Tak. Zdjęcie pomyłkowo zamieściłam w wątku poświęconemu przypołudnikom (oba gatunki miałam w kolorze fioletowym) i mój post został tu przeniesiony. To oczywiście Osteospermum. Kiedy najlepiej wysiewać Osteospermum? Początek lutego będzie dobrze?
Ja swoje osteospremum wysiewałm na poczatku marca,pięknie urosły.Zostawiłam je i zimuję w piwnicy ,nie wiem czy się uchowają.Jak na razie mają się całkiem dobrze.Zebrałam kilka nasionek też będę wysiwać.POZDRAWIAM.
Witam!
Pierwszy raz wysiałam swoje własne roślinki. Po lekturze wątku zakochałam się w osteospermum, a że jestem niecierpliwa pierwsze roślinki wysiałam już w listopadzie. Kolejne w grudniu prawie nic nie wzeszło niestety. I teraz w styczniu kolejne jeszcze nie wzeszły. Pochwale się tymi z listopada. Były już dwa razy przesadzane. Mam pytanie, czy uszczykiwać je?
Z braku ściółki na rabatkach w zeszłym roku strasznie mizernie rosły i kwitły, a że mamie się spodobały kwiatuszki postanowiłam znowu trochę wysiać (symbolicznie kilkanaście roślinek aby pomieścić obfite zasiewy jednorocznych na niedużych rabatkach), w tym roku brak deszczu nie straszny bo wysypałam wszędzie korę, a oto moje maleństwa w sąsiedztwie aksamitek:
"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia. "Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
Osteospermum z własnych, zebranych w ubiegłym roku nasionek...niestety znowu przewaga białych, mimo, że zbierane były tylko różowe. Nie dziedziczą cech rośliny matecznej.