają jedynie dwie bogatki i to nie na słoninkę, a na słonecznik. Zawsze mi się wydawało, że one lubią sobie po staropolsku zjeść, a okazuje się, że to jakieś nowomodne jaroszki :;230
Pozdrawiam, Ela
Awatar użytkownika
Malagenia
100p
100p

Post »

Kasiu :wit dzięki. Nie widuję nigdzie drozdów, nie domyśliłabym się, że to on.

Elu :wit
Ptak, o którego pytasz to kowalik, z taką charakterystyczną czarną kreseczką od dzióbka, przez oczko do karku.
Modraszka jest o dwie fotki nad drozdem - z niebieską czapeczką i też z ziarenkiem w dzióbku.
Zajrzyj do tego karmnika, tam jest wiele różnych sikorek, kowaliki, dzięcioły, grubodzioby, zwariowane wiewiórki i inne:
http://ptaki24.pl/kamery-online/karmnik ... adach.html
Bezpośrednio pod obrazem z kamerki jest galeria odwiedzających ptaków i zwierząt, gdy w nie kliknąć, to pokazuje się szczegółowy opis danego gatunku.
Sikorki tam zajadają się właśnie głównie słonecznikiem, choć w wydrążonej skorupie kokosa mają słoninkę.
Gdy się rozejrzysz, to na tej stronie kamerek jest kilka, do kilku różnych karmników, m. in. dla drapieżnych, gdzie codziennymi gośćmi są myszołowy :) ( mają tam wykładane mięso )
Pod każdym karmnikiem jest czat, gdzie obserwujący umieszczają screeny z najciekawszymi scenkami.
Awatar użytkownika
mewa
1000p
1000p

Post »

Ginka pisze:Ten z plamkami to drozd, śliczny jegomość :D
A ja byłam pewna że to kwiczoł ;:224 :oops:

Elu tutaj masz modraszkę

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A co do kowalika to jest to jedyny ptaszek, który chodzi po pniach drzew głową do dołu :)

Obrazek

Obrazek

tutaj chyba bierze na zapas ;:306

Obrazek

jakość taka jak pogoda
Pozdrawiam. Ewa
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Ewka! Super zdjęcia! Nie narzekaj, też masz różnorodność gatunków!
Kowalik właśnie bierze na zapas kilka ziarnek i tak jak sikory, oddala się i je na uboczu.
Zaobserwowałam to na filmiku.
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
Malagenia
100p
100p

Post »

Ewka, kolejne piękne fotki :uszy
Czy jesteś pewna, że kowalik jako jedyny chodzi głową do dołu ? Tam w tym karmniku nad Soliną bywa czasem pełzacz leśny i wydaje mi się, że on też zasuwa po pniach łepkiem do dołu :wink:
Mistrzyniami w napakowaniu sobie dzioba są sójki, w karmniku nad Soliną obserwatorzy doliczają się kilkunastu na raz :!: orzechów laskowych, którymi sójki wypełniają sobie wole i odlatują :lol:

Zawzięłam się i spróbowałam dokładniej zidentyfikować drozda - to chyba rdzawoskrzydły :?:

Właśnie w tej chwili nad Soliną ucztuje myszołów :!: :!: :!:
http://ptaki24.pl/kamery-online/karmnik ... olina.html

Miłka, Jolka , kiedy następne filmiki ?
Awatar użytkownika
mewa
1000p
1000p

Post »

Iza takie info mam w atlasie - ale atlas z dolnej półki ;:306 ;:306 ;:306 jaka cena taka informacja :;230
Pozdrawiam. Ewa
Awatar użytkownika
Ginka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kwiczoł w końcu z drozdowatych :D, czyli racja leży po obu stronach :lol: Drozd kwiczoł :wink: (charakterystyczne szare plamki na grzbiecie i głowie).
A ja nie jestem pewna co do moich ptaszków, muszę w końcu przypilnować z lornetką gdy przylecą, a płochliwe to okropnie, jarzębiny rosną przy drodze i wystarczy żeby auto przejechało obok i już uciekają w popłochu, nawet podejść bliżej się nie da aby przyuważyć koloru piórek.
Awatar użytkownika
mewa
1000p
1000p

Post »

Iza pełzacz podpiera się ogonem- wyczytałam w Wikipedii
Cyt Z Wiki
"Poszukując pożywienia, chodzi po pniach drzew lub skałach, często głową w dół (potrafi to jako jeden z nielicznych ptaków, a spośród krajowych i europejskich ? jako jedyny).
Kowalik przemieszcza się inaczej niż dzięcioły i pełzacze, które, gdy chodzą po pniu, podpierają się ogonem jak trzecią kończyną. Poruszając się po korowinie drzewa, kowalik zaczepia na nierównościach pazury swych silnych palców. Wykonuje swobodne ruchy po dość gładkich, wilgotnych pniach buków. Doskonale się wspina (podobnie jak dzięcioły), chodzi nawet po spodniej stronie gałęzi. Podobnie jednak jak dzięcioły, kowalik swym potężnym dłutowatym dziobem wyciąga zdobycz ze szczelin w korze. Czaszka tego ptaka nie jest przystosowana do kucia w drewnie. Może najwyżej kilkoma dobrze wymierzonymi uderzeniami mocno wbić nasienie w szparę w korowinie (zachowania podobne do dzięcioła dużego). Jest to sposób na chowanie zapasów na wypadek gorszej zasobności terenu w pokarm. Takie zachowania obserwuje się przy karmnikach zimą. Regularnie, w bardzo krótkich odstępach czasu, przenosi w dziobie po jednym ziarnie i chowa je w pobliżu. Sam nie potrafi wykuć dziupli. Wykazują dużą ruchliwość i zwinność, zachowując przy tym ostrożność. Nie jest to ptak zbyt towarzyski."
https://pl.wikipedia.org/wiki/Kowalik_zwyczajny

Taki mały a taki sprytny :)
Pozdrawiam. Ewa
Zablokowany

Wróć do „Supersekcja HOT. Wybrane, najciekawsze tematy Forum - START -”