Wszystko o pomidorach cz. 11

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Wszystko o pomidorach cz. 11

Post »

Gieniu,może posadzisz jakieś kwiaty wabiące motyle ,to dadzą pomidorom spokój.Fryczak gołąbek,przynajmniej europejski zajada się : przytulią, marzanną, ostem, floksami, petunią, astrami, cynią, chabrami a i budleją ,czy żagwinem nie pogardzi. Ciekawy wątek http://forum.przyroda.org/topics9/rosli ... t13658.htm
Awatar użytkownika
Ginka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 wrz 2014, o 16:07
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Może kiedyś jakieś jednorazowe przypadki się zdarzyły ale o dziwo nie rok w rok (różne odmiany, raz zielona raz kolorowa), a że marzanny na ugorach za drogą u mnie dostatek może tam się "dzieci" stołują :lol: .
"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
Awatar użytkownika
legina
1000p
1000p
Od: 21 maja 2013, o 11:19

Post »

U mnie od 2 lat występują gąsienice na pomidorach.Jednak nie mogę określić czy jest to fruczak.
Gąsienice są zielone,brązowe,szare i ciemne(czarne?).Początkowo pojedyncze,następnie rozmnażają się w dużych ilościach maluteńkich gąsieniczek.Tępię je czym tylko się da.Na otrząsanie nie reagują,a w gąszczu liści są niewidoczne.Moment żerowania zaznaczają odchodami.Zjadają liście,małe zawiązki pomidorów,a później biorą się za duże,ale zielone pomidorki.Na zapalonych,czy dojrzewających owocach gąsienic nie zauważyłem.Dodam tylko,że pomidorki również mieszczą się w pojęciu natura,a więc niszcząc je wybieram mniejsze zło.Nie ruszam oblatujące żyjątka,z długim jakby ryjkiem-lejkiem,które wysysają nektar z kwiatków kielichowych. ;:304 ;:304
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Kalo,, gdyby te fruczaki tylko piły sobie nektar z kwiatów zupełnie by mi to nie przeszkadzało. Synowa obserwowała jednego z nich, nawet mu telefonem zdjęcie zrobiła - tak jej się spodobał. I po napojeniu się nektarem z kwiatów przed płotem koło domu obrał kurs prosciutko na moje pomidory w ogródku ;:oj ;:oj . Jajca znosić!! Tak, tak, małe pomidorki też żrą, gdy sięgnęłam w głąb pomidora by koktajlówki pozrywać, nie zauważyłam jej, wymacałam ją!!! Fuuuuj!! Dobrze , że się nie ukłułam tym kolcem! Osiągają wielkosć mojego serdecznego palca. Popatrzcie na fotkę, którą zamiesciłam, na pierwszy rzut oka wygląda jak zwinięty lisć. Małe zielone gąsieniczki też miałam, wgryzały się w owoce przy ogonku.
Pozdrawiam! Gienia.
Awatar użytkownika
legina
1000p
1000p
Od: 21 maja 2013, o 11:19

Post »

U mnie występowały gąsienice pod folią i na balkonie.W gruncie nie zauważyłem.Sporo zielonych małych i większych owoców musiałem wyrzucić.Pod folią żerowały już w czerwcu.Na balkonie trochę później do września.Dodam że wcześniej pod folią latały wielokolorowe motyle. ;:136 ;:136
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No to Gieniu ,nie ma wyjścia.Musisz obstalować fruczakierę. :wink:
PatiLu
100p
100p
Od: 2 mar 2015, o 13:42

Post »

U mnie pojawiaja się gąsiennice, ale w ilościach raczej do opanowania i wyzbierania ręcznego, choć nie zauważone potrafią przez jeden dzień objeść pomidora z owocami zostawiając łodygi. Ale nie są to tak wypasione okazy jak te ze zdjęć gieni1230- te robią wrażenie.
A co jest takiego w tych kolcach, że lepiej się nie zakluć?
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie mam pojęcia co tych kolcach jest, że ostrzegali nas przed ukłuciem się. :roll:
Pozdrawiam! Gienia.
Awatar użytkownika
whitedame
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2012, o 16:22

Post »

U mnie ich pełno latem na budlejach, innymi roślinami gardzą. Może Gieniu wsadź krzak na próbę. Jeśli jest ich tak dużo jak mówisz to i tak wszystkich nie zniszczysz.
;:233 Beata
Umysł jest jak spa­dochron. Nie działa, jeśli nie jest ot­warty Frank Zappa
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Biała damo, przepraszam ale nie posłucham Twojej rady. Mam im jeszcze ułatwiać życie i ulubione roslinki dosadzać ;:oj ;:oj Toż to obok tej budlei nie dało by się nawet przejsć. Synowa to by z domu pewnie na krok nie wyszła, po nocach by się jej gąsienice sniły. Już raz porządnie nas swoim wrzaskiem wystraszyła- wystarczy!
Kalo, poważnie - naprawdę się zastanawiam nad moskitierą, pomidory są wiatropylne, owadów nie potrzebują. Zwykła siatka przeciw ptakom sprawy nie załatwi.
Pozdrawiam! Gienia.
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Może być sieć rybacka z małymi oczkami :wink:
Awatar użytkownika
whitedame
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2012, o 16:22

Post »

Gieniu ja nagietki sieję wśród krzyżowych ( kapustnych) nie po to by mszycom życie ułatwić, tylko żeby je zwabić a potem hurtem eksterminować.
A jeśli chodzi o szkodniki pomidorów to widziałam kiedyś szpaki jak wcinały mi BTD, ale rosnące obok San Marzano im nie smakowało. Nie dałam rady ich wszystkich przegonić, no bo jak wyłapać ptaki?.
Siatki przeciwko ptakom rozkładam na czereśniach ale na pomidorach?
;:233 Beata
Umysł jest jak spa­dochron. Nie działa, jeśli nie jest ot­warty Frank Zappa
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Cos wymyslic trzeba bo oprocz tych gasienic na pomidorach siadaja tez cykady- to takie tutejsze swierszcze, podobne do naszych konikow polnych- nie wiem jak toto sie nazywa. Nakluwaja owoce. Widzialam ich tez na malinach- ale dopiero wtedy je zauwaze jak skacza albo gdy robie cos przy krzakach pomidorow a tu nagle zaczyna mi koncertowac przy uchu !!!! Jest ich mrowie na drzewach.
Oj!! Szpakow to tutaj jest mnostwo, no poki co czeresnie male sa, po ogrodku spaceruja inne ptaki, czarno-szare ale mniejsze i smuklejsze od szpakow, nigdy nie przyuwazylam czego one szukaja.
(sorry, na tym lap topie nie mam polskich znakow)
Pozdrawiam! Gienia.
statoka
50p
50p
Od: 20 sty 2012, o 08:26

Post »

Mam pytanie? Ukorzeniony pęd \z wyłamanego wilka\ F 1 jest pokoleniem F 1,czy F 2. :?:

Pozdrawiam. Stanisław.
Awatar użytkownika
camellia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2010, o 16:00

Post »

F1 :D
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”