Górki,pagórki i dolinki też...
- tu.ja
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 lip 2008, o 09:18
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Górki,pagórki i dolinki też...
Dzięki za podpowiedź. A teraz szybciutko jeszcze zdradź co to za biały dzwonek pokazałeś. I dlaczego on taki samotny. Młody czy słabo przyrasta? Chyba powinieneś powrócić do dobrego zwyczaju podpisywania zdjęć. Większość Twoich roślin jest mało znana i rzadko występują w ogrodach i ogródkach, a tym bardziej na działkach 

Witaj Janku
co to za roślina z tymi ciapatymi listkami na ostatniej fotografii
Sasanka śliczna, kwiaty chyba ma mniejsze od tradycyjnych odmian?

- magry
- Od: 15 wrz 2009, o 19:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Halinko- Dzięki wielkie za uznanie ale w moich oczach to on taki piękny nie jest.Roślin różnych trochę zgromadziłem.Nie kupuję daleko
ale tam gdzie wybierasz się a jeszcze nie dojechałaś czyli do Szewczyków.Warto bo trafić można na ciekawe i tanie sadzonki.
Iga- Nie będzie już szaleństwa zakupowego bo nie da się ciągle dosadzać.Wyrzucać też nie chcę.Jeszcze kilka ale to już naprawdę tych
bardzo upragnionych i parę trawek bo te do tej pory omijałem.Bawił się będę tym co mam.
Vicky- Bardzo chętnie.Przypomnę się wiosną i wszystko ustalimy.
Iza- Dzwonek makaschvilii nie jest samotny.Jeszcze gdzieś tam są w innym miejscu.Były dzielone.Żeby podpisać zdjęcia muszę
udać się do biblioteki działkowej po kajet jak go myszy nie zjadły.Nie wszystko pamiętam.
Zawilec narcyzowy.
Ania-To bodziszek yoshinoi Confetti. natomiast sasanka to alpina apiifolia.Chyba już tej zimy nie przeżyje bo jesienią była
bardzo mikra.Nasion nigdy nie było.
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Górki,pagórki i reszta.
- ewamaj66
- Od: 19 lut 2011, o 16:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dawno nie zaglądałam. Podobno wiosna idzie, więc niedźwiedzie mogą się budzić ze snu zimowego
Brakowało mi widoku Twoich bezchwastowych górek 

- magry

Iga- Myślę ale coś ciężko mi idzie to myślenie bo leniwy jestem.Przejrzę wątek i powiem

Ewa- Ewa a gdzieś Ty była !!! W dzwony bić kazałem jak zobaczyłem.Wiosna mówisz ? Ja nie czuję.Jakoś nie mam jeszcze chęci do
grzebania w ziemi.Dzień jest u mnie dłuższy o 40 min. i tyle.Kłódki masz na furtce !!! Będzie otwarcie ?
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Górki,pagórki i reszta.
- ewamaj66
Otwarcia nie chcę pochopnie obiecywać, niech się trochę ogarnę
Na razie zamierzam zaglądać do ulubionych ogrodów
Może zazdrość mnie wreszcie zmobilizuje do uporządkowania swojego-plany od dwóch lat niezrealizowane
Dobra wiadomość jest taka, że zaczynam myśleć nad zamówieniami 

-
- 1000p
- Od: 13 sie 2009, o 18:06
Tak patrzę i patrzę na tego zawilca narcyzowego ...skąd nazwa narcyzowy ...nic a nic z narcyza ;) ale ładny jest .
Ja jednak zrobię zakupy a nawet już zrobiłam ale że bez szaleństw ...tak jak piszesz miejsca brak ....tylko mi jakoś nie szkoda pozbywać się tego co już mi się nie podoba ...np. warzywniak mi się nie podoba ale musi zostać ...szef powiedział że nie będzie funduszy jak nie będzie warzywniaka
Ja jednak zrobię zakupy a nawet już zrobiłam ale że bez szaleństw ...tak jak piszesz miejsca brak ....tylko mi jakoś nie szkoda pozbywać się tego co już mi się nie podoba ...np. warzywniak mi się nie podoba ale musi zostać ...szef powiedział że nie będzie funduszy jak nie będzie warzywniaka

- magry

Ewa- Z tym ogarnięciem to ja mam też problem.Zimowe wiatry wszystko mi z głowy wywiały.W ubiegłym roku mniej więcej wiedziałem
co chcę.Teraz oferty oglądam ale sam nie wiem co wybrać a może nic nie wybierać.Dobrze,że to jeszcze styczeń.
Ewa- Skąd narcyzowy ? Może autorowi pierwsza taka myśl przyszła.Nie mogę go rozmnożyć.Warzywniaka nie kasuj.TVN Active głosi
każdego dnia,że Polacy jedzą zbyt mało warzyw.Dwa razy w tygodniu,na obiad,mają być warzywa i tylko warzywa,dwa razy ryby,dwa razy
dania mięsne.Siódmy raz nie wymieniają co więc pewnie tylko woda.Pierwiosnki już kupiłaś i co więcej zamierzasz ?
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Górki,pagórki i reszta.
-
- 1000p
Nie no nie zlikwiduję warzywniaka ...choć naprawdę jest za mały aby starczyło warzyw na cały rok ...wszystkiego po trochu a najwięcej truskawek , pomidorów i ogórków ;) . Ja lubię warzywka i często sobie robię a rybkę wręcz uwielbiam tylko czemu taka droga ...co do mięs to tak sobie a w siódmy dzień rosół ;)
Co do zakupów to napiszę u siebie . Szukam ciekawych roślin i staram się aby były takie które będą u mnie rosły bez problemów .
Bardzo ładnie rosną u Ciebie auricule ...moje bardzo szybko wyrastają do góry i sterczą takie kikuty a jak blisko przy ziemi to im gniją liście , chyba trzeba by je podsypać kamykami tak jak u Ciebie ale czy znowu nie wybujają i co wtedy ???
Co do zakupów to napiszę u siebie . Szukam ciekawych roślin i staram się aby były takie które będą u mnie rosły bez problemów .
Bardzo ładnie rosną u Ciebie auricule ...moje bardzo szybko wyrastają do góry i sterczą takie kikuty a jak blisko przy ziemi to im gniją liście , chyba trzeba by je podsypać kamykami tak jak u Ciebie ale czy znowu nie wybujają i co wtedy ???
- hala67
- Od: 1 paź 2011, o 22:12
Janku ano zimowe wiatry hulają. Jednym wywieją, drugim nawieją do głowy szalone pomysły. I później problem gdzie to posadzić
Twoje łyszczaki ładnie obłożone kamieniami. Moje z własnego siewu traktuję troszkę po macoszemu. Muszę bardziej o nie zadbać.
Czy wszystkie pierwiosnki masz posadzone w ziemi kompostowej z liści buku?

Twoje łyszczaki ładnie obłożone kamieniami. Moje z własnego siewu traktuję troszkę po macoszemu. Muszę bardziej o nie zadbać.
Czy wszystkie pierwiosnki masz posadzone w ziemi kompostowej z liści buku?
Pozdrawiam Hala
- magry
Ewa- W warzywniku koniecznie seler.Te pierwiosnki tak mają. Podobnie zachowuje się venusta.Wcześniej wykopywałem,dzieliłem i sadziłem
głębiej ale wtedy nie wszystkie kwitły.Teraz podsypuję ziemią i obkładam kamykami tak aby liście na nich leżały.Lubię jak kilka rozetek rośnie
w tzw.kupie.Chyba zdecyduję się na kilka irysów syberyjskich pełnych.
Podkolan biały.

Halinko- Wszystkie rośliny na skalniaku sadzę do takiej ziemi jaką mam czyli do piasku.Nie daję również żadnego nawozu za wyjątkiem
goryczek.Tym rzucam troszkę granulowanego obornika.Nie chcę aby rośliny rosły w górę i nie chcę też aby nadmiernie rozrastały się.Robię
kompost z liści buka,grabu,oczaru i derenia czyli z tego co mam na działce.Kompost daję w pierwszej kolejności ciemiernikom,przylaszczkom i
dopiero pozostałym ale one na skalniaku nie rosną.
Mertensja wirginijska.

głębiej ale wtedy nie wszystkie kwitły.Teraz podsypuję ziemią i obkładam kamykami tak aby liście na nich leżały.Lubię jak kilka rozetek rośnie
w tzw.kupie.Chyba zdecyduję się na kilka irysów syberyjskich pełnych.
Podkolan biały.
Halinko- Wszystkie rośliny na skalniaku sadzę do takiej ziemi jaką mam czyli do piasku.Nie daję również żadnego nawozu za wyjątkiem
goryczek.Tym rzucam troszkę granulowanego obornika.Nie chcę aby rośliny rosły w górę i nie chcę też aby nadmiernie rozrastały się.Robię
kompost z liści buka,grabu,oczaru i derenia czyli z tego co mam na działce.Kompost daję w pierwszej kolejności ciemiernikom,przylaszczkom i
dopiero pozostałym ale one na skalniaku nie rosną.
Mertensja wirginijska.
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Górki,pagórki i reszta.
-
- 1000p
Janku seler był ...tylko nie miał kto go wykopać
Czyli auricula tak ma ...może gliniane doniczki ....naoglądałam się tego w internecie ...i myślę ;)
Irysy syberyjskie piękne ...ale nie mój klimat
Podkolana mam ....ale kto go znajdzie w 1milionie moich zdjęć

Czyli auricula tak ma ...może gliniane doniczki ....naoglądałam się tego w internecie ...i myślę ;)
Irysy syberyjskie piękne ...ale nie mój klimat

Podkolana mam ....ale kto go znajdzie w 1milionie moich zdjęć

- ewamaj66
Już jakiś czas temu ograniczyłam swoje zapędy chomicze do kilku grup roślin, ale to ciągle za dużo
Każda sztuka w jednym egzemplarzu, zero myślenia o planach, nasadzeniach i efektach-wtykam pojedynczo, a potem marudzę, że ogród to zbiorowisko odmian, a nie zorganizowany pejzaż przekształcony przez człowieka
Teraz mam fazę na przylaszczki i epimedia, ale sezon dopiero się zaczyna, na pewno dokupię choć dwie-trzy sztuki róż czy powojników. Mało rutewek widzę w ofertach

Teraz mam fazę na przylaszczki i epimedia, ale sezon dopiero się zaczyna, na pewno dokupię choć dwie-trzy sztuki róż czy powojników. Mało rutewek widzę w ofertach

- magry

Ewa- O selery powinien zadbać mąż bo to warzywo dla niego.Pierwiosnki w doniczkach glinianych to też pomysł tylko gdzie kupić takie
doniczki ? Irysy syberyjskie już wybrałem.U mnie pasują bo ja mam wszystkie klimaty.
Ewa- Ja tak wtykam już dużo lat i wtykał będę dalej.Nawet nie wysilam się na przemyślane kompozycje i z tego co mam jestem bardzo
zadowolony

takie same.
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Górki,pagórki i reszta.