McMarchewka-Mój warzywnik, czyli ogródek warzywny McMArchewki
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 lut 2013, o 13:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Warzywny ogródek McMArchewki
Michał, jeśli szukasz konkretnej fasoli to polecam wielokwiatową. Rośnie łebska, kwitnie w kolorach od czerwieni po dwukolorowe do bieli, młode strąki można traktować jak szparagówki, a i na suche nasiona się nadaje. Jak dla mnie bomba.
- Ela_2015
- 500p
- Od: 26 gru 2015, o 16:20
Witam.Mam chęć w tym roku posiac rukolę,proszę poradz mi jaka odmiana jest najlepsza.pozdrawiam
Ela
- Ela_2015
- 500p
A co to za fasola wielkokwiatowa,jak mozna spytac to jak sie nazywa.Bo może ja bym sie na nią skusiła.Siałam szparagówkę i jasia.Wielkokwiaowej nie znam.Pozdrawiam.
.
.
Ela
-
Rukola chyba nie ma wielu odmian, natomiast dwa uprawiane gatunki to rukola "rukola" (Eruca sativa) i rukola tzw. dzika (Diplotaxis tenuifolia). Pierwsza jest jednoroczna i kwitnie na szarobiało, a druga jest wieloletnia, kwitnie na żółto i gorzknieje gdy wybija w kwiat.
Fasolę wielokwiatową można kupić pod nazwą fasola ozdobna (no bo taka jest). Są też konkretne odmiany wyselekcjonowane pod kątem uprawy jako warzywa (dzięki Hasło
). Najbardziej znaną jest chyba Piękny Jaś o białych kwiatach i nasionach.
Fasolę wielokwiatową można kupić pod nazwą fasola ozdobna (no bo taka jest). Są też konkretne odmiany wyselekcjonowane pod kątem uprawy jako warzywa (dzięki Hasło

Teraz ja się pogubiłam- ta fasola wielkokwiatowa, ozdobna jest mimo wszystko(mimo, że nazywana ozdobną) jadalna? Czy trzeba szukać jakiejś konkretnej- wyselekcjonowanej? I rozumiem, że wymaga podpór, tak? 

-
Żyję i piszę, czy to wystarczy?
Ta "ozdobna" rośnie hen wysoko, 2m tyczki to była dla niej pestka. Piękny Jaś też wysoki. Te "nowe", nieznane mi odmiany mogą być karłowe.

A ja durna ją omijałam zawsze przy zakupie nasion-skojarzenie z niejadalnymi dyniami ozdobnymi- dziękuję za naukę 

- McMArchewka
- 1000p
- Od: 13 lut 2012, o 21:28
Drako Powiem Ci, że już od noo dwóch lat uprawiam fasolę Polkę, w zeszłym sezonie miałem również fasolę z Orzełkiem. Ta druga odmiana bardzo przypadła mi do gustu, w tym roku myślę, że się dorobię już na tyle dużo krzaków, że nasiona będę mógł już spokojnie na konsumpcję brać
Prawdopodobnie fasola ta będzie rosnąć właśnie obok rabarbaru
A może jednak dać tam groch? Hmmm, no nie wiem 
A jeśli chodzi o Jasia to uprawiałem go przez parę lat i generalnie uprawa wyglądała tak, że niedojrzałe strąki przemarzały w czasie pierwszych przymrozków... W tym roku planuję wróci do uprawy Jasia lub wypróbować fasolnik chiński - mam obok grzadek taki 3-metrowy pień, po którym może się coś piąć.
A ta fasola wielokwiatowa brzmi całkiem kusząco, muszę poczytać o niej
A jeszcze a propos rukoli to czytając Twój post to myślę, że dla mnie będzie lepsza ta pierwsza odmiana o szarych kwiatach, której liście nie gorzknieją

A jeśli chodzi o Jasia to uprawiałem go przez parę lat i generalnie uprawa wyglądała tak, że niedojrzałe strąki przemarzały w czasie pierwszych przymrozków... W tym roku planuję wróci do uprawy Jasia lub wypróbować fasolnik chiński - mam obok grzadek taki 3-metrowy pień, po którym może się coś piąć.
A ta fasola wielokwiatowa brzmi całkiem kusząco, muszę poczytać o niej

A jeszcze a propos rukoli to czytając Twój post to myślę, że dla mnie będzie lepsza ta pierwsza odmiana o szarych kwiatach, której liście nie gorzknieją

- Ginka
- Od: 21 wrz 2014, o 16:07
Tylko że jednoroczna się trochę różni smakowo od drugiej, ma słabszy orzechowy posmak, także to też weź pod uwagę
(ogólnie nawet jak przy wieloletniej przegapisz i zakwitnie to ścinasz i delikatnieje).

"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
- McMArchewka
- 1000p
Powiem Ci, że ja jakoś nigdy nie myślałem nad smakiem fasoli podczas jej jedzenia
Generalnie w zeszłym sezonie byłem bardziej wyczulony na różnice smakowe odmian pomidorów, które miałem (Koralik najlepszy jak dla mnie! ^^)

- Ginka
- Od: 21 wrz 2014, o 16:07
Michał ale ja o rukoli mówię
. A u nas co się okazało w jasiu który dostaliśmy od cioci wylęgły się żuki (poszły do ugotowania kurom), naszą paczuszkę prawdopodobnie zjedliśmy zanim się wylęgły
.

"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
- Ela_2015
- 500p
Dzień dobry.aha to chyba już wiem ,Wielkiego Jasia sieję co roku kwitnie na biało,ale z zawiązywaniem nasion jest róznie.Kwitnie bardzo długo,a strąków nie zawiele i nie wszystkie do końca dojrzewają-a szkoda.Dziękuję i pozdrawiam.
Ela
- McMArchewka
- 1000p
Ginka Aaa, no faktycznie!
To w takim razie mogę stwierdzić, że orzechowy smak rukoli absolutnie mi nie przeszkadza!
Ela_2015 I to jest jego mankament. Gdyby nie to to myślę, że u większości z nas byłaby to odmiana wiodącą fasoli
U mnie zawsze jest bardzo dużo strąków i być może dlatego mają problem z dojrzewaniem 

Ela_2015 I to jest jego mankament. Gdyby nie to to myślę, że u większości z nas byłaby to odmiana wiodącą fasoli

- Ela_2015
- 500p
Dzień dobry.Miałam to samo,pełno dziurek i łażące małe żuczki i po fasoli było.Co to za peroństwo tak ja uwielbia?.Pozdrawiam
Ela