Moje sukulenty, kaktusy i inne roślinki :-) - brombiel
- hen_s
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Moje sukulenty, kaktusy i inne roślinki :-) - brombiel
Szczerze pisząc też bardziej mi się podoba hoja obovata. Mam jednak i kerrii, a jakże - tyle, że faktycznie jedną... 

- brombiel
- Od: 22 cze 2014, o 13:35
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Szczerze to siałam w poprzednim roku...i Epiphylla rosną do dziś...mają już zdjęte wieczko od pojemnika bo się nie mieściły...natomiast dostałam też nasiona kaktusów i zrobiłam kilka wysiewów w różnych warunkach...i jakie moje zdziwienie było gdy ostatecznie jesienią ostały się (i są do dziś) kaktusy które w małej doniczce wsadziłam do plastikowego pojemnika nalałam na spód wody i zamknęłam szczelnie stawiając na słońcu. Woda była w stałym zamkniętym obiegu... nasiona wykiełkowały, kaktusy podrosły i są do dziświsnia897 pisze:Ja też z wysiewami wystartuję koło marca, na razie się przygotowuję, zbieram sprzęt i odświeżam informacje - ostatni raz wysiewałam kilka lat temu i cóż, przyznam, że nie jestem pewna tego co się będzie działo (czy można zapomnieć, jak się to robi?)...

Teraz chcę nasiona wysiać tak jak me Epi...do szerokiego pojemnika z przykryciem... zobaczymy co znajdę

Myślę że co wysiew to nowe doświadczenia

Tu popieram w całej rozciągłości... ale czy naprawdę da się uniknąć takich zapędówpiasek pustyni pisze:Można, Moniko, można![]()
A H. kerri... cóż, śliczna, niech zdrowo rośnie. Jest to jednak jedna z tych, których nie mogę mieć z prostej przyczny: bo jak jest taka, to potem musi być wariegata, albo jakieś inne albomarginaty i w efekcie z jednej kerri zrobi się kilkaObstawiłam obovaty

Henryku nie chce mi się wierzyć... czy aby na pewno tylko jednąhen_s pisze:Szczerze pisząc też bardziej mi się podoba hoja obovata. Mam jednak i kerrii, a jakże - tyle, że faktycznie jedną...

-
- Od: 23 sie 2010, o 11:08
W tym roku przynajmniej Tata ma inne zajęcia, a to oznacza zdecydowane polepszenie warunków do siewu
- ostatnio, po paru tygodniach od wzejścia siewek podlał je końską dawką odżywki "żeby szybciej rosły". Szybko to potem było, tylko że nie wzrost, a zejście z tego świata
Tym razem całodobowy monitoring zainstaluje, kamery, alarmy, drut kolczasty i płot elektryczny, żeby mi nikt mojej taktyki nie zepsuł 
Zobaczymy, co z tego będzie

Zobaczymy, co z tego będzie

Monika
U Wiśni (roślinkowy mix)
Zbieranina Wiśni (kaktusy)
U Wiśni (roślinkowy mix)
- brombiel
Coś mi to przypomina
W tym roku kaktusy wylądowały na szafie, tuż przed przyjazdem mamy...przyznała się że przecież poprzedniej zimy to im gorąco było...to podlała je kilka razy w święta...a ja tak płakałam że mi marnieją nagle i to właśnie w pokoju w którym spała
teraz już wiem co się stało...wszystko co mogłam schowałam 

-
- Od: 9 sie 2013, o 08:57
Ja akurat nie mam aż takiego problemu , bo moje kaktusy to tylko moje i nikt inny się nimi nie interesuje. Ostatnio mój M wywalił mi jednego kaktusa który stoi na szafie , ale stoi musze do niego ziemi dolożyć.Choc uswiadamiałam tesciowa że nie powinno się ruszać grudniki jak kwitną. Ale to i tak nic nie dało bo ona i tak wie swoje .
Pozdrawiam Anna
-
Teraz już się też nikt nie interesuje, chyba że kwiatki są do obejrzenia
Ale wtedy to był czas przejściowy, kiedy mój T przekazał mi pałeczkę - "weź to sobie jak ci się podoba, ja nie mam już na to czasu" (tak się składa, że mój Rodzic zmienia hobby regularnie co 5-7 lat
). I były okresy nagłych zrywów kontrolujących z jego strony, co nie zawsze kończyło się dla roślin dobrze - nie tylko siewki uciekły z tego świata...
Gratuluję historii z mamą, ale level hard to jest dopiero wytłumaczyć babci! Koleżanka zimuje kaktusy u babci, ile się natłumaczyła "nie podlewać!"... a babcia pojąć nie mogła, jak to tak pół roku bez kropli wody?

Gratuluję historii z mamą, ale level hard to jest dopiero wytłumaczyć babci! Koleżanka zimuje kaktusy u babci, ile się natłumaczyła "nie podlewać!"... a babcia pojąć nie mogła, jak to tak pół roku bez kropli wody?

Monika
U Wiśni (roślinkowy mix)
U Wiśni (roślinkowy mix)
-
- Od: 11 kwie 2010, o 10:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Współczuję wam dziewczyny,tak to jest jak ktoś coś nie rozumnie 

poz.Leszek
Kaktusy Leszka2
Kaktusy Leszka2
- banditoo
- Od: 23 lis 2008, o 01:33
Myśle że ten płotek elektryczny sprawdziłby się, a babciom trzba powiedzieć że ojciec Tadeusz zabronił podlewania w zimie kaktusów 

-
Mój Tata nie interesuje się kaktusami , moja Mama mówiła żebym się pozbyła kaktusów. Mój Mąż jest takiego samego zdania , a kaktusy stoją tylko w naszym pokoju więc to tylko ja nimi rządze. Chciałam jednej cioci dać jeszcze przed zimą kilka kaktusów , bo nie miałam miejsca , ona na to że na wiosnę. Na wiosnę to ja swoje kłujaki wyniosę do szklarni i wtedy nie będę nikomu dawać . No chyba że podzielę się siewkami jak mi przeżyją do wiosny . Mój tato to ma kilka grudników i to tyle jeśli chodzi o kaktusy .
Pozdrawiam Anna
-
Aniu, ty też masz ryzyko domowe, na chwilę spuścisz swoje roślinki z oka, to wszyscy "życzliwi" pozamiatają Ci to raz, dwa 
Moja Mama mówi o pozbyciu się tego przynajmniej dwa razy do roku - jak znoszę je do piwnicy na zimę i jak je wynoszę na balkon wiosną, przy czym raz mówi "wywal to wszystko", a raz "wywal połowę"
Jak zobaczy te wysiewy...
Ale jak taki Cereus zakwitnie, to każdy o mało nosa do środka kwiatu nie wsadzi i pół nocy nie śpi, co by sobie popatrzeć...
Jak widać i tak źle, i tak niedobrze...

Moja Mama mówi o pozbyciu się tego przynajmniej dwa razy do roku - jak znoszę je do piwnicy na zimę i jak je wynoszę na balkon wiosną, przy czym raz mówi "wywal to wszystko", a raz "wywal połowę"

Jak widać i tak źle, i tak niedobrze...

Monika
U Wiśni (roślinkowy mix)
U Wiśni (roślinkowy mix)
- brombiel
Widzę że Wszyscy mamy podobne problemy i przysłowiowy
A teraz korzystając z okazji pokażę jak rosną wspomniane wcześniej siewki z poprzedniego roku...
Garść lub dwie Epiphyllum....

i kaktusy w bardzo mokrej atmosferze...

na pewno by się sprawdził w wielu przypadkachbanditoo pisze:Myśle że ten płotek elektryczny sprawdziłby się...

A teraz korzystając z okazji pokażę jak rosną wspomniane wcześniej siewki z poprzedniego roku...
Garść lub dwie Epiphyllum....

i kaktusy w bardzo mokrej atmosferze...

-
Ja swoje siewki muszę co pewien czas podlać bo tą siewki i kilka mi wyschło , tylko nie wiem ostatnio czy nie przedobrzyłam. A moi rodzicie mieszkają dalej to raczej nie mają się jak dobrać do moich kaktusów. Bardziej obawiałabym się mojego męża

Pozdrawiam Anna
-
Podobają mi się te lody koktajlowe
Epiphyllum też fajne, aczkolwiek pod moją ręką Epiphyllum akurat nie idą zbyt dobrze

Epiphyllum też fajne, aczkolwiek pod moją ręką Epiphyllum akurat nie idą zbyt dobrze

Monika
U Wiśni (roślinkowy mix)
U Wiśni (roślinkowy mix)
- brombiel
Super są nie
mnie też się podobają więc mam ich więcej, służą mi za doniczki
a dziś znalazłam fajny pojemnik na wysiewy w tym roku...opakowanie zbiorcze po pączkach
super przezroczyste ze szczelnym zamknięciem, które gdy już nie będzie potrzebne to odetnę i już 
Epiphyllum troszkę się mi nazbierało... kompletnie nie wiem jak to się stało
a ten wysiew był moim pierwszym, nie przypuszczałam nawet, że tyle wyrośnie...zobaczymy jak będą się sprawować latem 

Epiphyllum troszkę się mi nazbierało... kompletnie nie wiem jak to się stało

- nyskadu
- Od: 13 kwie 2008, o 09:56
Zazdroszcze grudniczka o tak pięknym i niespotykanym kolorze. Nie dość, że trudno dostępny to jeszcze dość kapryśny. Nie mam szczęścia do niegobrombiel pisze:Basiu dziękuję za wpis i zaglądaniemówisz że teraz moda na taki kolor
ja nie w temacie jestem widać...ale bardzo lubię tą roślinkę...dostałam ją od Olka i byłam pewna że kwiatki będą żółte... a tu co kwiat to inny troszkę kolor
![]()
Wczoraj rano jeszcze złapałam w kadrze kwiatka...dziś to już wspomnienie...