Wiocha, tu się narodziłam na nowo!

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Wiocha, tu się narodziłam na nowo!

Post »

No zostało mi 30 stron, czytam wszystko od deski do deski, piszę, spisuję, oj kobieto jesteś wielka, wspaniała, kochana i w ogóle niepowtarzalna i niesamowita, już Ciebie kocham, za to wielkie serce do ludzi i zwierząt ;:196 muszę iść coś upichcić, a potem dalej lektura :wit
obserwator
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 wrz 2010, o 07:32
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

cyganka77 pisze:Alu jak dobrze, że napisałaś o kremach. Sama mam ciągle problem z suchymi dłońmi. Do tego stopnia, że budzę się w nocy i muszę pokremować. Do tej pory nie miałam motywacji, żeby spróbować samemu zrobić krem, ale Twój wpis mnie zmotywował. Trzeba będzie rozejrzeć się za składnikami i coś pokombinować.
Jak miałam suche dłonie(aż zaczerwienione i bolały) to mocno smarowałam kremem nawilżającym do rąk jakąś oliwkę lub tłusty krem na to .Tak dużo że nie wchłonął się nadmiar.Na to foliowe woreczki a na wierzch skarpety.Oczywiście przed spaniem te zabiegi robiłam.Rano rączki ładnie wygładzone,delikatne jak prawie u niemowlaczka :wink: .Co prawda w nocy mnie to przeszkadzało i było za ciepło w dłonie, ale efekt wart poświęcenia.
rośliny domowe///
rośliny ogrodowe///wymiana
Pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika
romaszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 gru 2010, o 23:43
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Danusiu, Iwonko 0042, Iwonko obserwator witajcie dziewczyny :wit miło Was gościć!

Zaraz Wam coś powiem, tylko nie śmiejcie się za mnie za głośno :;230 Otóż dumałam ja dumałam no i wydumałam ;:224

Zastanawiam się, czy dało by się zrobić własny krem na bazie mleka koziego. Szukałam informacji na ten temat w necie i NICZEGO! Nic a nic! Jeszcze spróbuje dostać się do jednej z grup zamkniętych na fb, to są pasjonaci kręcenia/robienia różnych kosmetyków naturalnych, czekam na akceptacje lub nie, przyjęcia do grupy. Może tam czegoś się dowiem ? i Wam po sekretu opowiem ;:162 ;:306

A żeby nie marnować czasu, to na razie uczyniłam taki oto eksperyment. Zagotowałam ociupinkę mleka, dodałam trochę gliceryny, alkoholu i witaminę E jako konserwant, trochę zamieszałam spieniaczem do kawy, żeby witamina dobrze się rozproszyła w mleku i odstawiłam do lodówki.

I teraz czekamy ;:65 jeśli taka mieszanka wytrzyma przynajmniej dwa tygodni bez popsucia się, to będzie oznaczało, że można wykorzystać mleko jako fazę wodną :tan Szczerze mówiąc, nie bardzo wierzę w to, że wytrzyma dwa tygodni ? ale moożee :D
Awatar użytkownika
Tacca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lut 2009, o 12:23
Kontakt:

Post »

Ałła poczytałam troszkę i zakochałam się w Twoim wątku. Cudne gospodarstwo, z moich marzeń, ale jak piszesz ze do tanga trzeba dwojga, a eM choć ze wsi lubelskiej pochodzi za nic na wieś nie chciał wrócić. Skończyło się na marzeniach. Zajmie mi to trochę czasu, ale przeczytam od dechy do dechy. Ja też kocham spacery po lesie. Dzień bez lasu to dzień stracony. Kiedyś chodziłam z psem, ale już odszedł. Nowego nie mam i pewnie już nie będę miała. Za to mam kilka koleżanek które lubią łazić po lesie, nie jestem sama. Za każdym wyjściem coś z lasu przyniosę.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Alu a na bazie śmietanki albo masła z koziego mleka? Ja ostatnio kupiłam pod choinkę komuś mydło pod prysznic z kozim mlekiem Ziaji.
Awatar użytkownika
Tacca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lut 2009, o 12:23
Kontakt:

Post »

Pomysł z tym kozim mlekiem jest bardzo fajny tylko właśnie trzeba sprawdzić czy da się przechować. Czekamy z niecierpliwością na wyniki. Mleko kozie jest antyalergiczne.
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A ja miałam dwie kózki, dawne to czasy były, piękne na wsi, a teraz tylko wspomnienia zostały, ale tak na prawdę nie spróbowałam nigdy mleka koziego, nie było okazji niestety ;:108
Awatar użytkownika
julcia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 maja 2011, o 08:26

Post »

ALu myślę ze się uda, korzystam z kremu do rąk z serii o której pisała Marysia.
Chyba spróbuję zrobić swój krem do rąk,potrafisz człowieka zmobilizować swoją pracowitością ;:168
Pozdrawiam Julia
Moje zielone zakręcenie
Awatar użytkownika
myszaxs
100p
100p
Od: 27 paź 2015, o 22:03

Post »

Alu jak wymyślisz jakąś dobrą recepturę na krem to ja poproszę. Moja mama ma kozy to może i ja zrobię sobie kremik, a szczególnie przydałby się dla mojej córki, którą większość kosmetyków uczula
Awatar użytkownika
ewikk77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sty 2010, o 21:21

Post »

Tak jak pisała Marysia, spróbuj z masłem kozim. Sama nie robiłam, bo nie mam dostępu, ale czytałam gdzieś, że się nadaje...a nawet, że jest lepsze niż wiele innych tłuszczy.
pozdrawiam Ewa
Awatar użytkownika
semper
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lis 2011, o 10:12

Post »

Witaj Romaszko ;:138
Jak wracam do sprawy Twojego sąsiada.To rzeczywiście niezły kombinator.Energia odnawialna to jeden z priorytetów w naszym państwie.Jesteśmy pod tym względem daleko w tyle za Europą, a Unia czuwa.Ja mieszkam blisko czeskiej granicy i tam widziałem kilka farm słonecznych, u nas jeszcze nie spotkałem żadnej.Raczej nie zajmują one tak wielkiej powierzchni.Obawiam się, że żaden RDOŚ nie pomoże bo to przecież takie czyste, ekologiczne.Facet weżmie dotacje, wyrąbie las, sprzeda drewno i się ulotni.
Tak w ogóle to chciałem zapytać bezczelnie czy mozna nabyć jeszcze taką maść na Mój chory kręgosłup.W Moich Górkach żywokostu nie spotkałem.
Pozdrawiam! ,Jurek z górek ;)
Moje górki
Rojnikowisko i nie tylko
Awatar użytkownika
romaszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 gru 2010, o 23:43

Post »

Jurek masz racje, nie chciałam Wam już tą sprawą gitarę zawracać ale jak temat znowu wypłynął na powierzchnie to powiem, byłam tu i tam, rozmawiałam, pytałam się ? i tak jak mówisz: Tak jest taka inwestycja UNIJNA, bardzo korzystna dla gminy i EKOLOGII ? tyle ;:223

Facet już wziął kasę, drzewa wycinają synowie wysoko postawionych urzędników z gminy :roll:

W naszej gminie już jest jedna farma słoneczna, ta obok nas będzie druga ( wójt się rozkręca ekologicznie). Rozmawiałam z małżeństwem, ich działka GRANICZY dosłownie PŁOTEM z tam tą farmą, też są tereny dzikie, dziewicze ? były :( Oni interweniowali wszędzie, pokazywali mi pisma i nic to nie dało, rzecz w tym że nie ma określonych warunków prawnych o odległości takich inwestycji od domów mieszkalnych, owszem są jakieś niby normy, ale to wszystko takie rozmyte, z dużym wachlarzem możliwości ? dla inwestora oczywiście.

Tak że kochani, nic innego mi nie pozostaje jak się cieszyć, że ta inwestycja to nie wiatraki lub farma świńska ? tak siebie pocieszam :D
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

No tak z dwojga złego... czyli to będą baterie słoneczne? przynajmniej ciche, przez wiatraki to kozom mleko mogłoby zaniknąć ;:oj Jakbyś wiedziała gdzie ten storczyk to wzięłabyś go do swojego ogrodu :cry:
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No i też tak pomyślałam jak Marysia, może by trza storczyka zaadoptować bliżej siebie, jeśli nie da się nic zrobić ;:108
Awatar użytkownika
Ginka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 wrz 2014, o 16:07

Post »

Z dwojga lepiej w tę stronę, skoro innego wyboru nie ma, a farmy słoneczne zaczną się pojawiać bardzo szybko bo nie dość że dopłaty to i inwestorzy podatków od nieruchomości nie płacą.
"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”