Cytrusy - porady ogólne
-
- 200p
- Od: 18 sty 2012, o 20:04
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Cytrusy - porady ogólne
Nie wzruszaj absolutnie ziemi. Wyjmij w całości z doniczki i jeżeli jest bardzo mokro to zostaw tak na kilka dni na jakimś podstawku - bez doniczki aby obeschła bryła korzeniowa jeżeli jest za mokro.
Liście wyglądają podobnie jak w mojej cytrynie przed przesadzeniem ale ja przesadzałam do nieco większej doniczki wyjmując w całości wszystko z poprzedniej. Na dno nowej doniczki dałam drenaż, na to ok. 2 cm kwaśnego torfu wymieszanego z piaskiem. Następnie wstawiłam bez otrząsania czy naruszania całość korzeni z poprzedniej doniczki i tylko nasypałam wokół nowego podłoża ( też kwaśny torf z piaskiem ) oraz troszkę na wierzch ( po zrzuceniu starej wierzchniej warstwy bo była sucha i się dało obsypać ). Taka mieszanka ma tę zaletę, że piasek szybko wysycha. Widocznie mojej cytrynie skierniewickiej to się spodobało i to bardzo, że liście już nie żółkną, nie spadł ani jeden i jest obsypana pąkami. A jeden jedyny owoc zawiązany latem jak stała na dworze zaczyna rosnąć.
Moim zdaniem każdą roślinę można przesadzać w dowolnej porze roku pod warunkiem, że nie naruszy się systemu korzeniowego - to można robić wyłącznie wiosną.
Liście wyglądają podobnie jak w mojej cytrynie przed przesadzeniem ale ja przesadzałam do nieco większej doniczki wyjmując w całości wszystko z poprzedniej. Na dno nowej doniczki dałam drenaż, na to ok. 2 cm kwaśnego torfu wymieszanego z piaskiem. Następnie wstawiłam bez otrząsania czy naruszania całość korzeni z poprzedniej doniczki i tylko nasypałam wokół nowego podłoża ( też kwaśny torf z piaskiem ) oraz troszkę na wierzch ( po zrzuceniu starej wierzchniej warstwy bo była sucha i się dało obsypać ). Taka mieszanka ma tę zaletę, że piasek szybko wysycha. Widocznie mojej cytrynie skierniewickiej to się spodobało i to bardzo, że liście już nie żółkną, nie spadł ani jeden i jest obsypana pąkami. A jeden jedyny owoc zawiązany latem jak stała na dworze zaczyna rosnąć.
Moim zdaniem każdą roślinę można przesadzać w dowolnej porze roku pod warunkiem, że nie naruszy się systemu korzeniowego - to można robić wyłącznie wiosną.
Pozdrawiam Ela
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 17 lis 2015, o 13:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam,
Niestety pomimo dwóch oprysków na przędziorki stan rośliny się pogorszył... Liście nie zmieniają barwy tylko po prostu jeden po drugim odpadają...Czy mogę zrobić coś wiecej? Niedługo drzewko zostanie gołe
Niestety pomimo dwóch oprysków na przędziorki stan rośliny się pogorszył... Liście nie zmieniają barwy tylko po prostu jeden po drugim odpadają...Czy mogę zrobić coś wiecej? Niedługo drzewko zostanie gołe

- norbert76
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
Możesz wrzucić zdjęcie, jak ono teraz wygląda? Czy wełnowców udało się Tobie pozbyć?
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
-
- 0p - Nowonarodzony
http://imageshack.com/a/img911/6240/VWE1vX.jpg
http://imageshack.com/a/img633/7263/Eg1slw.jpg
http://imageshack.com/a/img903/2699/W31ErA.jpg
Tak to się właśnie przedstawia sytuacja.... a welnowce raz opryskałam, o czym pisałam już poprzednio, następnie dwa razy zdjęłam je mechanicznie i jakoś ich teraz nie widać.
http://imageshack.com/a/img633/7263/Eg1slw.jpg
http://imageshack.com/a/img903/2699/W31ErA.jpg
Tak to się właśnie przedstawia sytuacja.... a welnowce raz opryskałam, o czym pisałam już poprzednio, następnie dwa razy zdjęłam je mechanicznie i jakoś ich teraz nie widać.
- norbert76
A te przędziorki widać je jeszcze na liściach? Opadanie liści u cytrusów może być nie tylko objawem ataku szkodników, choć mocno osłabiają roślinę, ale także zbyt suchego powietrza. Spróbuj podnieść wilgotność powietrza, umieść roślinę na większej podstawce wypełnionej wilgotnym keramzytem i dodatkowo codziennie spryskuj całą roślinę.
Przy okazji przędziorki nie lubią wysokiej wilgotności powietrza i nie powinny się pojawiać.
Zakwasiłaś ziemię, wg przepisu Stefki?
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 7#p5384897
Przy okazji przędziorki nie lubią wysokiej wilgotności powietrza i nie powinny się pojawiać.
Zakwasiłaś ziemię, wg przepisu Stefki?
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 7#p5384897
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
-
- 0p - Nowonarodzony
Przedziorków nie widać, roślinę dopiero niedawno wyniosłam na klatkę gdzie ma chłodniej, a ziemi nie zakwaszałam, bo dzewko ma ziemię dedykowana cytrysom (podejrzewalam, że w takim razie ma odpowiednie pH) i nie chciałam wszystkiego robić na raz. Spróbuję z keramzytem i jeśli uważasz, że zakwaszać teraz to również wykonam.... Czy moze poczekac na ile obnizenie temperatury pomoże...?
- norbert76
Jaka temperatura jest na tej klatce?
Jeśli jest posadzona w dedykowaną ziemię do cytrusów to nie potrzeba, ale dodanie słabego roztworu nie zaszkodzi.
Jeśli jest posadzona w dedykowaną ziemię do cytrusów to nie potrzeba, ale dodanie słabego roztworu nie zaszkodzi.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
-
- 0p - Nowonarodzony
Niestety nie posiadam termometru, ale jest około 15... nie wiem jak sprawdzić czy roslina w ogóle jeszcze dycha. Obciąć jakaś gałązkę? Bo liście kurcze lecą... 

- norbert76
Nic nie obcinaj. Dopóki gałązki są zielone, dopóki powinno być wszystko w porządku. Jest taka możliwość, że straci wszystkie liście, ale jeśli gałązki będą dalej zielone, to na wiosnę powinna wypuścić nowe. Tylko jak zrzuci wszystkie liście, ogranicz nieco podlewanie - pozwalaj przed kolejnym podlaniem nieco przeschnąć wierzchniej warstwie ziemi. Jak przeżyje, to na następną zimę od razu wystawiaj na tą klatkę.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dostałem mandarynkę w święta na początku było wszystko ok teraz liści zostało kilka na samym czubku rośliny i owoce.Żadnych szkodników nie zobaczyłem nikogo nie było dodam że jest w mieszkaniu temperatura 20-23 stopnie i 50-60% wilgotności powietrza
a)Mandarynka dostała szoku spowodowaną zmianą otoczenia
b)Ma za ciepło i aklimatyzuje się
więcej pomysłów mi nie przychodzi jest zraszana codziennie 1-2 razy raz delikatnie podlana wodą z filtra ro+di.
Mam się martwić czy zajmować się tak jak normalną rośliną i czekać aż puści nowe listki?
a)Mandarynka dostała szoku spowodowaną zmianą otoczenia
b)Ma za ciepło i aklimatyzuje się
więcej pomysłów mi nie przychodzi jest zraszana codziennie 1-2 razy raz delikatnie podlana wodą z filtra ro+di.
Mam się martwić czy zajmować się tak jak normalną rośliną i czekać aż puści nowe listki?
- norbert76
Poczytaj stronę wcześniej, cytrusy powinny być zimowane w niższej temperaturze, niż 20 stopni. Podstawowa zasada przy cytrusach, im cieplej tym powinny mieć wyższą wilgotność powietrza.
Tak więc, może to być albo efekt aklimatyzacji, albo stoi w pobliżu włączonego grzejnika.
Cytrusy zimowane w tak wysokiej temperaturze mogą zgubić nawet wszystkie liście, na wiosnę Mandarynka powinna wypuścić nowe liście.
Pamiętaj, żeby ani nie zalać, ani nadmiernie przesuszyć podłoża.
Tak więc, może to być albo efekt aklimatyzacji, albo stoi w pobliżu włączonego grzejnika.
Cytrusy zimowane w tak wysokiej temperaturze mogą zgubić nawet wszystkie liście, na wiosnę Mandarynka powinna wypuścić nowe liście.
Pamiętaj, żeby ani nie zalać, ani nadmiernie przesuszyć podłoża.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Nie stoi przy kaloryferze ale przy drzwiach balkonowych więc ma dużo światła.I nie mam gdzie zimować w takim chłodzie w sumie mam piwnice chłodną .... ale bez okien 

- norbert76
No to pozostaje to stanowisko, na którym stoi. Zimą rośliny z reguły dłużej się aklimatyzują. Obetnij tylko owoce, w tym momencie niepotrzebnie osłabiają roślinę. Jeśli po zgubieniu wszystkich liści gałązki pozostaną zielone, to na wiosnę powinna wypuścić nowe. Pamiętaj, żeby tylko wtedy ciut mniej podlewać.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- tomekb1
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 30 gru 2012, o 18:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
U mnie co rok mandarynka traci jakieś 70% liści. Pozostałe cytrusy - cytyny i pomarańcza prawie nic nie zrzucają. Pomieszczenie, w którym zimuje jest wilgotne, zimne i w miarę jasne, a dodatkowo doświetlane. Mandarynka zaczyna gubić liście już parę dni po tym jak ją przenoszę. U mnie to chyba szok po przenosinach.
Pozdrawiam
Tomek
Tomek