damek1718 Konkretnych, niekonkretnych. Wiem, że musi spełniać wymogi BHP, zapewne odpowiednia wysokość, oświetlenie, gaśnice, apteczka, drzwi min. 1,2m wentylacja? Nie znam się właśnie na tym i chciałbym się dowiedzieć jak to wygląda.
To, że trzeba pozwolenie od PIORiN na obrót materiałem siewnym oraz środkami ochrony roślin to wiem, dodatkowo trzeba mieć kurs na obrót ŚOR, tylko gdzie można zrobić taki kurs i ile mniej więcej kosztuje?
W zasadzie znalazłem coś takiego w przepisach:
"Art. 85. Podmioty wyłączone z obowiązku uzyskania wpisu do ewidencji przedsiębiorców
Przepisów art. 84 wpis do ewidencji przedsiębiorców prowadzących obrót materiałem siewnym nie stosuje się do:
1) rolnika, w rozumieniu przepisów o ubezpieczeniu społecznym rolników, prowadzącego obrót materiałem siewnym roślin rolniczych i warzywnych wytworzonym w posiadanym gospodarstwie;
2) podmiotu prowadzącego sprzedaż materiału siewnego roślin rolniczych i warzywnych wyłącznie dla nieprofesjonalnych odbiorców."
Zwykły szary klient, jest nieprofesjonalnym odbiorcą? Tzn., że nasiona warzyw mogę sprzedawać w detalu bez zezwolenia?
Chciałem to zrobić w budynku gospodarczym dziadka. Więc lokal już posiadam, kwestia czy się nada, bądź przystosowania go. Wynajem lokalu wynosi całe 0 zł

metrażowo jak na początek jest dobry, w dodatku odpowiedni plac, ogrodzony też mam. Jak na razie nie przewiduję sprzedaży roślin, ale ogrzewanie także jestem w stanie założyć, woda oczywiście jest.