McMarchewka-Mój warzywnik, czyli ogródek warzywny McMArchewki

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
mafelini
50p
50p
Od: 28 sie 2011, o 01:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Warzywny ogródek McMArchewki

Post »

Dziękuję, już trafiłam tam, podczytuję właśnie :)
Pozdrawiam, Marzena
Drako
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2013, o 13:13
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Michał, jeśli szukasz konkretnej fasoli to polecam wielokwiatową. Rośnie łebska, kwitnie w kolorach od czerwieni po dwukolorowe do bieli, młode strąki można traktować jak szparagówki, a i na suche nasiona się nadaje. Jak dla mnie bomba.
Awatar użytkownika
Ela_2015
500p
500p
Od: 26 gru 2015, o 16:20

Post »

Witam.Mam chęć w tym roku posiac rukolę,proszę poradz mi jaka odmiana jest najlepsza.pozdrawiam
Ela
Awatar użytkownika
Ela_2015
500p
500p

Post »

A co to za fasola wielkokwiatowa,jak mozna spytac to jak sie nazywa.Bo może ja bym sie na nią skusiła.Siałam szparagówkę i jasia.Wielkokwiaowej nie znam.Pozdrawiam.
.
Ela
Drako
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Rukola chyba nie ma wielu odmian, natomiast dwa uprawiane gatunki to rukola "rukola" (Eruca sativa) i rukola tzw. dzika (Diplotaxis tenuifolia). Pierwsza jest jednoroczna i kwitnie na szarobiało, a druga jest wieloletnia, kwitnie na żółto i gorzknieje gdy wybija w kwiat.

Fasolę wielokwiatową można kupić pod nazwą fasola ozdobna (no bo taka jest). Są też konkretne odmiany wyselekcjonowane pod kątem uprawy jako warzywa (dzięki Hasło :D). Najbardziej znaną jest chyba Piękny Jaś o białych kwiatach i nasionach.
PatiLu
100p
100p
Od: 2 mar 2015, o 13:42

Post »

Teraz ja się pogubiłam- ta fasola wielkokwiatowa, ozdobna jest mimo wszystko(mimo, że nazywana ozdobną) jadalna? Czy trzeba szukać jakiejś konkretnej- wyselekcjonowanej? I rozumiem, że wymaga podpór, tak? ;:124
Drako
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Żyję i piszę, czy to wystarczy? :D Ta "ozdobna" rośnie hen wysoko, 2m tyczki to była dla niej pestka. Piękny Jaś też wysoki. Te "nowe", nieznane mi odmiany mogą być karłowe.
PatiLu
100p
100p
Od: 2 mar 2015, o 13:42

Post »

A ja durna ją omijałam zawsze przy zakupie nasion-skojarzenie z niejadalnymi dyniami ozdobnymi- dziękuję za naukę ;:180
Awatar użytkownika
McMArchewka
1000p
1000p
Od: 13 lut 2012, o 21:28

Post »

Drako Powiem Ci, że już od noo dwóch lat uprawiam fasolę Polkę, w zeszłym sezonie miałem również fasolę z Orzełkiem. Ta druga odmiana bardzo przypadła mi do gustu, w tym roku myślę, że się dorobię już na tyle dużo krzaków, że nasiona będę mógł już spokojnie na konsumpcję brać :wink: Prawdopodobnie fasola ta będzie rosnąć właśnie obok rabarbaru :D A może jednak dać tam groch? Hmmm, no nie wiem :D
A jeśli chodzi o Jasia to uprawiałem go przez parę lat i generalnie uprawa wyglądała tak, że niedojrzałe strąki przemarzały w czasie pierwszych przymrozków... W tym roku planuję wróci do uprawy Jasia lub wypróbować fasolnik chiński - mam obok grzadek taki 3-metrowy pień, po którym może się coś piąć.
A ta fasola wielokwiatowa brzmi całkiem kusząco, muszę poczytać o niej :wink:

A jeszcze a propos rukoli to czytając Twój post to myślę, że dla mnie będzie lepsza ta pierwsza odmiana o szarych kwiatach, której liście nie gorzknieją :D
Awatar użytkownika
Ginka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 wrz 2014, o 16:07

Post »

Tylko że jednoroczna się trochę różni smakowo od drugiej, ma słabszy orzechowy posmak, także to też weź pod uwagę :roll: (ogólnie nawet jak przy wieloletniej przegapisz i zakwitnie to ścinasz i delikatnieje).
"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
Awatar użytkownika
McMArchewka
1000p
1000p

Post »

Powiem Ci, że ja jakoś nigdy nie myślałem nad smakiem fasoli podczas jej jedzenia :D Generalnie w zeszłym sezonie byłem bardziej wyczulony na różnice smakowe odmian pomidorów, które miałem (Koralik najlepszy jak dla mnie! ^^)
Awatar użytkownika
Ginka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 wrz 2014, o 16:07

Post »

Michał ale ja o rukoli mówię :lol: . A u nas co się okazało w jasiu który dostaliśmy od cioci wylęgły się żuki (poszły do ugotowania kurom), naszą paczuszkę prawdopodobnie zjedliśmy zanim się wylęgły ;:224 .
"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
Awatar użytkownika
Ela_2015
500p
500p

Post »

Dzień dobry.aha to chyba już wiem ,Wielkiego Jasia sieję co roku kwitnie na biało,ale z zawiązywaniem nasion jest róznie.Kwitnie bardzo długo,a strąków nie zawiele i nie wszystkie do końca dojrzewają-a szkoda.Dziękuję i pozdrawiam.
Ela
Awatar użytkownika
McMArchewka
1000p
1000p

Post »

Ginka Aaa, no faktycznie! :D To w takim razie mogę stwierdzić, że orzechowy smak rukoli absolutnie mi nie przeszkadza!

Ela_2015 I to jest jego mankament. Gdyby nie to to myślę, że u większości z nas byłaby to odmiana wiodącą fasoli :wink: U mnie zawsze jest bardzo dużo strąków i być może dlatego mają problem z dojrzewaniem :wink:
Awatar użytkownika
Ela_2015
500p
500p

Post »

Dzień dobry.Miałam to samo,pełno dziurek i łażące małe żuczki i po fasoli było.Co to za peroństwo tak ja uwielbia?.Pozdrawiam
Ela
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”