Pod dębowym okapem - róże, trawy i hortensje. 16

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Yollanda
500p
500p
Od: 23 maja 2014, o 14:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Pod dębowym okapem - róże, trawy i hortensje. 16

Post »

Mnie też zadziwia ;:oj nowatorskie połączenie oranżu z różem.
Nasza Wandzia nowe trendy jak, ekscentryczny projektant mody, nam wyznacza. ;:215
'Pastella' wzorcowa, idealnie przebarwione kwiaty, bardzo ładna.
Miriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2011, o 12:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Wandziu u Krysi(leszczyna) napisałaś o pokusie przyklejenia bluszczu do ściany.Gorąco ci to odradzam,bo też wpadłam na taki pomysł,żeby go przymusić do wspinania.Straciłam dwa lata.Przyklejone pędy rosły,ale nie w smak im była moja ingerencja,więc odklejały się,nie wytwarzając korzeni czepnych.Dałam spokój i jakież było moje zdziwienie,gdy na ścianie zobaczyłam chyżo wspinające się nowe pędy,z tych leżących na ziemi.Odcięłam te z doświadczeń,żeby nie zabierały nowym soków.Cierpliwości więc,rośliny czasami pokazują kocią niezależność :D
Każdy człowiek potrzebuje stale nawet pewnej ilości trosk,cierpień lub biedy,tak jak okręt potrzebuje balastu,by płynąć prosto i równo.(Arthur Schopenhauer) Pozdrawiam Mirka
Mój ci On, Mój ci On cz.2,
Mój ci on cz. 3
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Wando, ta twoja Pastella.. ona mnie będzie prześladować.. wiem, że wciąż o niej piszę, ale do czasu kiedy ją zobaczyłam w twoim ogrodzie była taką szarą myszką na mojej liście. Później oczarowała mnie do tego stopnia, że kupiłam do siebie i nie żałuję ;:108 mam Lady Emmę i Comte.. nie pomyślałabym o takim duecie ;:oj , warto czasami zaszaleć kolorystycznie ;:180 ;:138
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Wandziu widziałam takie wiązanie traw u Ciebie i zastanawiało mnie dlaczego podwójne a teraz już wiem ... dzięki. Do tego wiosną mniej pracy choć ja swoich na kompost nie daję. Te ładniejsze i wyższe związuję ponownie dokładniej, na to z trawy splot warkoczowy jako powróz i stawiam w ustronne miejsce. Potem wykorzystuje do różnych aranżacji najczęściej przy siatce jako tło lub przy innych odpowiednich aranżacjach - lubię pewnie przez sentyment do dawnych snopków ... Wiele roślin rośnie przy siatce i jak robię zdjęcia to mnie diabli biorą bo zawsze w tle siatka lub kartoflisko sąsiadki ;:145
Bodziszki z cienia planujesz przesadzić .. aha ... jednak słoneczne miejsca i niezbyt mokre bardziej im służą.
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Sweetdaysy, mój M też wykonuje dla mnie mnóstwo ogrodowych robótek, nie myśl, że on niedojda :D Ale ja mam tak długą listę życzeń, że chyba by lata minęły, zanim wszystko by zrealizował. Tak więc chcę sama...

Justi, tak, Keukenhoff widnieje od dawna na mojej liście miejsc do zwiedzenia, ale prawdę mówiąc jakoś niebezpiecznie się zrobiło w tamtych stronach. :wink:
Annes77, tak to czasem się zdarza, że gdy puścimy coś na żywioł, wychodzą nam fajne rzeczy. :D

3 KOTY, no niestety Pilgrim bywa kapryśny. Sama też nie mogę powiedzieć, żeby to był u mnie dorodny krzaczek. Ale poszczególne kwiaty ma wielkie i piękne.
Majka, ale ja nigdy nie mówiłam, że twoje połączenia mi nie pasują. To na pewno nie ja. :) Masz kolorowo i moim zdaniem tak jest okej. Ciekawie i efektownie.

Yollanda, czasem można poeksperymentować. A nuż coś z tego wyjdzie, co spodoba się nie tylko nam, lecz innym. Tego swojego duetu już nie rozłączą mimo wcześniejszych planów. Chciałabym tylko, żeby Lady Emma zmężniała, bo na razie jest delikatna, choć piękna.
Miriam, dzięki, że wybiłaś mi ten pomysł z głowy. Jak to dobrze dzielić się doświadczeniami. Ja tylko nie chcę, żeby ten mój bluszcz rozlazł się po rabacie i przykrył moje róże. Będę go więc układać wzdłuż ściany i czekać cierpliwie, aż zacznie włazić w górę.

Nifredil, widziałam, że zamknęłaś wątek do wiosny. Szkoda. No ale cóż, już niedługo będzie marzec i w ogrodzie zacznie się dziać. Nie czekaj więc do kwietnia, tylko wraz ze świergotem ptaszków otwieraj swoje podwoje. :uszy Ja osobiście bardzo lubię takie wczesnowiosenne zdjęcia, bo dają pojęcie o strukturze ogrodu.
Christinkrysia, a wiesz, że dekoracje z tych trawiastych snopków to doskonały pomysł. I właściwie potem można by je użyć jako chochołów do róż. Dałaś mi do myślenia, Krysiu. ;:333
Awatar użytkownika
Dorota71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2011, o 14:15
Kontakt:

Post »

Wandziu, weszłam na Twój wątek z jakiegoś innego i jestem zafascynowana Twoimi różami. ;:oj
Po prostu cuda tam u siebie masz. Będę sobie teraz na spokojnie spacerowała i oglądała. :wit
Pozdrawiam cieplutko -Dorota
Zapraszam serdecznie- Spis moich wątków.
Aktualne: Ogród Dom Hobby
Miriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2011, o 12:31

Post »

Nadmiar na ziemi po prostu przycinaj,ścianę znajdzie szybko :D
Każdy człowiek potrzebuje stale nawet pewnej ilości trosk,cierpień lub biedy,tak jak okręt potrzebuje balastu,by płynąć prosto i równo.(Arthur Schopenhauer) Pozdrawiam Mirka
Mój ci On, Mój ci On cz.2,
Mój ci on cz. 3
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Dorotko, witam serdecznie, cieszę się, że tu do mnie trafiłaś i mam nadzieję, że zostaniesz na dłużej :D :D
Miriam, tak zrobię. Dzięki bardzo ;:196

Tym razem mam dla was wspomnienie moich purpurek. Nie mam ich wiele, ale za to, gdy kwitną, są dobrze widoczne na rabatach.
Cardinal de Richelieu. Cóż za kolor! Kwitnie raz, ale bardzo dlugo. Warto posadzić przy nim coś białego, co uwidoczni głęboką barwę tej róży.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

A tutaj Heidi Klum. Kocham ją za ten kolor, choć chorowita jest, biedactwo. Ale widzę, że z każdym rokiem, coraz mniej ją dopada ta ohydna plamistość.
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

Wandziu, pomiędzy małe kuleczki gipsówki wyglądałyby ślicznie ;:131
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Sweetdaysy, o tak, na pewno gipsówka świetnie by pasowała, ale ja mam Cardinala z białymi różyczkami Kent oraz Aspiryn Rose, które na szczęście kwitną jednocześnie. ;:167
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Mufka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lut 2009, o 20:02

Post »

Witaj Wandeczko ;:196

Jesienią kupiłam i ja Kardynała i teraz czekam niecierpliwie na wiosenne kwitnienie. ;:65 Obok rosną inne historyczne, tyle, że spore, więc martwię się czy go nie zdominują ;:218 Może lepiej było go posadzić bardziej z brzega rabatki ?
Piękne wspominkowe zdjęcia wstawiasz ;:167 Dziękuję Ci serdecznie za ten powiew lata, gdy na dworze tak buro ! Twój wątek tryska kolorem i radością :heja

Ściskam najserdeczniej ;:168
Prawdziwa kobieta potrafi zrobić wszystko, zaś prawdziwy mężczyzna to ten, który jej na to nie pozwoli ;)
Moja Wizytówka Mufka - ogrodowe marzenia...cz.1 cz.2 cz.3 cz.4
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08

Post »

Wandziu :wink:
widzę, że prowadzisz Kardynała dość nisko.
Mój już się wspinał na ponad 2 metry na pergoli ale po kwitnieniu postanowiłam go odmłodzić i porządnie przycięłam.
Wszystko dlatego,że pergola pod ciężarem z jednej strony Kardynała a z drugiej Reine des Violettes po prostu nie wytrzymała.
Podsadzenie go jakimś białym akcentem to fajny pomysł. U Ciebie to ładnie wygląda.
Muszę coś pomyśleć, bo ja z kolei miałam taką koncepcję, żeby tam rosły róże w kolorach różu i purpury.
:wit
Awatar użytkownika
Dorota71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2011, o 14:15
Kontakt:

Post »

Hihihihi, nie wiem o czym mówicie. Chyba za dużo prochów dzisiaj wzięłam. ;:306 ;:306 ;:306
Pozdrawiam cieplutko -Dorota
Zapraszam serdecznie- Spis moich wątków.
Aktualne: Ogród Dom Hobby
Awatar użytkownika
nena08
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 10:06

Post »

Wandziu, ja mam dwa Kardynały. Jeden się w ubiegłym roku sam zakulował, a drugi siedział w podporze, ale nie trzymał tak sztywno kwiatów jak Twój. Rosną w różnych miejscach. Ten na słońcu kwitnie wcześniej. W tym roku obu poprzyginam gałązki.
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Wando, Heidi daje po oczach swoim kolorkiem. Piszesz, że jest chorowita, ale ja tylko widzę piękne niesamowicie wybarwione kwiaty, a jeśli nawet łapie plamy.. cóż z tego skoro kwitnie i (z tego cio się orientuję) niesamowicie pachnie. Na pocieszenie to ja ci powiem co to jest chorowita róża ;:224 Moja Senteur Royale ma dwa lata stażu na rabacie, w tym roku wydała 2 kwiaty (na cały sezon ;:202 ) za to zdążyła totalnie opaść z liści dwa razy (raz końcem wakacji, drugi raz w grudniu) ;:306 ;:306 A mimo to trzymam ją, bo naiwnie liczę na poprawę ;:173
Piszesz o wiosennej strukturze ogrodu, więc powiem ci coś w sekrecie. Mój ogród wiosną to: marny trawnik, łyse rabatki i wybijający się na pierwszy plan, przytłaczający betonowy mur ;:222 Niestety (napisałam to!) nie mam iglaków, które stworzyłyby wrażenie przytulności mimo braku czegokolwiek kwitnącego. Wczesną wiosną jedyną ozdobą są sterczące iglaste stroisze ;:306
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”