Canna - Paciorecznik cz.7
- amarylis384
- 500p
- Od: 5 sty 2014, o 18:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Canna - Paciorecznik cz.7
Witam
Chciałam wzbogacić swoją kolekcję kann. Czy kupowaliście kłącza kann może w Bene..... Proszę o opinie.

-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 13 kwie 2014, o 20:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Iwonka, Pink sunburst chyba dołączy do mojej listy zakupowej. W zeszłym sezonie miałam kanny z Biedronki i niestety były chore, chyba zawirusowane. Gdzie kupowałas swoją Pink? Nie dość ze piękna to zdrowiutka.
- -Iwona-
- -Moderator Forum-.
- Od: 4 lut 2011, o 13:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Amarylis witaj, napisałaś wzbogacić, to może pochwalisz się jakie już masz w kolekcji. Zapraszam z fotkami.
Agatko czy będzie zdrowa, to się dopiero zobaczy jak przezimuje. (pw.) Mam nadzieję, że w tym roku uchronię je od mszyc.
Moje zeszłoroczne siewki.

Agatko czy będzie zdrowa, to się dopiero zobaczy jak przezimuje. (pw.) Mam nadzieję, że w tym roku uchronię je od mszyc.
Moje zeszłoroczne siewki.

'Pink Sunburst'
- to cudo jednak istnieje. Tyle było nieudanych prób zakupu, że już uważałam ją za kannowego Graala.
Iwonko, Twoje siewki the best

Iwonko, Twoje siewki the best

Pozdrawiam. Jola.
-
- 200p
- Od: 13 lut 2013, o 15:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Wspomniałaś o siewkach - chyba już w lutym zaczniemy wysiewać nasionka cann żeby wcześnie zakwitły. Mam nadzieję, że będzie sporo słońca.
- -Iwona-
- -Moderator Forum-.
Tak, luty to moim zdaniem najlepszy miesiąc na wysiewanie. Choć niektórzy nie wytrzymują i zaczynają wcześniej.
Ja wysiewam po kilka od stycznia do kwietnia. Teraz po raz pierwszy spróbowałam wysiać bez watki, jak to zawsze było pokazywane.
Na początku stycznia namoczyłam przez dobę(oczywiście starte) i powkładałam do doniczek z kwiatkami domowymi.
Jaka była radocha kiedy wczoraj podlewałam i zobaczyłam, że udało się tym sposobem i wychodzą.
Oczywiście jak troszkę podrosną to zostaną przesadzone.

Ja wysiewam po kilka od stycznia do kwietnia. Teraz po raz pierwszy spróbowałam wysiać bez watki, jak to zawsze było pokazywane.
Na początku stycznia namoczyłam przez dobę(oczywiście starte) i powkładałam do doniczek z kwiatkami domowymi.
Jaka była radocha kiedy wczoraj podlewałam i zobaczyłam, że udało się tym sposobem i wychodzą.
Oczywiście jak troszkę podrosną to zostaną przesadzone.

- takasobie
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 mar 2009, o 22:32
Wtykanie do doniczek z domowymi to dobry pomysł. Ilekroć cokolwiek tak wetknę - są efekty. Jak tylko posadzę osobno - odchodzi na wieczne łąki! Tak z powodzeniem sieję cytrusy, a kanny siałam kilka razy, ale bez efektów. Te, co mam muszą wystarczyć. Ale zawsze trzymam kciuki za Wasze wysiewy i z ciekawością podglądam, co u nich słychać.
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Czy jest jakiś sposób na ścieranie nasion? Bo ja ścierałam na zwykłej tarce i raczej moje palce były bardziej starte. Na papierze ściernym nie dało rady.
Basia
Basia
- -Iwona-
- -Moderator Forum-.
Basiu, dla mnie najlepszy jest papier ścierny. Kilka nasionek ścieram trzymając palcami, jak jest więcej to trzymam kombinerkami.
Papier ścierny jest różnej grubości, z pewnością coś wybierzesz.
Na tarce nie odważyłabym się. Można też włożyć w imadło i zetrzeć pilnikiem, ja tak robiłam ze swoimi pierwszymi, nie żartuję.
Tylko to dużo więcej pracy, najlepszy jest papier ścierny i jakieś szczypce albo kombinerki do trzymania. Powodzenia.
Papier ścierny jest różnej grubości, z pewnością coś wybierzesz.
Na tarce nie odważyłabym się. Można też włożyć w imadło i zetrzeć pilnikiem, ja tak robiłam ze swoimi pierwszymi, nie żartuję.
Tylko to dużo więcej pracy, najlepszy jest papier ścierny i jakieś szczypce albo kombinerki do trzymania. Powodzenia.
Szczypce, albo kombinerki do trzymania - to jest pomysł. Że też na to nie wpadłam. Dziękuję.
Basia
Basia
- -Iwona-
- -Moderator Forum-.
Piotr witaj, niezły pomysł, może warto spróbować. 
Kolejna tegoroczna siewka.

Kolejna tegoroczna siewka.

Ja także ścieram na papierze o grubej gramaturze , ale nie wszystkie nasiona są dojrzałe, sporo odmian nie kiełkuje. W tym roku eksperymentuję.Kupiłem mini szklarenkę na allegro i tam trzymam wschodzące canny / jak na zdjęciu./ Wieczorem trochę doświetlam.

W tym roku ze względu na dużą ilość odmian, wszystkie canny podzieliłem w listopadzie i grudniu i przesypałem w donicach ziemią. Teraz poszczególne odmiany przesadzam do małych doniczek, a w lutym na okno do ciepła. Zobaczymy jak się uda eksperyment.
Canna Stars And Stripes

W tym roku ze względu na dużą ilość odmian, wszystkie canny podzieliłem w listopadzie i grudniu i przesypałem w donicach ziemią. Teraz poszczególne odmiany przesadzam do małych doniczek, a w lutym na okno do ciepła. Zobaczymy jak się uda eksperyment.
Canna Stars And Stripes

pozdrawiam Tomek
-
- Od: 17 lut 2013, o 13:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Oj dobrze że mnie podkusiło tu wpaść, znam sposób na nasiona kanny.
Włożyć na chwilę do zamrażarki (nie wiem czy lodówka da radę), a potem wrzucić do ciepłej (nie gorącej) wody. Powinny zrobić "pyk" i tak oto mamy pyknięte nasiona. PYK.

- Biotit
- Od: 20 cze 2014, o 00:09
Każdy sposób jest dobry, o ile jest skuteczny. Jakie masz doświadczenie w temacie PYK. Nie ma problemów z kiełkowaniem?