Działka na Kaszubach - amba19

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2008, o 20:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Amba19,ładne zdjęcie z Kalwarii Zebrzydowskiej, a w tej na Kaszubach byłaś też?
Mnie najbardziej się podobała Kalwaria Pacławska, jest w ustronnym miejscu wśród lasów w pobliżu granicy z Ukrainą.Znam to sanktuarium od podszewki,wymaga pilnie różnych prac remontowych-tamtejszy ojciec gwardian pisał u mnie na Studium Podyplomowym pracę o jej historii i problemach konserwatorskich.
No i jeszcze przy okazji-ładnie u Ciebie...
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Ewo a którą Kalwarię masz na myśli tę we Wielu czy w Wejherowie?
Niestety nie mam zdjęć z żadnej z nich. Jak tam byłam to jeszcze nie miałam cyfrówki.
Ale to jest do nadrobienia. Pozdrawiam Maria
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mnie się bardziej podobała ta w Wielu.Niestety byłam tam dawno.Gdfybyś odwiedziła którąś z nich z cyfrówką-pokaż proszę zdjęcia na forum! :lol:
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewo mam takie plany odnośnie Wejherowa, dwa-trzy lata temu rozpoczęła się renowacja kaplic i jestem bardzo ciekawa jak tam teraz wygląda. Tylko muszę namówić kogoś sobie do towarzystwa, bo sama nie czuję się na siłach.
A do Wiela to dopiero latem, jak będę znowu jeździć na działkę - bo to całkiem niedaleko od mojego Chrztowa.
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Amba-chętnie na wiosnę,moze przedwiośnie, bo dla mnie to dośc daleko i muszę mieć kilka wolnych dni.Na najbliższe mogę liczyć w przerwie międzysemestralnej o ile ta przerwa będzie, bo sesja lubi się wydłużać.
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No to się umawiamy na wiosnę!!!!
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A teraz sprawdzę w literaturze fachowej czy czegoś o tych pracach konserwatorskich nie pisali i jak znajdę to dam znać.
Temat polskich kalwarii wydawałam w mojej grupie na II roku na eseje i dobrze wyszedł.
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewo! A ta sierść z kota to ma być wkopana pod cebulki czy może być obok? Posiadam koty w ilościach hurtowych (4 egzemplarze) I mogę sobie wyczesać siatkę kłaków bez problemu. Jak je wkopię obok cebulek to też będzie skuteczne?
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mama wkopywała obok i systematycznie, poszły sobie.Kameduli wkopali obok cebulek i krety oraz nornice się wyniosły od br. Rafała.Może one brały to na węch, że skoro kot gubi sierść tak głęboko to sygnał,ze odejść?
Konstanty lubi czesanie.
Lepiej kotów pod włos nie wyczesywać!
Awatar użytkownika
Kocina
1000p
1000p
Od: 22 lip 2008, o 22:27

Post »

amba19 pisze:Witaj Ewo a którą Kalwarię masz na myśli tę we Wielu czy w Wejherowie?
Niestety nie mam zdjęć z żadnej z nich. Jak tam byłam to jeszcze nie miałam cyfrówki.
Ale to jest do nadrobienia. Pozdrawiam Maria
Jak nadrobisz i obfotografujesz, to ja też proszę o zdjęcia. Ode mnie daleko i nie wiem kiedy trafię w tamte okolice, a ciekawa jestem ogromnie.
Ewa Janina Sadowska pisze:Mama wkopywała obok i systematycznie, poszły sobie.Kameduli wkopali obok cebulek i krety oraz nornice się wyniosły od br. Rafała.Może one brały to na węch, że skoro kot gubi sierść tak głęboko to sygnał,ze odejść?
To mnie rozbawiło do łez :;230 ..jak kot gubi sierść tak głęboko... :;230 A tak serio, to zwierzęta faktycznie mają zakodowany strach przed swoimi największymi wrogami - jutro idę wyczesy z moich futrzaków zakopać. Może wreszcie będzie spokój i płaski trawnik zamiast Tatr Wysokich.
Pozdrawiam ? Ogródek Marty: 1, 2
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Daj im niedzielę bezstresową,a potem wyczesuj(tylko jak kudeł z Motora odzyskasz z odkurzacza, będzie wymieszany z innymi pyłami?
Na kalwarie pomorskie umówiłyśmy się w czasie przerwy międzysemestralnej.Jeśli chcesz Pacławską mam bardzo dużo zdjęć.
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewo Janino! Ja CHCĘ Kalwarię Pacławską i to baaaaaaardzo.
Poczytałam sobie wczoraj co nieco o Polskich Kalwariach i stąd wiem, że jest ona starsza od naszej Wejherowskiej.
A ze wstydem przyznaję, że do tej pory o niej wcale nie wiedziałam. ;:182
Za to dzisiaj pojechałam do Oliwy, żeby coś sfocić specjalnie dla Was Dziewczyny!
Niestety ( a tak naprawdę to Dzięki Bogu Najwyższemu!) Obiekt jest w trakcie renowacji i dlatego jest dość dokładnie opakowany w taką specjalną siatkę i guzik widać. Znalazłam co prawda zdjęcie w necie - ale jego jakość jest poniżej......
To jest Kolumna Maryjna. Kapliczka w formie kolumny z figurami św. Jana Nepomucena i Matki Boskiej. A czemu to wklejam? Otóż ma ona ścisły związek z Kalwarią Wejherowską. Od osiemnastego wieku do 1938 roku była to pierwsza stacja Gdańskiej Pielgrzymki do Kalwarii Wejherowskiej. Pielgrzymka wyruszała z Kościoła Reformatów na Starym Chełmie i właśnie tutaj był pierwszy postój. Odprawiano modlitwy, ale też odpoczywano i posilano się.
Takich kapliczek po drodze do Wejherowa było kilkanaście (chyba czternaście), o ile dobrze wiem zachowała się tylko ta jedna.
Pierwsze zdjęcie jest z netu, dwa pozostałe - moje, jak ją odpakują - to zrobię zdjęcia na pewno!
Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dałaś bardzo ważną fotografię-początek pielgrzymek.
Zapraszam do Kalwarii Pacławskiej za Przemyślem, sanktuarium maryjnego i dla łacinników i dla grekokatolików i nawet prawosławnych.To Kalwaria druga na ziemiach polskich, fundator zainspirowany byl K.Zebrzydowską, niestety ledwie roboty ruszyły zmarł.Czasy były niespokojne. Trzeba było odczekać o pokolenie by prace były kontynuowane.
Dziś pokaże kościół pielgrzymkowy. Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Obraz Matki Boskiej Pacławskiej Łaskami Słynący.Figura św. Franciszka sprad kościoła-wymaga pilnie remontu, na dodatek nieszczęsliwie ją odnowiono nieodpowiednią farbą w systemie gospodarczym.
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Charakterystyczny dla baroku obraz-taniec śmierci.Ten z zakrystii koscioła w Kalwarii Pacławskiej. Podobny jest w Krakowie u OO Bernardynów, no może trochę wyzszego lotu.
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Taniec śmierci(dance macabre), Matka Boska, św. Antoni,godło Reformatów(też rodzina franciszkańska, teraz są tu Franciszkanie Konwentualni-ci w czarnych habitach.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”