Mój ogród wśród łąk część 5

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mój ogród wśród łąk część 5

Post »

:wit
Nareszcie mam prawdziwą zimę za oknem. Jest śnieg, mnóstwo śniegu i mało mrozu ;:333 A do tego w bonusie słoneczko. Dzisiaj była cudowna pogoda ;:3 Odbyłam mały spacerek po ogrodzie, rozmyślając co by tu przesadzić, dosadzić....W głowie mam kilka pomysłów, czas pokaże, czy będą zrealizowane. Na bank rewitalizację przejdzie warzywniaczek. Na jego wschodnim skrzydle powstał mur, będą tam posadzone choinki, brzozy. I warzywniaczek się będzie musiał przesunąć. Oj już nie mogę się doczekać aż wkroczę w moje królestwo. Poza tym wykonałam małe zamówienie na bylinki, z naciskiem na bodziszki i floksy, że nie wspomnę o cimucifugach .Różane chciejstwa okiełznane, bo zamówię ich aż ....5 sztuk i to jedynie w celach zagospodarowania nowej architektury ogrodowej. Jej też jeszcze nie ma .... Ale plan jest. I chyba to wszystko....a nie, jeszcze muszę posadzić mały brzozowy lasek, bo to chciejstwo mojego M. Uwielbia brzozy.No normalnie rozczula się nad nimi jak dziecko. A ja,nie czekając za długo, zamówiłam owszem i brzozy, ale kilka bardzo ciekawych odmian. Już nie mogę się doczekać sadzenia, grzebania w ziemi.

Soniu - Spacery i basen to mój żywioł.Waga poleci....albo nie. ;:333

Olu 2310 - Z wagą trzeba uważać ;:224 Nie ma to jak być ssakiem. Na zimę zbieram tłuszczyk, żeby wiosną spalić przy grabieniu i pieleniu :D

Becia- No ten kurz własnie, ten kurz... ;:224

Marysiu - Spróbuję i nasionek, i patyczków, bo bardzo mi się podoba ten krzew. Muszę przesadzić moje szparagi, jak myślisz, mogę ? Czy lepiej posiać na nowo?
A waga...e tam, masz rację są ważniejsze sprawy w życiu, i też trudne i frustrujące. Czasami nawet pomagają wadze ;:131

Martuś - Już działasz ogrodowo? No podziwiam. U mnie zwały śniegu, więc grzebanie w ziemi bez szans. Koniecznie pochwal się różanymi zakupami :uszy

Olka Maliola- Przeciwności są wpisane w nasz los...oj zabrzmiało ...ale tak już jest. Kto z nas nie ma zmartwień? Powoli rozgarniam moje troski, układam, przekładam i jakoś jaśniej się porobiło. Będzie dobrze ;:136 Dziękuję że zaglądasz ;:196

Justynko - Już się przyzwyczaiłam do mojego kawałka betonu :lol:

Wiolka - Mam nadzieję, że z zebranych nasion wyrosną takie same białe cynie. Bardzo bym się ucieszyła.Dzięki,że zajrzałaś do mnie, a za mnóstwo miłych słów ;:196 I za Twoje dobre serducho. Jesteś Wielka ;:333

Dorotko - A ja się oprócz spacerów zapisałam jeszcze na basen. Uwielbiam wodę, kocham pływać. I waga zleci,jest już bez szans ;:134

Zuza- Śniegu mam pełno, chcesz? :D Wagi nie rzucam, szkoda bo nowa :;230

Madzia- Samo nie spadnie ;:170

Monia - Jakie Ty kochana leki na zrzucanie zażywasz? Broń Cię Boże, bo to samo świństwo jest, szkoda wątroby i ...portfela.

Karolka - :;230

Dorotko 350 - Mam ochotę na dwie pnące, bo stawiam pergolę w pobliżu tarasu, i jeszcze 3 rabatowe, ale jeszcze do końca klamka nie zapadła....jeszcze nie, chociaż jestem prawie pewna. Poczekam jeszcze ciut ciut bo może pewne pozycje, których nie ma w R pojawią się niebawem.

I napadało śniegu

Obrazek

Obrazek

:wit
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2014, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

A odwilży od wczoraj nie masz?
U mnie wczoraj topniało a teraz znowu na minusie,to wiesz,troszkę ślisko ;:224
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

A Cimicifugę racemosę "ATROPURPUREA" zamówiłaś? Jest cuuudna, też się na nią grzeję ;:215
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2014, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

A nie można po polsku-świecznica?
Myślałem że Małgosia sobie takie porzekadło wymyśliła :lol:
W sumie drogie nie są, w okolicach 10zł a duże ;:108
Awatar użytkownika
Ola2310
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2015, o 13:37
Kontakt:

Post »

U mnie na chodnikach i ulicy lodowisko jak się patrzy....
Tylko łyżwy zakładać.... :roll:
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

U nas śnieg powolutku odchodzi w niebyt.
Tez się odchudzam. Będziemy się wspierać. Zrzucać nie będę, co by Zuzka po głowie nie dostała. ;:306
Mam Świecznicę "BLACK NEGLIGEE" i szczerze ją uwielbiam! Niekłopotliwa a jakże urokliwa roślina. ;:215
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ooo, ta Świecznica "BLACK NEGLIGEE" też śliczniasta ;:215
Aneczko, a nie można jej czasami z kłącza dzielić? ;:183
Pozdrawiam, Zuza
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zakochałam się dzisiaj ;:167 W małej mulicy. Pojechałam z córcią, żeby Aramis o nas nie zapomniał, a tam....zobaczyłam cudne zwierzątko. W stadninie zamieszkała maleńka mulica, Fortuna. Wygląda jak osiołek, jest śliczna i niesamowicie sympatyczna. I ja się jej wcale nie bałam. Zachowuje się jak piesek.Źrebaka się boję, bo kopytka ma i zębicha, ale to cudo mnie normalnie rozbroiło. Nie zabrałam aparatu, ale poprawię się i koniecznie ją Wam pokażę.

Mati - Śniegu mam sporo, odwilż leciutko podąża, ale jest koło zera i śnieg się utrzymuje. Ja wolę cimicifuga :D bo ciekawiej, świecznica mniej mi się podoba.

Zuza - Zamówiłam właśnie taką :D

Olka - No fakt, jak jechałam do konia, to kilka razy odczułam że jest ślisko ;:224

Anka- W ramach odchudzania zapisałam się na basen. No i cieszę się, że dni dłuższe bo mogę sobie spokojnie pospacerować z wnusiem. I koniecznie 4-5 posiłków i woda.... ;:173

Do popisania.
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Małgosiu ciekawy obiekt miłości znalazłaś. :wink: O świecznicy poczytałam, piękną roślinę będziesz mieć, ;:215 tylko wymagania ma spore. ;:218 Jednak rewolucja. ;:65
Awatar użytkownika
Ola2310
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Koniecznie nam pokaż tą małą zwierzaczkową istotę która tak cię złapała za serducho...
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Nie mogę patrzeć na te betonowe płoty! Moja siostra też taki ma na tyłach działki, ale pomalowany tak zgrabnie nieregularnie na 2 odcienie zieleni i obrośnięty różnymi drzewami i krzewami.
Ligustr polecam. Może to i plebs wśród krzewów, ale kochają go moje ptaki zimą za owoce i schronienie przed zagrożeniem. ;:215
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ponuro dzisiaj i smutno jakoś. Pobuszowałam sobie w necie szukając ciekawych roślinek, omówiłam z moim M małe zmiany w ogrodzie...no musiałam go i przygotować i wtajemniczyć, kolejność dowolna :D , bo będę potrzebowała jego silnych rąk, i owszem nawet umiejętności. :lol: Siać na razie się boję, bo moje dotychczasowe próby styczniowego siania kończyły się fiaskiem. Może ewentualnie dosypię ziemi do kwiatków doniczkowych i pogrzebię im widelcem ....one to lubią.A tak na marginesie, strasznie zaniedbałam moje domowe kwiatki. Od kiedy mam ogród, doniczkowce zeszły na dalszy plan. I mniej więcej o tej porze roku sobie przypominam o ich istnieniu ;:224 Nawet zakupiłam ziemię i nowe doniczki ( jest w szwedzkim sklepie wyprzedaż kolekcji :D po taniości). Chyba w celu zagłuszenia potrzeby siania zabiorę się za porządki z doniczkowymi. ;:65
Śnieg mam uzupełniany codzienną dostawą. Zapowiadają, że idą mrozy i jak to określili....siarczyste ;:145

Soniu - Mam nadzieję, że sprostam wymaganiom świecznicy...nazwa cimicifuga bardziej mi się podoba :D . Mam w ogrodzie miejsce, które kilka lat mnie wkurzało.Od dwóch mam już patent na nie,bo okazuje się, że jest wiele roślin radzących sobie w półcieniu. I tam właśnie wkomponuję cimicifugę. Kiedy nowy wątek otworzysz?

Olka - Pokażę, nie ma sprawy. Muszę tylko nie zapomnieć o aparacie ;:172

Miłka- Uśmiałam się z określenia plebsem ligustra :lol: Nie sądziłam, że nawet wśród roślin są warstwy. Mnie ligustr urzekł tymi kuleczkami, i koniecznie musi być swobodnie rosnącym krzewem. Wtedy można jego walory zobaczyć w pełnej okazałości. :uszy :uszy

Zdjęć ogrodu nie mam świeżych, no bo co mam focić? Na całej połaci śnieg....Jeszcze zanim złapałam za łopatę.

Obrazek

Ale za to mam inny, o wiele ciekawszy obiekt do obfotografowywania ;:167 Mój Kubulek

Obrazek

Obrazek

Miłego wieczoru :wit
Awatar użytkownika
Ola2310
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Ale masz śniegu! U mnie cały dzień pada deszcz , potem deszcz ze śniegiem a teraz już śnieg...
Rano też będzie biało.
Kubuś słodki. Wytulaj go mocno...
Awatar użytkownika
AguJa
500p
500p
Od: 28 lip 2015, o 22:57

Post »

Małgosiu, wspaniały ten Twój Kubunio!
Od razu widać, że facet :) Rośnie kawaler dla mojej Justy ;:333
Buziaki dla malucha ;:196
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kubunio śliczny, ale śpioszek to chyba tatuś kupował? ;:183
Mówicie że zima znów nadciąga :shock: a ja słyszałam że będzie się dłuuugo ciągła, wiosna podobno przyjdzie późno... ;:202
Pewnie święta znów w śniegu - Wielkanocne oczywiście ;:222
Pozdrawiam, Zuza
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”