Leśne ranczo nad wodą I.

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Leśne ranczo nad wodą I.

Post »

Madziu, wreszcie do nas wróciłaś ;:196
Bardzo mi przykro z powodu śmierci Twojego taty. Dobrze rozumiem Twój ból, bo przechodziłam przez to samo :( Potem straciłam także mamę, więc jestem już sierotą. Dopóki żyją nasi rodzice, jesteśmy ich dziećmi bez względu na nasz wiek. Strata rodzica zawsze boli, bo tracąc rodziców przestajemy być dziećmi.
Bądź dzielna i opiekuj się mamą w tych ciężkich dla niej chwilach.

Piękna wycieczka do Włoch ;:215
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56

Post »

Alania to prawda. :)
Asiu zgadzam się po części z Twoim Mężem. Ja też nie zachłystam się tylko i wyłącznie zagranicą. Sporo w naszym kraju zwiedziłam. I uważam że jest on absolutnie piękny. Jeśli chodzi o miasta, to najbardziej chyba podoba mi się Toruń. Najmniej, Karpacz. A wsie... wiadomo. Moja wieś, moje miejsce na ziemi. Choć to tylko ze względów sentymentalnych. Inne wsie są piękniejsze i bardziej bogate. Ale nie ma tam mojego rancza :). Na dowód tego że nie tylko zagranica mnie kręci, pozostawiam Ci pięknego Warszawskiego pawia. Bardzo z mężem lubimy zwierzęta. Na wycieczkach oprócz zwiedzania zabytków, odwiedzamy też ogrody zoologiczne.
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Wiem, że lubisz koty. Dla Ciebie Warszawski król. (Uwielbiam lwy)

Obrazek
Wydra też całkiem przyjemna :).
Obrazek

Jak już jesteśmy przy Warszawie...Zastanawiam się dlaczego u mnie Kosmosy nie chcą tak rosnąć jak tutaj? Są niskie i mają dużo kwiatków. U mnie, są wysokie kule. Też na brak kwiatów nie narzekam, no ale nie wygląda to tak ładnie. No i zdjęcia są z początku lipca. Moje kosmosy rozkręcają się na jesieni.

Obrazek

Soniu właśnie usunęła mi się część zdjęć letnich ;:223 .

Dorotko też uważam że dziećmi jesteśmy do momentu śmierci rodziców. Nigdy mi z tym źle nie było . Zawsze dziękowałam Bogu że właśnie tacy rodzice mi się trafili. Dziękuję Ci za ciepłe słowa.

Zostawiam Wam dzisiaj moją młodą azalię Schneeperle.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Renata1962
1000p
1000p
Od: 24 lut 2011, o 16:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Madziu dobrze że wróciłaś bo gdzie bym oglądała tak cudne clematisy ;:173
Azalia zakwitła Ci pięknie za oknem deszcz i a tu taka piękność ;:167
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Co do kosmosów to ja myślę, że one tam dlatego takie niskie, że nikt ich nie zasila a my w trosce o nasze roślinki stale dodajemy im papu.
No i potem szaleją roślinki jak mogą wyrastając na giganty.
Ale może to też być kwestią jakiejś niskiej odmiany, teraz tyle tego, że trudno się we wszystkim połapać. :uszy
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

O rzesz... jaka śliczna ta azalia ;:167
A ja właśnie na wiosnę planuję zakup kilku azalii dla rozjaśnienia iglakowego zagajnika, zapisuję ;:215
A gdzie ją kupiłaś Madziu, wysyłkowo, czy w jakimś ogrodniczym?
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Renatko bardzo mnie ta azalia zaskoczyła. Kwitła bardzo długo i intensywnie. Mała sadzonka a cała obsypana kwieciem. Przypadła mi mocno do gustu. Zobaczymy jak sobie po zimie poradzą te moje azalie. Bo też mam chrapkę na kolejne. Podobno są to dość wymagające rośliny dlatego mam ich tylko kilka sztuk. Tak na próbę.
Grażynko akurat nad kosmosami się nie trzęsę. Nic im nie dorzucam, specjalnie nawet nie podlewam. Rosną przed ogrodzeniem. Dostawałam od Milenki nasionka, potem dokupiłam jeszcze swoje. Niby niskie. Wszystkie porosły wysokie. Mimo wszystko jakoś te krzaczory lubię. Choć naprawdę bym się nie pogniewała gdyby były wreszcie takie jak trzeba.
Zuziu jak moje azalie przetrwają zimę to też może dokupię kilka sztuk. Schneeperle kupiłam razem ze wszystkimi swoimi rodkami od jednego sprzedającego na all. Ma on szkółkę pod Poznaniem. Bardzo jestem zadowolona z roślin od niego. Ma małe sadzonki, ale mnie to nie przeszkadza. Mam ponad 20 rhododendronów. Wszystkie od niego. Wszystkie były małe a szybko urosły. A przecież to podobno rośliny o wolnym przyroście. Mało tego, niektóre malutkie że ledwo je widać a kwitły już. W dodatku nie miałam żadnej pomyłki odmianowej. Pan zapewniał że nie zdarzy się pomyłka i faktycznie jak do tej pory żadnej nie było.
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

O, a możesz mi na pw napisać nazwę tej szkółki? Pod Poznaniem, to będę miała blisko żeby podjechać ;:215
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Awatar użytkownika
Madziagos
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 10 kwie 2012, o 21:44

Post »

Magdo,
u mnie, po rekordowej zimie z 2012 roku, część azalii japońskich i różaneczników nieco podmarzła.
Straciły wówczas część liści, zostały gołe łodygi.
Jednak już na przełomie kwietnia i maja rośliny uaktywniły pąki śpiące i zregenerowały straty.
Jedyny minus był taki, że nie kwitły w tamtym roku.
Z pozdrowieniami, Magda
Moje wątki Moje drogi... Aktualny
Winter
200p
200p
Od: 24 lut 2015, o 09:34

Post »

Cudowny wirtualny spacer odbyłam.
Zdjęcia kwitnących lilii pokazują przepiękne okazy, to samo jeżówki.
Z przyjemnością nie raz jeszcze wpadnę z wizytą.
Pozdrawiam Paulina
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zuzia już wysłałam.
Madziu praktycznie dzięki Tobie odważyłam się i kupiłam pierwsze swoje rhododendrony. Jeśli piszesz że nie ma wielkiego problemu z azaliami, to w ciemno rozejrzę się za następnymi sztukami. Mam tylko Persil, Schneeperle, Babuschka, Maruschka i Geisha Purple. Ten kącik rodkowy co zaczęłam tworzyć w zeszłym roku, chciałabym właśnie wypełnić z przodu azaliami. Ale tyle opinii negatywnych słyszałam że byłam bardzo ostrożna. Patrzę na to jednak przez palce bo bardzo długo zajęło mi podjęcie decyzji o kupnie pierwszych różaneczników. A potem poszło jak z płatka.
Paulina serdecznie zapraszam. A Ty masz swój ogród? Które z roślin są najbliższe Twemu sercu?
Awatar użytkownika
Dorota71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2011, o 14:15
Kontakt:

Post »

Nie wiem jak to się stało, że jeszcze do Ciebie nie trafiłam. :oops:
Rozejrzę się jeszcze, pozwolisz?
Pozdrawiam cieplutko -Dorota
Zapraszam serdecznie- Spis moich wątków.
Aktualne: Ogród Dom Hobby
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lut 2014, o 12:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Pospacerowałam troszkę po pięknych zakątkach i oczywiście po ślicznym ogrodzie. Widzę, że oprócz róż masz pokaźną kolekcję clematisów ;:224 . Długo u Ciebie nie byłam, na usprawiedliwienie mogę tylko powiedzieć, że ciągle brakuje mi czasu.Przyrzekam jednak poprawę :) ;:108 ,
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Róże i bajkowy świat ogrodów 2018
Awatar użytkownika
wagabunga123
1000p
1000p
Od: 11 lip 2013, o 14:34

Post »

Madziu, czy i ja mogę poprosić namiary na pw? Azalia piękna ;:108
Jeśli pot­ra­fisz o czymś marzyć, to pot­ra­fisz także te­go dokonać - Walt Disney
Ciurkadełko wśród róż - moje miejsce na ziemi Tu na razie jest ściernisko ale będzie ... Pozdrawiam, Marlena
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dorotko witam w moich skromnych progach. Cieszę się, że zajrzałaś. Rozglądaj się ile chcesz.
Daysy mnie też sporo nie było na forum. Chyba nigdy takiej długiej przerwy nie miałam. Także wszystko rozumiem.
Marlenka jasne. Dla zachęty wklejam kolejną azalię z tego samego źródła :).

Persil

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Długo się nad nią zastanawiałam. Od dawna oglądałam ją u forumek. Nie mogłam się zdecydować bo ciężko mi było dostosować jej miejscówkę. Azalie zazwyczaj lubią cień lub półcień. A ta jak nie jest na słońcum może kiepsko kwitnąć. No i decyzja zapadła. Rośnie u mnie na totalnej parówie. Słońce ma od rana do wieczora. Radzi sobie doskonale. Co prawda to dopiero pierwszy sezon no ale jak teraz nie kaprysiła to liczę że dalej też tak będzie. Podlewana szczególnie też nie jest. Tzn. nie że w ogóle. Po prostu nie codziennie . Zdarza się że tylko jeden dzień w tygodniu przypada na jej piciu. Powszechnie mówi się, że nie należy nawozić w pierwszym roku. Ja zarówno powojniki jak i różaneczniki czy róże nawiozłam. Róże rosahumusem a do pozostałych używam Magiczną Siłę. Zrobiłam to na swoją odpowiedzialność oczywiście. I nie żałuję. Zastosowałam połowę dawki i jestem zadowolona z efektów. Nic się roślinom nie działo. Z tego co widziałam, niektóre różaneczniki powtórzyły kwitnienie jesienią. Nie dane mi było obejrzeć spektakl ale widziałam zapowiedź :).
Awatar użytkownika
Dorota71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2011, o 14:15
Kontakt:

Post »

Ojej!!! Faktycznie jest przepiękna! ;:oj
Pozdrawiam cieplutko -Dorota
Zapraszam serdecznie- Spis moich wątków.
Aktualne: Ogród Dom Hobby
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”