nie byłam, ale ktoś mi kupił go na tej wystawie. nie miałam możliwości być, bo jest bardzo daleko. niestety już przekwitł, ale mam nadzieję, że za jakiś czas puści następnego kwiatka. pomarańczowy Phal. otworzył nastepnego pąka. inne pędziki też mają się dobrze. pędzik Vandy rośnie powoli, ale już ma ze 2,5 cm i już go widać spomiędzy liści. rośnie tak powoli, że myślę, że raczej się nie rozwinie. pewnie wkrótce uschnie jak te poprzednie.EWA K pisze:Dusiu - to znaczy, że byłaś na tej wystawie ?A sfocił ktoś może na tej wystawie Phalaenopsisy bellina? mój Phal. bellina jest właśnie z tej wystawy.
Storczyki Storczykowej
- Storczykowa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Jeanne
- 1000p
- Od: 21 gru 2007, o 16:08
I znów ten pesymizm
Dusia, zamiast się cieszyć z tego co masz, ty znów labidzisz
trochę wiary w możliwości własne i twoich roślinek 

Dusia, zamiast się cieszyć z tego co masz, ty znów labidzisz

Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Moje storczyki
- Storczykowa
zawsze byłam, jestem i będę pesymistką. po tylu niepowodzeniach nie wierzę w siebie. ta Vanda już 2 razy zrzucała w tym roku pęd, ten pewnie też zrzuci. rośnie powoli, może dlatego, że Vanda nigdy nie była nawożona, ale nie ma możliwości nawozić Vand, bo nie wymieniam wody po każdym moczeniu. jak na razie rośnie bardzo powoli. jak tak dalej będzie powoli rosła to zakwitnie nie za 2-3 miesiące, ale za pół roku.
u innych storczyków jest raczej dobrze. pędziki rosną. ale pędy "ever springa" będą mizerne jakieś, mają tylko 20 cm a już chyba bedą puszczać pąki. miałam nadzieję, że będąm ieć chociaż ze 40. już bym wolała jeden porządny niż 2 takie mizerne i krótkie. i pewnie kwiatków będą mieć po 3. ale dobrze, że chociaż biały ma porządny pęd, jestem z niego bardzo zadowolona. już za niecałe 2 tyg. powinien rozwinąć pierwsze pąki (jak na razie jest ich ok. 20-25, z czego 10-11 na głównym pędzie a reszta na odgałęzieniach)
u innych storczyków jest raczej dobrze. pędziki rosną. ale pędy "ever springa" będą mizerne jakieś, mają tylko 20 cm a już chyba bedą puszczać pąki. miałam nadzieję, że będąm ieć chociaż ze 40. już bym wolała jeden porządny niż 2 takie mizerne i krótkie. i pewnie kwiatków będą mieć po 3. ale dobrze, że chociaż biały ma porządny pęd, jestem z niego bardzo zadowolona. już za niecałe 2 tyg. powinien rozwinąć pierwsze pąki (jak na razie jest ich ok. 20-25, z czego 10-11 na głównym pędzie a reszta na odgałęzieniach)
- Storczykowa
- Storczykowa
- Storczykowa
ja mam tylko 2 parapety, ale jakoś się pomieściły, choć stoją tak ściśnięte, że ciężko jest je podlewać. ale ochota na storczyki nie maleje, wciąż coś mi się marzy.teraz mi się marzy biały z mazami. jak się uda, chciałabym też zwykłego białego, ale z bardzo dużymi kwiatami. bo mój biały bardzo dużych kwiatów nie miał, ciekawe, jakie będzie mieć teraz. ale bardzo dużo storczyków nie mam, jest ich tylko 50, niektórzy mają duużo więcej. połowa kolekcji była kupiona w tym roku.
- Storczykowa
tam akurat mam za daleko. ale mi chodzi o normalniej wielkości Phal. z dużymi kwiatami, na giganty nie mam niestety miejsca. mam jednego b.dużego Phal, ale taki urósł u mnie, w chwili kupienia był normalny. a teraz jego najnowszy liść ma 35 cm długości.kaisog1 pisze:Stroczykowa nie wiem skąd jesteś ale w Warszawie u Tomaszewskich w szklarniach do kupienia są właśnie wielkie białe giganty. Długo się zastanawiałam czy nie kupić ale nie mam miejsca na tak wielkiego storczyka
Storczykowa pisze:tam akurat mam za daleko. ale mi chodzi o normalniej wielkości Phal. z dużymi kwiatami, na giganty nie mam niestety miejsca. mam jednego b.dużego Phal, ale taki urósł u mnie, w chwili kupienia był normalny. a teraz jego najnowszy liść ma 35 cm długości.kaisog1 pisze:Stroczykowa nie wiem skąd jesteś ale w Warszawie u Tomaszewskich w szklarniach do kupienia są właśnie wielkie białe giganty. Długo się zastanawiałam czy nie kupić ale nie mam miejsca na tak wielkiego storczyka
Storczyki jako takie nie były duże ale ich łodygi kwiatowe i wielkość kwiatów oraz ich ilość sprawiały że stawały się gigantami. Dziwiłam się że nie fikną w tych małych doniczkach....
- Storczykowa
może kiedyś spotkam ładnego, białego Phalaenopsisa. już niedługo mój biały powinien zakwitnąć. ostatnio był śliczny, końcówka z kwiatami zwisała mu w dół, może teraz też będzie. kwiatów na pewno będzie więcej niż ostatnio. ostatnio miał 9 kwiatów, a teraz naliczyłam ze 25 pąków. a to wszystko na 1 pędzie. może dlatego tyle, że już ma kilka kwitnień za sobą, a zwykle z każdym kwitnieniem kwiatów jest więcej. pierwsze kwitnienia są skromne, ale starsze rośliny mogą mieć naprawdę dużo kwiatów. kiedyś widziałam Phal. , który miał ponad 60 kwiatów (na 1 lub 2 pędach), ale to była stara, duża roślina.