Czas na kilka nowych zdjęć
To jest aktualny wygląd kompozycji. Moja siewka ma już pęd wyższy niż patyk do mierzenia przyrostu

Aczkowliem 'Mont Blanc' przegoniła ją wzrostem. W tym momencie najwyższe pędy już prawie nie przyrastają więc za kilka dni powinny mieć już rozwinięte kwiaty. Jeśli wydaje się wam, że pęd zwartnicy rośnie bardzo szybko to powiem, że on rośnie wolno w porównaniu z pędem kwiatowym sprekelii urodziwej

Pęd tej sprekelii w piątek wieczorem miał około 5 cm wysokości - w tym momencie ma już 19cm (dla porównania pęd kwiatowy mojej siewki
Hippeastrum przyrastał 3-5cm dziennie). Sprekelia zakwita bardzo szybko od momentu wsadzenia w ziemię, szybciej niż zwartnice. Szkoda tylko, że jej kwiat jest też dużo bardziej nietrwały.

A tu zwartnica cybister 'Rose' szykująca się do kwitnienia, jutro powinna rozwinąć pierwszy kwiat

A tu cebula posadzona w tym samym momencie co cebule, które są na pierwszym zdjęciu w wielkiej donicy

Jak widać - nie tak łatwo wybudzić cebulę z uśpienia kiedy ona wcale tego nie chce. Poniżej cebula, która rośnie w tej samej donicy - różnica jest widoczna gołym okiem

Pęd tej cebuli utknął między łuskami. Kiedy inne cebule miały już pęd poza cebulą to naciąłem łuski aby pomóc temu pędowi się wydostać. Jest dużo niższy niż pędy zwartnic, które posadziłem w tym samym dniu - ale na szczęście rośnie więc jest szansa, że zakwitnie.