Ogród Andzi cz.3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
aluin
50p
50p
Od: 4 paź 2015, o 17:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród Andzi cz.3

Post »

Aniu na na orlika jest wygodny sposób.
Wiosną trzeba na kępę położyć siatkę plastykową o oczkach przepuszczających rozrośnięte łodygi i dopasować do kształtu karpki.W miarę wzrostu podnosisz siatkę w górę i w ten sposób trzymasz w ryzach całą kępę. Sposób sprawdzony. Polecam
Nagrody gratuluję ;:138 bo ogrom pracy wkładasz.
Natomiast kreta współczuję.Znajoma wygoniła krety za pomocą kulek naftalinowych na mole.W każdy kopiec wrzucała po dwie szt i zakopywała.
zamieszkały u sąsiada i już dwa lata ma spokój .
...a po nocy przychodzi dzień Pozdrawiam Hania
3 KOTY
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2010, o 11:08
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

A ja wzięłam ... kota!

Kret i nornice wyprowadziły się po jednym sezonie!
Marta
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 17:24

Post »

Taju ;:196 kreta trudno się pozbyć, w sezonie rył przy samym domu...w dziury powkładany był Karbid, pomogło. Teraz zakradł się znowu w innym miejscu, kopiec jest praktycznie na kopcu. Karbid też był powkładany w dziury, pomogło tylko na jeden dzień...rył od nowa obok starych korytarzy. Kora raczej nie ma tu nic do rzeczy...tak jak piszesz, woli trawnik bo ma w tym miejscu więcej jedzenia. Ostatnio występuje plaga larw chrząszcza majowego...za nim chyba tak buszuje. Pod kamieniami też jest zryte, przypuszczam że szuka ślimaków...których pełno pod kamieniami. Najgorsze jest to że blisko brzegów posadzone są różne cebulki, jak tak dalej pójdzie na wiosnę nic nie zakwitnie :roll:

Aniu ;:167 sasanki tak się zachowują przez cały sezon, pokazują się pąki kwiatowe. Niedawno niebieska sasanka kwitła, w innym miejscu. Może przycięcie starych liści tak na nie działa :?:

cyma2704 ;:3 Jasnota raczej nie łapie chorób grzybowych...jak liście zaczynają brązowieć na brzegach jest przycinana, odrastają nowe zdrowe liście...przy okazji można skorygować wielkość, żeby za bardzo na boki się nie rozrastała. Roślina jest podobna do zwykłej pokrzywy, przycięta jak przekwitnie...odrasta ładnymi zdrowymi liśćmi. Podczas odchwaszczania warto poświecić kilka chwil, jak odrośnie bliżej jesieni rozświetla rabaty przy samym gruncie. Miałam ją wyrzucić z ogrodu, dobrze że została jedna sadzonka...teraz jest dzielona i sadzona pomiędzy liliami...lilie mają teraz ,,nogi''schowane w cieniu...dobrze na to reagują ;:108

Miriam ;:3 tem. jest zdecydowanie za wysoka, róże, ciemierniki, sasanki, prymule wszystko w najlepsze rośnie...jak przyjdą większe mrozy, jak rośliny na to zareagują. Ciemierniki kwitną pod śniegiem...kwitną, czy to normalne że wypuszczają nowe liście :?:

aluin :wit dziękuję, fajny pomysł z siatką...na pewno wykorzystam.

3 KOTY ;:167 koty oczywiście że są, trzy sztuki...łapią myszy wszędzie tylko nie w ogrodzie...kretów raczej nie łapią, nigdy nie widziałam żeby przynosiły do domu.

Aktualności z ogrodu...
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Oj Aniu, ja z kretem walczę od....zawsze ;:173 I wszystkie sposoby działają, ale tylko na jakiś czas. Obecnie widziałam kilka kopców. W mało widocznym miejscu, więc wybaczam tym razem. Może się nauczył skubaniec, że żeby ze mną żyć w zgodzie musi przenieść się w mało widoczne miejsca? Po ośmiu latach walki.... ;:224
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Aniu dziękuje. ;:196 Moja jasnota co roku szybko brązowieje i w większości się jej pozbyłam. Rojniki ładnie wyglądają. ;:215 Jak się pochylić nad rabatkami, to jeszcze wiele ładnych roślin widać. :)
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Aniu, ogród jakby na przełomie lutego i marca, a nie grudnia ;:108
Rojniki wciąż ładnie wyglądają. :)
Pierwiosnki coś chcą chyba wiosny ??
Awatar użytkownika
Madziagos
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 10 kwie 2012, o 21:44

Post »

Aniu,
u mnie w tym roku krety nieco odpuściły dzięki kotom.
Te, które się uchowały, pracują nieprzerwanie.
Latem nadmiar kopców wywożę na kompost lub rozgrabiam, a teraz wykorzystuję do kopczykowania róż, budlei, barbuli i innych nie do końca zimotrwałych roślin.
Zrobić z kretami nie ma co - dostępne środki są drogie i mało skuteczne, więc postanowiłam jakoś żyć z tym paskudztwem - póki co, jest nie najgorzej.
Z pozdrowieniami, Magda
Moje wątki Moje drogi... Aktualny
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Małgosiu ;:3 kopce zostały rozgarnięte ;:108 są oczywiście nowe, w innych miejscach...kupię jeszcze karbid...powkładam do nowo wykopanych kopców...nic innego nie przychodzi mi do głowy, dosłownie... to jest walka z wiatrakami ;:224
W miejscach w których powkładany był karbid jest ok. chyba go ten środek odstraszył...zobaczymy dalej co się będzie działo.

cyma2704 ;:167 rojniki cały rok są ładne :) Inne rośliny jeszcze nie śpią, jest bardzo ciepło, mokro jak na wiosnę...oby tylko mróz im nie zaszkodził.

Aneczko ;:196 pierwiosnkom pokręciła się pogoda, zaczynają kwitnąć jak na wiosnę :D

Madziagos ;:3 kopce też zostały częściowo wykorzystane do kopczykowania roślin, pozostała ziemia jest rozsypywana pomiędzy roślinami...teren nie jest równy, wiec wszystko idzie w zadołowania. Do kretów trzeba chyba przywyknąć ;:224

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
aluin
50p
50p

Post »

Ale ładnie ;:333 .Zwłaszcza hosty z kamieniem i wodą .
Czy na 3-cim zdjęciu to clematis M.C. Skłodowska?
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

mój pierwiosnek bordowy dwoma kwiatkami też zakwitł :roll:
To pierwsze różane zdjatko jest cudne ;:215
I te hosty nad oczkiem, okazałe ,pięknie sie prezentują ;:108 ;:108
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Haniu :wit klematis nazywa się Mazury...jest źle posadzony, za blisko klona Flamingo. W tym roku wspiął się na drzewo, teraz brakuje miejsca żeby podejść i zobaczyć kwiaty...nie za bardzo mam też pomysł gdzie go przesadzić :wink:
Odmiana żelazna, do tej pory rośnie bez problemu...na nic nie choruje ;:3
Obrazek
Kwiat z bliska...
Obrazek

Aniu ;:167 dla host rok był wyjątkowo ciężki, liście były o połowę mniejsze...susza im nie służyła. Słonko też poprzepalało liście, nie wszystkie hosty rosną w cieniu...przy oczku kilka kęp rośnie na prawdziwej patelni...wcześniej znosiły takie warunki dobrze. Liczę że za kilka sezonów tulipanowiec zacieni dobrze to miejsce, rośliny będą miały lepiej.

W końcu przyszła zima, śnieg pewnie szybko się roztopi ale ogród pod białą okrywą ślicznie wygląda....
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
aluin
50p
50p

Post »

Dziękuję Muszę się rozejrzeć za tym klematisem.
Może i źle posadzony ale z tymi łaciatymi liśćmi prezentuję się cudnie ;:oj
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu ale masz zimę. ;:oj Czerwone koraliki w białych czapkach śliczne, takie świąteczne. :) U mnie nie ma śladu śniegu. Clematis piękny, tak blisko drzewa dobrze sobie radzi. ;:215
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Haniu :D jeśli posadzisz tę odmianę, będziesz na pewno zadowolona...na pw, podam Ci sklep gdzie można Clematis Mazury kupić ;:108

Soniu ;:167 śnieg szybko się rozpuścił, został tylko ponad -10*C mróz...ognik został bez białych czapek :;230 Clematis raczej zostanie przesadzony w inne miejsce, Klon Flamingo rośnie coraz większy...pnącze może mieć za sucho pod drzewem.

Pisałam kiedyś że jeden Clematis NN został wykopany, co roku obsypany był mączniakiem...widocznie w ziemi zostały korzenie, wypuścił jeden pęd...sadzonka została zabrana w inne miejsce, rozrosła się przez sezon...zakwitła, nie chorowała :roll: nie wiem co o tym myśleć, może zmiana miejsca pozytywnie podziałała na pnącze :?: Tak Clematis zakwitł...
Obrazek
Orlik, tęskni się już za takimi kolorami....
Obrazek
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu rośliny nas nieustannie zaskakują. ;:215 Niby powojniki takie kapryśne, a chęć życia przemożna. ;:oj
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”