Tu na razie jest ściernisko...

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
beacia0088
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lis 2013, o 20:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Tu na razie jest ściernisko...

Post »

U ciebie zima a u mnie deszcz pada.Pogoda straszna.Wolałabym ten śnieg a nie deszcz.Ledwo można przejść żeby nóg nie połamać taka ślizgawica.Nie wiem czy u nas będzie możliwość ulepić bałwana bo jak do tej pory to marne szanse.
Awatar użytkownika
Malvy
500p
500p
Od: 10 lut 2015, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Soniu, tu była zima widowiskowa, ale tylko przez kilka dni, wszystko już stopniało... :?

Tulap, bałwan pokłonił się aż do ziemi :wink: a z tym doświetleniem właśnie mam największy problem, no i niektóre rośliny zdążą się rozrosnąć w lato a niektóre jak się chce mieć duże to trzeba zdecydowanie wcześniej siać, zastanawiam się, które są tymi najwolniejszymi :D

Zuziu, pies stoi na tarasie, dorobiłyśmy się takiego ze skarpami iw tym roku chce je obsadzić kwiatami, bo do tej pory głównie irga rosła :wink:

Beatko, śnieg co prawda od wczoraj w wiekszości stpopniał a co zostało to przymarzło, ale nie wzazdroszczę deszczu, zwłaszcza w zimie. Wtakim razie życzę ;:3. Jeśli już śniegu nie ma.
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

No właśnie, Malwinko, co Ty siejesz jutro, bo ja heliotropy, hibiskusy i do przemrożenia - póki jeszcze mrozi nocami - pierwiosnki.
Białe widoki za oknami też ładne. ;:333
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
Malvy
500p
500p

Post »

Ja niestety, Lucynko, tak jak przewidywałam rozjechałam się z tym sianiem jak zwykle :lol: wcześniej posiałam szczypiorek, trochę orlików, lawendy co mi została z zeszłego roku i odrobinę garlardii, a nowych nasion nie zdążyłam zdobyć tak jak i rozsadnika i ziemi, et... ;:223
za to zdołałam dzisiaj przygotować do wysyłki na wymianę nasion malutkie mieczyki z przybyszówek, firletkę, bo mi zostały nasiona, floxy i smagliczkę, muszę się nauczyć zbierać nasiona to może będzie tego więcej w przyszłym roku ;:333

Obrazek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
hosta123
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 3 sty 2016, o 19:46

Post »

Cześć :wit
Przeczytałam calutki wątek od deski do deski :) No i oczywiście zostanę na dłużej i będę dopingować w tworzeniu ogrodu.
Tak mnie zachęcił ten wątek, bo sama dopiero zaczynam tworzyć ogród i też niejednej pracy na budowlanej się chwytam ;:108
Piękne te Twoje łubiny. Ja mam zamiar w tym roku uzyskać je z siewu. Zobaczymy co z nich wyrośnie :wink: Ja już zebrałam około 40 opakowań różnych roślin do wysiania ;:124 No ale jak tyle miejsca pustego to czymś trzeba je pomału zapełniać :)
Marta
Awatar użytkownika
Malvy
500p
500p

Post »

Witaj Marto :wit
cieszę się, że do mnie zawitałaś
początki zawsze są trudne, ale radość z sadzenia, odchowania i piękna roślin jest warta tej walki ;:134 łubiny szybko się rozrastają więc na pewno efekt w ogrodzie będzie od razu widoczny ;:333
40 opakowań to będzie hodowla hurtowa :D musisz mieć naprawdę dużo miejsca, zwłaszcza tych, które sieje się wcześniej i dopiero po czasie wysadza na miejsce :wink: co planujesz w tym roku wyhodować?

Dla Ciebie: ostatnie promienie słońca... :wink:
Obrazek
hosta123
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

:wit W tym roku jestem nastawiona na wysiew roślin wieloletnich. :)
Jeżeli jesteś zainteresowana całą listą zakupionych nasion - mogę później ją wypisać, aczkolwiek nie wiem czy nie zaśmieciłabym nią forum ;:oj Jeżeli uda mi się wyhodować ładne roślinki z nasion, to pomimo obszaru do zagospodarowania - mogę się czymś podzielić :) Doświadczenie z wysiewem mam, ale raczej roślin jednorocznych tez w ilościach oczywiście hurtowych. ;:306
Z wieloletnich to trytomy wysiewałam, teraz zimują pod śnieżną pierzynką :) Mam nadzieję, że latem tez je zobaczę :evil:
Zdjęcie z promykami słońca, a u mnie dziś napadało tyle śniegu, że ledwo moje niektóre krzewy widać ;:oj
Marta
Awatar użytkownika
Malvy
500p
500p

Post »

Wysiewaj wieloletnie jak najwcześniej, bo one zawsze dłużej rosną niż jednoroczne, a w zeszłym roku jak wysiałam funkie to je po ogrodzie za psem-złodziejem-doniczek goniłam :;230 ale są, zimują pod płotem i czekają wiosny, mam nadzieję, że przetrwają :wink: Trytomy są piękne, trzymam kciuki, żeby Twoje przetrwały. Jak będziesz się chciała podzielić czy wymienić nasionami czy innym drobiazgiem to polecam ten wątek :
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=728
ja też niewiele mam, bo dopiero zaczynam a i nasion do tej pory nie zbierałam bo nie miałam za bardzo z czego, ale co mam a nie będę siać to wysyłam w tym roku np. firletkę chalcedońską, smagliczkę żółtą i kilka berbeci mieczyków :wink:
U Ciebie zima prawdziwa, a u mnie mgła jak mleko i padało ;:174
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

;:196 Malwinko, zostało mi trochę nasion hibiskusów. Różnych.
Może byś chciała. Ewentualnie sadzonki w późniejszym terminie, bo nasiałam tego dobra trochę dużo.
Nie kryguj się, jeno pisz, co byś chciała.
Mam też dużo nasion kosmosu pełnego.
Śmiało! ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Awatar użytkownika
Malvy
500p
500p

Post »

ojej, dziękuję Lucynko ;:168 hibiskusy już dostanę od Kasi (vimen) i Sonia (cyma2704) zaoferowała się z siewkami bo dostanę od niej jeszcze runiankę :tan za to kosmos brzmi bardzo ciekawie ;:108 w jakim są kolorze kwiaty? (jak wpisałam kosmos pełny w googla to mi wyskoczyły same gwiazdozbiory ;:306 nie ma to jak być zieloną w kwiatach :lol: )
hosta123
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

No i widzę kolejny dowód na to, że miłośnicy ogrodów to najfajniejsi ludzie pod słońcem! ;:108 Nie oznacza to oczywiście, że inni są źli, ale każdy, kto ma ogród wie, jaki jest koszt zagospodarowania obszaru tak jak by się tego chciało... Nawet małe patyczki do ukorzenienia to już jest coś, bo za kilka lat będzie z tego piękny okaz :)
Jestem nowa na FO, ale zauważyłam już dużo przypadków, że ludzie ofiarują sobie pomoc i chcą podzielić się roślinkami lub nasionkami :) to takie miłe :) Dla wszystkich tych osób: ;:138
Marta
Awatar użytkownika
Malvy
500p
500p

Post »

Marto, forumowicze to wspaniali ludzie, dzielą się i radami i roślinami, nasionami i czym się da, aż człowiekowi chce się pracować intensywniej żeby też móc się dzielić. :D

Ja na wiosnę będę miała sadzonki truskawek, nazwy nie znam, bo też dostałam od kogoś z ogrodu, ale odmiana jest plenna i bardzo słodka :wink:
hosta123
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Ja też w zeszłym roku posadziłam kilka truskawek i w sezonie pojawiło się troszkę nowych mniejszych sadzoneczek, które na wiosnę mam zamiar przesadzić obok w docelowe miejsce. Jak będą się miały dobrze na wiosnę to tez będę miała do podarowania lub wymianę :) Tylko problem z wysyłaniem roślin może polegać na dobrym zabezpieczeniu, żeby nie dotarło do kogoś w rezultacie pozgniatane suche coś, co wygląda jak zielsko :;230
Marta
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Malwinko, miałam tylko jedną roślinę, ale rozrosła się potężnie. Kwitła różowymi kwiatami.
Nasion nazbierałam mnóstwo. ;:108
Pozdrawiam. Lucyna
Awatar użytkownika
Malvy
500p
500p

Post »

Marto, też się boję trochę wysyłania sadzonek, ale przecież ludzie tak robią i do mnie też dochodziły zdrowe, jak dostałam kiedyś barwinek z gołym korzeniem to nic mu się nie stało :D więc trzeba tylko zgodnie z zasadami pakować i ufać... że na poczcie nie zagubią przesyłki na tydzień lub dwa ;:306

Lucynko, to jest w takim razie wspaniała roślina ;:oj , takich mi trzeba, bo na ściernisku wciąż pusto ;:222

Mam pytanie, ale przed nim opowieść...
Byłam wczoraj w mieście w części willowej (w sumie to nie nowość, bo w końcu w mieście pracuję, więc bywam codziennie :wink: ) jednak przechodząc krzywym jak spaczenie zawodowe chodnikiem i starając się nie zsunąć do rynsztoka po wartko płynącym w tym kierunku śniegu, zahaczyłam o krzew. Krzew był dość duży, bo zahaczyłam głową, a w obcasach to już do najniższych nie należę ;:224 Odwróciłam się, patrzę - ładny. Macam (bo uliczna lampa daleko) liście ma, nie igły... a zielony :shock: (założenie, że zielony zrobiłam automatycznie ;:306 ). Zafascynowana dogłębnie tym zimowym fenomenem rozejrzałam się szybko i capnęłam gałązkę. Ciężko szło, ale urwałam, oto ona już w słoiku w domu :D :
Obrazek

Obrazek

i teraz następuje moje pytanie: co to jest?! ;:202
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”