Jolu, jeszcze zdążysz kupić bilet, jeszcze zostały

Dzięki za to zapewnienie, mam nadzieję, że się spełni ;) A masz jakiś ulubiony utwór, album?
Tak
Madziu, jak najbardziej
Gabriela pisze:A ja sobie posłuchałam i nawet mi się podobało... Wink
Gabi tylko nawet?
To tu mam coś lepszego, uwielbiam tą wersję, jest niesamowita, zresztą zbyt dużo, żeby pisac, posłuchajcie sobie
http://www.youtube.com/watch?v=Flqpj0VMG5c
(a tu jakby ktoś chciał dla porównania wersja albumowa
http://www.youtube.com/watch?v=ihYRaRXrau8 )
To by było na tyle z szerzenia depeszyzmu ;)
Zmieniamy temat na roślinny, a przepraszam po drodze pierniki jeszcze, w końcu nadchodzi już czas na przygotowanie tego ciasta
Piernik dojrzewający
3 szkl mąki
½ kostki margaryny
1 szkl cukru
½ szkl mleka
½ łyżki cukru na karmel
2 jajka
2/3 szkl miodu
1 łyżeczka sody
przyprawa piernikowa
Cukier zrumienić na karmel, wlać miód, stopioną margarynę oraz szklankę cukru. Całość wymieszać i lekko podgrzać. Ostudzić. Dodać mąkę, jajka, przyprawę piernikową, wlać mleko z rozpuszczoną wcześniej w nim sodą. Ciasto dobrze wymieszać i włożyć do garnka lub makutry, przykryć pergaminem, obwiązać gumką lub sznurkiem i wstawić do lodówki na 2 tygodnie. Po upływie 14 dni ciasto włożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy i piec ok godziny w średnio gorącym piekarniku.
Do tego piernika dodaję jeszcze wiśnie ze słoika oraz trochę moreli suszonych, orzechów i migdałów.
Piernik staropolski:
½ litra miodu
2 niepełne szklanki cukru
1 kostka maragryny
1 kg i 1 szkl mąki tortowej
3 jajka
3 płaskie łyżeczki sody
½ szkl mleka
po 2 łyżeczki cynamonu i imbiru
po ½ łyżeczki pieprzu i goździków
1 czubata łyżka kakao
ewentualnie bakalie
Miód, cukier i tłuszcz włożyć do garnka i powoli podgrzewać, stale mieszając, aż wszystkie składniki się połączą. Następnie masę ostudzić i dodać do niej mąkę, jajka, sodę rozpuszczoną w zimnym mleku oraz przyprawy.
Ciasto dobrze wyrobić. Uformować kulę, włożyć ją do kamionkowego, szklanego lub emaliowanego naczynia, przykryć folią lub ściereczką. Naczynie z ciastem odłożyć do leżakowania w chłodne (ale nie do lodówki) miejsce na 3 tygodnie.
Blachę do pieczenia wysmarować i posypać mąką. Ciasto wyłożyć warstwą najwyżej 5 cm, ponieważ podczas pieczenia bardzo rośnie. Piec ok 40-45 minut w temp. 180-200 stopni. Po upieczeniu i ostudzeniu placek owinąć w ściereczkę i odstawić na 7-10 dni aż ciasto zmięknie.
Piernik przekroić na 2-3 warstwy, przełożyć powidłami lub masa orzechową, po czym polać polewą.
Piekłam tylko dojrzewający, wiec za staropolski nie ręczę

Ale mam nadzieję, że będzie miękki ;)
U mnie pogoda coś się popsuła, zimno strasznie, a cebulki jeszcze w domku są na działce:/