Ogród Ignis05 część 7

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Madziagos
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 10 kwie 2012, o 21:44
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród Ignis05 część 7

Post »

Krysiu,
ależ zapachniało latem.
Oj, chyba już zaczynam tęsknić za wiosną...
Zdjęcia każdego kolejnego ogrodu są piękniejsze od poprzednich.
Perspektywa tego ogrodu oraz jego okolic, widziana z wieży, jest na prawdę wspaniała.
Mam nadzieje, że zabierzesz nas na jeszcze niejedna taką wycieczkę - czekamy na więcej.
Z pozdrowieniami, Magda
Moje wątki Moje drogi... Aktualny
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam serdecznie :wit
Tak sobie przypominam, jak bardzo byłam zmęczona i nie chciało mi się wchodzić na tę wieżę. :D
Na szczęście słowa jednej z koleżanek mnie zmobilizowały do tego wysiłku i nie żałowałam a teraz tym bardziej.
Trudno o takie widoki a przecież pewnie już nie będę miała okazji zobaczyć ich znowu.

Elu Kochana ;:196 Jak wiesz, ledwo się człowiek zdąży pozbierać z pracami porządkowymi na wiosnę a gdzie tu jeszcze myśleć o generalnych zmianach. Co najwyżej tylko taka lekka kosmetyka, może jakieś nowe nasadzenia.
Mam nadzieję , że jak tylko zacznie się sezon ogrodowy uda się nam spotkać. Przecież czekają na Ciebie sadzonki kanny. :lol:

Justi177 zapewne Justynko ;:196 miło mi, że do mnie zawitałaś i jeszcze darzysz dobrym słowem.
Czy masz swój wątek, bo nie widzę odnośnika ? Zapraszam do zwiedzania ogrodów Anglii, chociaż już blisko końca relacji.

Marysiu Mufko ;:196 prawda, że takie widoki dają dopiero wyobrażenie o wyglądzie całości ?
Trochę już szczegółów było na poprzedniej stronie a za chwilę będą jeszcze następne.

Elwi ;:196 Gdyby tak "łyżki" wystarczyły. I chochle są za małe. :;230
Chociaż takie podziały porządkują całość ja jednak wolę swobodne kompozycje.
I jak przy tych posiadłościach często znajdują się takie uporządkowane ogrody, przynajmniej w jakiejś części, to te ogrody Anglików poza Anglią najpiękniejsze były takie właśnie swobodne. Oczywiście dla mnie. :lol:

Daysy ;:196 Dziękuję za życzenia i Tobie też wzajemnie życzę wspaniałego i kwitnącego obficie sezonu ogrodowego.
Zapraszam do spacerów po angielskich ogrodach. A później po moim skromnym również.

Dorotko ;:196 Chyba mi "różyczka " nieco przechodzi, co nie znaczy, że całkiem.
Tym razem już nie robiłam aż tak wiele zdjęć poszczególnym różanym kwiatom. Raczej zwracałam uwagę na tworzone tam kompozycje z roślin i kolorystykę. Z poprzednich wycieczek z kolei przywoziłam większość portretów kwiatów różanych.
Na co moi znajomi już nie mieli ochoty patrzeć. :;230

Stasiu ;:196 niby już lepiej jednak jeszcze trochę nie całkiem.
Mam jednak nadzieję, że jak już będę mogła zabrać się za prace w ogrodzie to obecne dolegliwości odpuszczą.
Masz rację , tam w Anglii można pozazdrościć klimatu i warunków uprawowych roślinom.
Śnieg ich nie powala, mróz nie mrozi za mocno a do tego przy tych ogrodach o rośliny dbają tabuny ogrodników i ochotników.
I jeszcze wody chmurki dostarczają akurat tyle, ile potrzeba.

Marysiu ;:196 bardzo mnie to cieszy i zapraszam wkrótce na "kurację" białym ogrodem . :uszy

Maju ;:196 tam rzeczywiście kory nie widać. Ale tam chyba nie rosną specjalnie nasze sosny czy świerki.
Zamiast kory jest sporo kompostu, w różnych stadiach dojrzewania. A warstwy tegoż potrafią być naprawdę spore.

Madziu ;:196 sama się dziwię, że w miarę zbliżania się do końca relacji stają się one jakby obszerniejsze.
Najpierw oszczędzałam nieco , by wystarczyło mi miejsca na wszystkie ogrody a już pod koniec widziałam, że mam tego miejsca jeszcze sporo. Dlatego z tych ostatnich ogrodów robiłam więcej zdjęć.
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A teraz zapraszam do obejrzenia "białego ogrodu" z Sissinghurst. :heja

Rosną tu wspaniałe rośliny w różnych odcieniach bieli. Krzewy, pnącza, byliny i sporo roślin jednorocznych.
W przewodnikach piszą, że dobór roślin jest tak pomyślany, aby ogród był "białym" przez cały sezon wegetacyjny.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Miłego oglądania :wit
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lut 2014, o 12:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Biały ogród ;:oj to jest to co tygryski lubią najbardziej :D . Nie wiem co to za róża, ale jest oszałamiająca, widok nieziemski. Kupiłam w tym roku Bobby Jamesa, wiele bym dała, żeby chociaż w 1/4 wyglądał tak cudownie. Dobrze, że mogę dzięki Tobie pospacerować po tych wspaniałych ogrodach. Wielkie dzięki ;:196
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Róże i bajkowy świat ogrodów 2018
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Daysy :) ta róża to podobno Rosa Mulliganii .
Podaję jej nazwę na podstawie informacji o tym ogrodzie z internetu, bo tam nazw nie widziałam.
U siebie posadziłam Lykkefund i też mam nadzieję na wspaniałego, kwitnącego olbrzyma.
:wit
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2012, o 14:10

Post »

Witaj, Krysiu!
Bardzo jestem ciekawa, co powiedzą nasze koleżanki na ten biały ogród. Ciekawa też jestem Twojej o nim opinii. Bo moją aż strach wyrazić :shock:. Podobają mi się tylko jego fragmenty, np. bramka - łuk z białymi różami. Całość natomiast zbyt rozczochrana, zbyt skołtuniona z prawie całkiem zatartym zamysłem (oprócz koloru, który w mocnym słońcu pewnie razi w oczy ;:218). Prawdopodobnie w innych porach roku strukturę ogrodu widać lepiej, a w tej burzy kwiatów (niektórych ślicznych, np. białych maczków) gubi się, a szkoda.
Chyba jednak wolę te klasyczne angielskie wielobarwne (choć stonowane) rabaty.
No, ale ja mam taki gust wypaczony,....że lubię wrony ;:306.

;:196 Jagi
PS. A bukszpanowe obwódki rabat są jednak pomysłem Francuzów ;:224.
PPS. A tak w ogóle, to kto nam broni zrobić sobie białe ogrody? Chyba jest coś takiego, bo oprócz Tamaryszka u nikogo takich zapędów nie widzę ;:218.
Awatar użytkownika
Madziagos
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 10 kwie 2012, o 21:44

Post »

Akurat biały ogród jest czymś, co mogłabym mieć u siebie, gdyby nie to, że lubię również wszystkie inne kolory.
Może i tyle bieli razi nieco w oczy w ostrym słońcu - jednak inne kolory również tracą w takim świetle.
Za to wieczorem taki ogród musi wyglądać wręcz czarodziejsko.
Z pozdrowieniami, Magda
Moje wątki Moje drogi... Aktualny
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jagódko ;:196 ten ogród imponował różnorodnością nasadzeń.
Zachwycał w ogólnym założeniu i zaciekawiał , jakie też tam rosną rośliny.
Osobiście też wolę swobodniejsze nasadzenia. Ale doceniam to, co widziałam.
Trudno było zrobić zdjęcia z jakiejś większej perspektywy i może to powoduje odczucie bałaganu.
Trochę porządku wprowadzały właśnie te bukszpanowe ramki. A róża rośnie na pergoli niemal w centrum tego ogrodu.
Może kogoś zainspiruje to, co tutaj widać, niekoniecznie w bukszpanowych ramkach.

Madziu ;:196 to masz tak , jak ja.
Nieraz zaczynałam tworzyć monochromatyczną rabatę ale później wpadał tam też inny kolor. :lol:
Mimo, że podczas zwiedzania tego ogrodu było słonecznie i gorąco nie odniosłam wrażenia, że mnie ta biel razi.
Raczej odczuwałam tam lekkie schłodzenie. :lol:
Awatar użytkownika
justi177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 wrz 2011, o 17:42

Post »

Krysiu,
Wątki były, a jakże!... kiedyś....
Tutaj link do ostatniego: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... =2&t=69943
W zasadzie w ogrodzie było w tym czasie trochę zmian.... Więcej w moim życiu ;:224

Na kilku twoich zdjęciach z angielskich ogrodów widzę mojego znajomego :wink:

Jagoda,
Ja u siebie mam kawałek ogrodu pt. "biało-fioletowy". Ale to dlatego, że sam biały byłby "jak nie z tej bajki".
Jednak o prawdziwym białym myślę nieprzerwanie, może kiedyś.... To wcale nie jest takie trudne. Bo ograniczenie daje tak naprawdę więcej konkretów w planowaniu.
Pozdrawiam
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Justi ;:196
Super, zaraz zajrzę do Twojego wątku.
A na zdjęciach , to pewnie jeden z uczestników naszej wycieczki. Niekiedy trudno było zrobić fotkę bez osób w kadrze.
Awatar użytkownika
Elwi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2013, o 19:38

Post »

Krysiu, piękny ten łuk różany ;:215 Kiedyś bardzo byłam zafascynowana ogrodami biało-zielonymi i nawet u siebie zaczęłam tak dobierać rośliny. Szybko jednak doszłam do wniosku, że ogród w takiej tonacji jest może elegancki, ale jednak mi czegoś w nim brakuje ;:224 Poza tym, przekwitające białe kwiaty robią się brzydkie żółto-brązowe... trzeba je natychmiast usuwać. Ale popatrzeć na taki ogród u kogoś - bardzo miło :D
Szkoda, że wycieczka po ogrodach angielskich (anielskich) dobiera końca ;:145
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Elwi ;:196
tam podobno pracuje spora grupa ludzi, którzy czuwają, aby przekwitnięte i brzydnące rośliny szybko zastępować
świeżymi w pełnym rozkwicie.
W większości naszych ogródków szkoda by było cały ogród stroić w jednej tonacji.
Tam jest tyle tej powierzchni, że mogą sobie część wydzielić i na ogród biały. :lol:
Tak szybko jeszcze nie kończę tych relacji z wycieczki. Jeszcze co nieco zostało mi do pokazania. :uszy
Może też zdążę przed nowym sezonem trochę powspominać poprzedni w swoim ogrodzie. :lol:
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55

Post »

Krysiu.... zainspirowałaś mnie tym ogrodem.... oglądałam w necie.... jaka jest konstrukcja podpór
dla tej wielkiej białej róży.... znalazłam wiele ujęć tego ogrodu.... na których widać zielone dzieła sztuki.
Tym ujęciem jestem zachwycona http://www.invectis.co.uk/sissing/sswhite4.htm
Również jestem zwolenniczką swobodnych nasadzeń. ;:168 Jednak czasami marzy mi się rabatka z obwódką bukszpanową,
gdzie za nią rosłyby łany kwiatów... ;:170
Oglądałam twoje zdjęcia dojrzałam Przywarkę japońską .... mam już zrobione zamówienia na nią a, teraz widząc
jak się pięknie prezentuje w cieniu jestem bardzo zadowolona z wyboru tego pnącza.
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wow biały ogród, wspaniały pomysł ;:138 Cudny ;:63
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
Awatar użytkownika
alka
200p
200p
Od: 3 paź 2006, o 23:08

Post »

Krysiu, nawet nie wiesz z jaką przyjemnością wspominam naszą wyprawę i oglądam znajome zakątki Twoimi oczami. Ciekawe, że na niektóre rzeczy wcale nie zwróciłam uwagi, dopiero teraz na Twoich zdjęciach widzę to, czego nie zauważyłam na żywo. Niestety, w tym roku jednak nie pojadę. Szkoda.
Pozdrawiam, Ala
Mój ogród - Alka
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”