Cytrusy,fiołki i inne rośliny Arkadiusa cz.2

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Cytrusy,fiołki i inne rośliny Arkadiusa cz.2

Post »

Arku...znowu sobie co nieco u Ciebie pooglądałam ;)

Choinki świetne, bo naturalne.

Cieszę sie z pokazanych przez Ciebie storczyków. Bardzo ładnie się odradzają.

I te grudniki, wiadomo, że je lubię ;:108
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
skarpetka
100p
100p
Od: 25 kwie 2014, o 14:19
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

:wit
Zajrzałam tu przypadkiem i oniemiałam ;:oj. Masz śliczne kwiaty, o których cudownie opowiadasz... No i robisz fantastyczne zdjęcia ;:63.
?Uważamy kaktusa za roślinę, która walczy o przetrwanie we wrogim otoczeniu.?
Awatar użytkownika
Kasiula17
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 lis 2013, o 22:22

Post »

A jak tam kwiatki rosną, kocham Twoje relacje więc pokazuj piękne zdjęcia. ;:138
Awatar użytkownika
Arkadius121
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2011, o 13:34

Post »

Moniko-wiśnio97 - Iwonko - Pati - Aniu - Kasiu-kasiulo17 - Justynko-duju - Natalko - -Ewo-Ewo_tuli - Żanett-ko - Olu - Moniko-chałaputkowo - Ewo-Ewo321 - Karolinko - Kasiu-kasiuta74 - Krysiu-christine - Justynko-justus27 - Skarpetko - Kasiu-kasiulo17

Moniko-wisnio97 - No szkoda,że na razie nie stać Cię na kupno araucarii,którą się u mnie zaraziłaś.
Wierzę jednak,że prędzej czy później stać Cię na nią będzie.Co do keiki to być może,że jest z tym jak piszesz ale samo jego pojawienie się w warunkach domowych,bynajmniej moich bardzo cieszy.

Iwonko - No i tak wyszło,że w tym roku z araucarią mam dwie choinki ;:138,fajnie,że Ci się podoba.

Pati - Bardzo dziękuję ;:180

Aniu - Noliny to tak lubię,że już mam ich dwie ;:108

Kasiu-kasiulo17 - ;:196za miłe słowa a co do keiki,zapewniam Cię,że i Ty się doczekasz.

Justynko-duju - Bardzo miłe to co piszesz ;:180 a Twoje cyprysiki przed domem na pewno prezentują się jeszcze ładniej.

Natalko - Dziękuję,oby tylko dotrwał do końca i wypuścił korzonki :)

Ewo-Ewo_tuli - Cieszę się i ;:180

Żanett-ko - ;:196 za miłe słówka.

Olu - Miło,że moja araucaria podoba Ci się w roli choinki.

Moniko-chałaputkowo - Bardzo a bardzo dziękuję za miłe słowa.

Ewo-Ewo321 - Dla Ciebie również duża ;:196 za miłe słowa a antyki,fakt to moja druga pasja.

Karolinko - I to właśnie zamierzam zrobić na wiosnę,tzn.posadzić białego grudnika z czerwonym i wyjdą narodowe barwy pod warunkiem,że oba przetrwają bo te roślinki też mają fochy :?:

Kasiu-kasiuto74 - Wszelki duch.....Dzięki za bardzo miłe słówka ;:196

Krysiu-christine - ;:180

Justynko-justus - I Tobie należy się duża ;:196 za milutkie słowa.

Skarpetko - No i bardzo dobrze,że zajrzałaś do mnie przypadkiem,mam nadzieję,że nie ostatni :?: Dzięki za uznanie ;:180

Kasiu-kasiulo17 - Cieszę się i dzięki za tak wysoką ocenę ;:196

Serce się raduje z tak licznych Waszych odwiedzin i za to należy się Wam duża ;:196 Dziękuję bardzo za przesympatyczne w treści posty ;:180 a przy okazji serdecznie witam mojego nowego Gościa-Skarpeta z nadzieją,że przy okazji znów zawita do mojego wątku. Pozdrawiam serdecznie Was,Forumowiczów i Gości i zapraszam do kolejnych odwiedzin :wit

Kasiula17 pisze:A jak tam kwiatki rosną, kocham Twoje relacje więc pokazuj piękne zdjęcia. ;:138
No i Kasia-kasiula17 nie tyle wywołała mnie do tablicy ile wyciągnęła mnie z łóżka w którym spędziłem prawie trzy tygodnie do którego wpakowało mnie paskudne choróbsko-oj wzięło ci mnie wzięło i to jak?
Dzięki Kasi zmobilizowałem resztę swoich sił jakie mi zostały po choróbsku,wziąłem się w garść,wyciągnąłem aparat,napstrykałem nieco zdjęć i siadłem do kompa by spłodzić swój kolejny post i poinformować,że "kwiatki rosną" i w miarę dobrze się mają a jaka jest ich kondycja ocenicie sami?

Na początek jeszcze coś z bożonarodzeniowych symboli a mianowicie poinsecja co prawda już nie w pełnej krasie bo ogołocona z liści ale jeszcze swoim kolorem zdobiąca mieszkanie.Kupiona bardzo ładnie się prezentowała ale choróbsko nie pozwalało mi jej uwiecznić na zdjęciach po przyniesieniu do domu a szkoda.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Na kolejnym zdjęciu mój roślinny mix z "zimnego" rzadko ogrzewanego pokoju w którym te właśnie najlepiej wegetują-bynajmniej u mnie.

Obrazek

Moja druga już w kolekcji Nolina albo noga słonia jak kto woli-bardzo lubię te roślinki i jak na razie są stosunkowo łatwe w hodowli.

Obrazek

Na drugim planie peperomia,której bardzo służy rzadko ogrzewany pokój i zdrowo rośnie i ma już młode przyrosty.

Obrazek

Anturium mini.Wydawało by się,że doskonale czuje się w ciepłych pomieszczeniach a jednak nie koniecznie bo kwitnie non stop.

Obrazek

Fitonia rośnie już u mnie kilka lat i ma się dobrze-lubi częste podlewanie,lekko przesuszona szybko więdnie.

Obrazek

Skrzydłokwiat mini o tej porze i w tych warunkach kwitnie rzadko ale cały czas jest w dobrej kondycji-nie lubi przeciągów.

Obrazek

Storczyki aktualnie kwitnące.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Storczyk Golden Beauty IV-ty-moje oczko w głowie tyle co zakończył kwitnienie.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Odmłodzona niedawno bo przed miesiącem moja ulubiona również trzykrotka-Tradescantia.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Lucky Bamboo-bambus szczęścia rośnie wprost fantastycznie ale w ciepłym i widnym pomieszczeniu i miniaturowy w wodzie i z jego szczepek w ziemi.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Kaktusy zimujące we wspomnianym wyżej "zimnym" pokoju ostały się z "potopu" tylko dwa małe.Dwa duże udało mi się po usilnych poszukiwaniach po upływie czasu dokupić.Stanowią element dekoracyjny bo to nie moja bajka,chociaż mogła by być ale co by z nich zostało po wakacjach?

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Diffenbachia dwie szczepki,które dostałem w prezencie od opiekunki moich roślin sporo podrosły-w ogrzewanym pokoju.

Obrazek

Obrazek

Nie to jeszcze nie wiosna a jedynie trzy przecenione bukiety tulipanów,które dostałem w czasie choroby dla poprawy samopoczucia,zdjęcia których dedykuję i Wam również.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Życzę miłych wrażeń i pozdrawiam raz jeszcze.
x-F-7
---
Od: 6 lip 2011, o 06:54

Post »

Arku dużo zdrówka Tobie życzę:).

Kompozycje kwiatowe jak zawsze wspaniałe.
Dawno fittoni u nikogo nie widziałam :wit
Storczyki wspaniale kwitną, a bukiet przypomina wiosnę :wit
Niech dalej roślinki tak wspaniale rosną :wit
wisnia897
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2010, o 11:08
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Tak dużo napstrykałeś zdjęć, że nie wiem na co patrzeć ;:oj
Roślinki soczyście zielone, storczyk żółty ma świetny kolor kwiatów...
Zdrowiej szybciutko! :)
Monika
U Wiśni (roślinkowy mix)
Zbieranina Wiśni (kaktusy)
Awatar użytkownika
Kasiula17
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 lis 2013, o 22:22

Post »

Jak ja się cieszę że choróbsko można przegonić i zebrać komuś siły po przez wpis. ;:138
Ale masz cudeńka i jakie piękne ujęcia.
Wiele sił nie trzeba by nacisnąć na aparat ale wiele chęci by się zacząć ruszać. ;:196 Lenistwo Nas wszystkich ogarnia ale już czas na zdrowienie bo wiosenne słoneczko się zbliża.
Piękna relacja, dziękuje. ;:167
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06

Post »

Witaj Arku :wit :wit
Co ja czytam - jesteś chory ;:oj więc dużo zdrówka Ci życzę i na pocieszenie powiem że mnie też choróbsko rozłożyło i leżę w łóżeczku :) Dziękuję pięknie że się zebrałaś i tak piękne zdjęcia i cudowne kwiaty pokazałeś ;:138 ;:138 ;:138
Pocieszyłam swoje oczka :D
Twoje domowe kwiatuszki takie zdrowe , zieleniutkie , dopieszczone ;:333 ja też mam dużo domowych ale moje tak pięknie nie wyglądają a może za dużo ich mam i dlatego ??
Piękne bukiety dostałeś i te zakupione też śliczne ;:215 ;:215
Pochwalę jeszcze fitonie i cytrynka - super kolorki mają ;:63 ach i o Nolinie bym zapomniała , zresztą wszystkie masz piękne kwiaty ;:108 ;:108
Serdecznie pozdrawiam i dużo zdrówka życzę ;:168
Awatar użytkownika
duju
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2008, o 12:31

Post »

Twoje zdjęcia są piękne. Takie wyraźne i jasne. Jestem za storczykami - cudowne ;:138
Pozdrawiam - Justyna
nieulozona-tak
500p
500p
Od: 3 gru 2014, o 11:29

Post »

Arku jak miło, że wstawiłeś tak duzo zdjęć swoich roślinek :)
Jak długo masz tą nolinę? bardzo ładna. Jak często ją podlewasz? Czy ona była przesadzana, czy może sobie rosnąć w ziemi z którą się ją zakupiło?
Pepreomie i fittonie masz ładnie rozrośniętą. Mam również te kwiatki, i moja peperomia była również gęsta, ale ją przelałam i zaczęła mi gnić. Od roku mam jej kilka na nowo ukorzenionych łodyżek i zauważyłam, że lubi mieć sucho i chłodno. Ładnie przyrasta. Co do fittoni, to rzeczywiście, lubią mokro. Moja jest mała i nie chce za bardzo rosnąć. Trzymasz ją w cieniu, czy na słoneczku?
Kaktusy fajne, mamy takiego samego, tego żółtego - szczepionego :) Mój jest trochę krzywy :)
I oczywiście muszę pochwalić storczyki. Żółciutkie są świetne :)
Kasia :)
zapraszam
Te co powodują uśmiech
Awatar użytkownika
Arkadius121
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Kasiu-nieułożona-tak :wit

Pozwól,że zanim odpowiem Ci kolejno na zadane mi przez Ciebie pytania podziękuję najpierw Wszystkim,którzy życzyli mi powrotu do zdrowia i dużo zdrówka-dziękuję bardzo ;:180 ;:196 i Wam również życzę dużo,dużo zdrowia ;:108

Kasiu,już odpowiadam:zaprezentowaną nolinę mam od września i rośnie w tym samym podłożu,które zmienię dopiero za dwa lata przy przesadzaniu do nieco większej doniczki.Podlewam bardzo rzadko i odstaną wodą-jak dla wszystkich zresztą roślin-wlewam na spodek nawet dwukrotnie bo lubi rzadkie ale obfite podlewanie-podlewać dopiero gdy podłoże jest bardzo suche.Lubi stanowisko jasne ale nie bezpośrednio na słońcu.U mnie stoi na półce w pobliżu okna w "zimnym" pokoju chociaż lubi ciepłe powietrze ale zauważyłem,że większość roślin lubi raczej niższe temperatury i wilgotne powietrze.Nawozić zacznę latem nawozem uniwersalnym.

Peperomię również nie podlewać z góry bo gniją jej korzenie lecz wodę lać na spodek i raczej rzadko,dobrze rośnie w moim "zimnym" pokoju.

Fitonię trzymam na parapecie od strony wschodniej też w "zimnym" pokoju-uwaga nie lubi nie przeciągów,latem przenoszę ją na półkę gdzie oświetlenie jest rozproszone.

Dziękuję za bardzo miły post i życzę w hodowli roślinek samych sukcesów ;:180
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2013, o 22:34
Kontakt:

Post »

Arku nie radzę nawozić noliny nawozem uniwersalnym ;:185 on się dla niej nie nadaje, trzeba jej dawać nawóz dla kaktusów. Swojej daję taki nawóz nawet jesienią i zimą, mniej więcej co drugie podlewanie i jeśli jest dosyć słońca to widzę przyrost liści ;:108
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
Awatar użytkownika
Arkadius121
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Natalko-Blueberry :wit
Zgadzam się z Tobą po części bo nawóz uniwersalny można stosować jak najbardziej pod warunkiem,że rozcieńczymy go do ? dawki-duże rozcieńczenie- i podlewać nim będziemy co 2 tygodnie informacja o czym widnieje zazwyczaj na etykiecie opakowania/butelki.Nie pisałem o nawozie do kaktusów bo albo na rynku jest albo go nie ma-bynajmniej u mnie w przeciwieństwie do powszechnie stosowanego uniwersalnego.
Skoro nie radzisz podlewać nim noliny tzn.,że masz w tej materii jakieś doświadczenie i warto stosować nawóz do kaktusów pod warunkiem,że nie będzie problemu z zaopatrzeniem się w niego.
Od lat dla swoich roślin stosuję nawóz o nazwie Bioflorin,który jest wg mnie rewelacyjny ale trudno dostępny na rynku,nie zdecydowałbym się jednak na zastosowanie go nolinie,ponieważ jest jeszcze silniejszy od uniwersalnego ;:185
Dziękuję za post i pozdrawiam.
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 11:33

Post »

Trzykrotka i diffenbachia - cuda... I oczywiście fantastyczna seria zdjęć, jak zwykle pięknie u Ciebie ;:167
Co do noliny, jeśli mogę oczywiście dołożyć "kamyczek" :D - pamiętajcie, że im starsza, tym mniej potrzebuje i wody, i nawozu. Moją, też już dużą sztukę, mam chyba pięć lat, jak nie więcej...? Ale duża już do mnie przybyła. W każdym razie dostaje nawóz wyłącznie w sezonie letnim, i to w momencie, kiedy po zimowym spoczynku już jest w pełni rozbudzona. Czyli tak od maja do września. Przez okres listopad - luty trzymam ją niemal na sucho, bo daję niewielką dawkę wody w tym okresie tylko dwa razy. Latem podlewam rzeczywiście obficie, ma przepuszczalne podłoże, ale tak podlewam ją co 3 tygodnie, ale stoi na zewnątrz cały sezon. I nawóz ma taki sam, jaki używam do kaktusów (u mnie jest to Kristalon), wszystkie sukulenty wymagające nawożenia takim podlewam tyle, że jest bardziej rozcieńczony do sukulentów. I moja nolina otrzymuje go w sezonie letnim raz na miesiąc.
To takie tam "wtręty", przepraszam za zbytnie rozpisanie się - bardzo lubie tę roślinkę i jak Cię znam Areczku to wiem, że będzie miała fantastyczne warunki u Ciebie ;:108
I zdrówka życzę bardzo mocno!
Pozdrawiam - Żaneta. Madagaskar i reszta świata - aktualny cz. 5
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
Arkadius121
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Hej Żanett-ko :wit
Lubię jak w którymś z moich wątków wywiązuje się rzeczowa polemika i lubię się do niej włączać,choć rzadko kiedy mi się to udaje ze względu na ograniczony bardzo wolny czas a szkoda :(
Miło,że i Ty włączyłaś się do niej dokładając swój kamyczek ;:138
Jeżeli dobrze zrozumiałem to nawóz do kaktusów,którym i Ty podobnie jak Natalka podlewasz nolinę mimo wszystko wymaga większego rozcieńczenia.Może z wiosną ruszą dostawy nawozów i ten dla kaktusów będzie można dostać-zapisałem sobie jego nazwę Kristalon-jeżeli będzie niedostępny na rynku będę musiał nie tyle ja ile nolina zadowolić się uniwersalnym w dużym rozcieńczeniu,stosowanie którego w zamian sugerują profesjonalni hodowcy.
Dziękuję za bardzo miły pościk i zawarte w nim cenne sugestie oraz życzenia zdrówka ;:180 ;:196
Pozdrówka.
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”